У Криму окупаційна влада хоче допитати близьких журналіста, обвинувачуваного у «сепаратизмі»

У Криму окупаційна влада хоче допитати близьких журналіста, обвинувачуваного у «сепаратизмі»

25 Травня 2016
1261

У Криму окупаційна влада хоче допитати близьких журналіста, обвинувачуваного у «сепаратизмі»

1261
ФСБ Росії в окупованому Криму викликає на допит дружину і одного з синів кримського журналіста, оглядача «Радіо Свобода» Миколи Семени, якого підконтрольна Росії влада півострова звинувачує в «сепаратизмі». Допити призначені на 25 і 26 травня.
У Криму окупаційна влада хоче допитати близьких журналіста, обвинувачуваного у «сепаратизмі»
У Криму окупаційна влада хоче допитати близьких журналіста, обвинувачуваного у «сепаратизмі»

Про це повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на адвоката журналіста Еміля Курбедінова.

Адвокат розповів, що у вівторок, 24 травня, з'явилися результати лінгвістичної експертизи статті Миколи Семени, яку проводила російська ФСБ в Криму. Під час слідчих заходів адвокат і сам журналіст змогли ознайомитися з її результатами, але надати копію документа у ФСБ відмовилися.

«Нам не дали копію цієї експертизи в порушення чинного законодавства. Миколі навіть відмовили робити виписки з цієї експертизи будь-які, на що він теж має право. Тому нам не видається можливим наразі, наприклад, замовити якусь додаткову експертизу або порадитися з якимось експертом», – зазначив Еміль Курбедінов.

Нагадаємо, 19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів: Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

За словами Миколи Семени, йому оголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода».

Двох інших кримських журналістів залучили до справи як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень. Журналіста Заїра Акадирова, який перебував на той момент за межами Криму, ФСБ викликала на допит.

«Прокурор» окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

28 квітня оглядача «Радіо Свобода» Миколу Семену, проти якого підконтрольна Росії влада Кримського півострова відкрила кримінальну справу за сепаратизм, перевели у статус обвинуваченого.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила, що занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Водночас корпорація «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» заявила, що у зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Міністерство інформаційної політики України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до представниці ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня, а також у зв'язку з обшуками та арештами кримських татар на півострові у справі «Хізб ут-Тахрір».

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1261
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду