Редакція «Схем» відкидає звинувачення судді Вовка у викривленні суті отриманих коментарів

Редакція «Схем» відкидає звинувачення судді Вовка у викривленні суті отриманих коментарів

19 Травня 2016
2904

Редакція «Схем» відкидає звинувачення судді Вовка у викривленні суті отриманих коментарів

2904
Редакція програми «Схеми» виробництва «Радіо Свобода» відкидає звинувачення голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка у викривленні при монтажі суті отриманих журналістами коментарів. Про це «Детектору медіа» від імені редакції «Схем» заявили журналісти Наталка Седлецька та Сергій Андрушко.
Редакція «Схем» відкидає звинувачення судді Вовка у викривленні суті отриманих коментарів
Редакція «Схем» відкидає звинувачення судді Вовка у викривленні суті отриманих коментарів

18 травня голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк дав інтерв’ю телеканалу NewsOne, у якому прокоментував свою зустріч у ресторані з нардепом від БПП Олександром Грановським, якого, за даними журналістів, називають «куратором» влади у прокуратурі та судах. На запитання, чому пан Вовк не дав інтерв’ю програмі «Радіо Свобода» «Схеми», яка й зафіксувала цю зустріч, суддя заявив: «Все дуже просто. Цій програмі я не відмовився давати коментарі. Просто в нас є досвід спілкування з ними, і цей досвід спілкування негативний. Вони беруть інтерв’ю, нарізають, найсуттєвішу частину вони, безумовно, залишають за кадром, і в результаті виставляють суддів дурнями. Тому якось із досвіду спілкування немає сенсу давати (коментарі). Водночас у письмовому вигляді ми їх про всі обставини повідомимо».

Редакція «Схем» заявляє, що наведені суддею факти не відповідають дійсності.

Програма «Схеми» робила сюжет про Окружний адміністративний суд м. Києва, де згадували і голову суду Павла Вовка. Цей сюжет називався «Фартові судді». Він вийшов в ефір 11 червня 2015 року.

Журналіст Сергій Андрушко тоді проаналізував, що низка суддів цього суду задекларували великі суми грошей у рядку «подарунки, виграші, призи». Найбільше подарунків виявилося тоді в судді Олени Соколової - на 1 мільйон гривень. Голова суду Павло Вовк також записав у декларації, що його родина отримала «подарунків, виграшів та призів» на суму 400 тисяч гривень. Про це журналісти розповіли в сюжеті.

«Коментар із головою суду Павлом Вовком був показаний у сюжеті повністю, "без купюр" від першого до останнього слова, – стверджує редакція. – Тоді голова суду Павло Вовк відмовився прямо відповідати на запитання журналіста щодо 400 тисяч гривень, які були зазначені у його декларації, як отримані його родиною в якості подарунків. Запитання суддя назвав "провокацією" і порекомендував записатися на його прийом в рамках зустрічей з громадянами. Згодом письмово він повідомив, що інформація про подарунки – це конфіденційна інформація і члени родини не надали згоди на її поширення».

«Схеми» надали «Детектору медіа» розшифровку всієї розмови, яка повністю увійшла до ефіру:

«- З приводу вашої декларації, у вас зазначено 400 тисяч гривень доходу…

- Будь ласка, приходьте, коли у мене прийом громадян, я вас із задоволенням прийму.

- 400 тисяч гривень доходу - як дарунки, що це?

- ..і ми з вами поспілкуємося.

- Що це за дарунки?

- Це провокація з вашого боку.

- Добре, призначте нам день, ми прийдемо.

- Вивчіть, будь ласка, правила прийому громадян.

- Ми не громадяни, ми вас як журналісти запитуємо.

- Ви громадяни».

Тоді ж іще один коментар журналістам вдалося взяти у судді цього ж суду Олександра Кротюка (він задекларував 200 тисяч гривень у рядку «подарунки, призи, виграші»). До сюжету потрапило як запитання журналіста, так і відповідь цього судді на це запитання (розшифровку надала «Детектору медіа» редакція «Схем»):

«- Відповідно до декларації - у вас дохід, як подарунки, 200 тисяч.

- Є, це гроші подаровані моїм батьком, оформлені нотаріально, це задекларовано.

- Хто ваш батько, звідки у нього такі надходження?

- Це стосується його обисто, він уже на пенсії».

Редакція «Схем» пояснила, що так ретельно аналізувала декларації суддів цього суду через те, що спершу суд проігнорував запит журналіста з проханням надати копії декларацій суддів. А згодом Окружний адміністративний суд виставив рахунок «Радіо Свобода» - попросив 1778 гривень за надання декларацій суддів, пояснивши, що це вартість копіювання документів. Копіювання однієї сторінки інформації суд оцінив у 3 гривні 65 копійок.

«Тоді журналісти домоглися ознайомлення з деклараціями прямо у канцелярії Окружного адміністративного суду Києва, де провели певний час, аналізуючи документи. Під час аналізу і з’ясувалося, що низка суддів декларують великі суми подарунків, в тому числі і голова суду Павло Вовк, після чого було ухвалено рішення зняти про це сюжет», - пояснила редакція «Схем».

Нагадаємо, 16 травня народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву «Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом».

Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») заявила у відповідь на скаргу Олександра Грановського щодо «професійного стеження», що журналісти вели зйомку в публічному місці. Журналісти зняли відео з Олександром Грановським в ресторані «Інк» у центрі Києва, де народний депутат, якого журналісти програми «Схеми» називають куратором правоохоронних органів від БПП, проводив низку зустрічей із різними впливовими людьми. Зокрема, журналісти зафіксували, як до депутата на зустріч прийшов голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк.

За даними «Радіо Свобода», народний депутат вважає такі дії журналістів незаконними та повідомив колег по фракції, що планує через суд заборонити вихід матеріалу.

Як повідомила «Детектору медіа», эксперт, медиаюрист CEDEM Галина Чижик, у цій конкретній ситуації журналісти не порушили своїми діями права народного депутата, зокрема, право на приватність, що гарантоване йому Конституцією та Цивільнім кодексом України, частина перша статті 307 якого чітко передбачає, що відеозйомка особи може здійснюватися без її згоди в публічних місцях.

Між тим охоронці нардепа, які є співробітниками СБУ, оприлюднили персональні дані оператора програми Ярослава Бондаренка. Ці дані опублікували кілька українських ЗМІ. «Радіо Свобода» висловило обурення з приводу оприлюднення персональних даних.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до керівництва СБУ з пропозицією провести службове розслідування дій співробітників СБУ, які розповсюдили персональні дані журналіста.

Після цього Олександр Грановський звернувся до Ярослава Бондаренка з вибаченнями у зв’язку із появою у мережі копій документів, які належать журналістові.

Розслідування програми «Схеми» вийде в ефір 19 травня о 21.50 на «UA:Першому» та буде опубліковане на сайті «Радіо Свобода».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2904
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду