Журналісти «Схем» обурені діями співробітників СБУ, які охороняють нардепа Грановського

Журналісти «Схем» обурені діями співробітників СБУ, які охороняють нардепа Грановського

17 Травня 2016
2901

Журналісти «Схем» обурені діями співробітників СБУ, які охороняють нардепа Грановського

2901
Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях», які вели зйомку приватних зустрічей народного депутата (БПП) Олександра Грановського під час підготовки свого розслідування, обурені тим, що охоронці нардепа, які є співробітниками СБУ, оприлюднили персональні дані оператора програми Ярослава Бондаренка. Він також повідомляє, що попередження охоронців народного депутата можна розцінювати як погрозу.
Журналісти «Схем» обурені діями співробітників СБУ, які охороняють нардепа Грановського
Журналісти «Схем» обурені діями співробітників СБУ, які охороняють нардепа Грановського

Про це журналісти «Схем» написали на своїх сторінках у Facebook.

Автор програми «Схеми» Наталя Седлецька повідомляє, що низка українських ЗМІ передрукувала опубліковані охороною Олександра Грановського персональні дані оператора Ярослава Бондаренка.

«Ще раз про персональні дані та соціальну значимість. Вчора та сьогодні низка українських сайтів опублікувала копії паспорта нашого оператора Ярослава Бондаренка з усіма даними - серією, номером та місцем проживання, а також акредитаційну картку у ВР від "Радіо Свобода". Ці копії документів були зроблені охоронцями народного депутата Олександра Грановського - штатними працівниками СБУ. Наш оператор знімав у публічному місці на телефон з ким впливовий нардеп проводить зустрічі у публічному місці, в якому, як нам повідомили, часто буває.

Після того, як сбушники-охоронці Грановського затримали нашого оператора - він показав їм свої документи. Ті забрали їх, зняли копії - і розіслали у ЗМІ. Деякі наші "колеги" видали новину: "Оператор взяв на себе відповідальність за зйомку" (сенсація) і додали копії паспорту, а дехто навіть і з пропискою», - повідомляє Наталя Седлецька.

Вона стверджує, що публікація персональних даних здійснювалась за згоди народного депутата.

«Зрозуміло, що соціальної значимості у місці проживання оператора програми антикорупційних розслідувань немає. Натомість також очевидно, що без згоди свого шефа нардепа Грановського охоронці б не злили ці фото у ЗМІ. Нардепа, який, нагадаю, зараз скаржиться, що журналісти його знімають на телефон у публічному місці під час зустрічей з різними впливовими людьми - і вже думає, як нам, програмі «Схеми: корупція в деталях» заборонити публікувати відзнятий матеріал та давати його в ефір "UA:Першого"», - написала вона.

Оператор Ярослав Бондаренко у свою чергу повідомляє, що охоронці Олександра Грановського, які працюють в СБУ, попередили про небажаність відновлення зйомки нардепа.

«20 років роботи на ТБ, із них 8 років на "1+1", 5 років в програмі‪ #‎ГРОШІ‪#‎УкраїнськіСенсації‪#‎СекретніМатеріали. І треба ж так, що за два місяці роботи на програмі ‪#‎СХЕМИ (Радіо Свобода) моя персона зацікавила СБУ. Це визнання Шановний оперативний співробітник СБУ Роман З....к, сподіваюсь, Ваша фраза :"Надеюсь, Ярослав, мы больше не увидимся!", - це не натяк на погрозу», - написав він.

Водночас кореспондент програми «Схеми» Михайло Ткач, який вів зйомку приватних зустрічей нардепа в столичному кафе, готуючи журналістське розслідування, і назвав своє ім’я депутату, заявляє, що Олександр Грановський, попри обіцянку, не надав коментарів на прохання журналістів програми.

«Ситуація довкола підготовки матеріалу про "сірого кардинала" влади Олександра Грановського стрімко та, на жаль, непублічно набирає обертів. Тому редакція програми "Схеми: корупція в деталях" вважає за необхідне тепер вже публічно звернутися до народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олександра Грановського з проханням про інтерв'ю. У нас є до Вас низка запитань, про що ми Вам вже двічі повідомляли, Александр Грановский, чекаємо на відповідь та готові зустрітись найближчим часом у зручному для Вас місці у Києві», - написав він.

Нагадаємо, 16 травня народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву «Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом».

Спочатку народний депутат заявив, що не знає, хто саме веде за ним стеження. «Очевидно з імовірністю 100%, що за мною деякий час ведуть стеження люди, що в деяких випадках, видають себе за журналістів, в інших - відмовляються представлятися і демонстративно ховаються після марних спроб порозумітися», - написав він.

У тому ж пості Олександр Грановський повідомив, що спілкування з журналістами, які вели за ним стеження і не приховували цього, відбулось в «дружньому форматі», і що він готовий «відповісти на всі без виключення питання».

Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») заявила у відповідь на скаргу народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського щодо «професійного стеження», що журналісти вели зйомку в публічному місці.

У якості підствердження программа надала фото з ресторану «Інк» у столичному торговому центрі «Леонардо», де, за інформацією журналістів «Схем», депутат часто проводить зустрічі з політичними діячами та представниками правоохоронних структур. Зйомка проводилась у рамках програми розслідування про Олександра Грановського, якого називають тіньовим куратором правоохоронних органів від «Блоку Петра Порошенка».

«У понеділок близько полудня знімальна група програми "Схеми" дійсно зустріла депутата Грановського в бізнес-центрі  "Леонардо", де в ресторані "Інк" народний обранець проводив низку зустрічей. Усі зйомки проводились виключно легальними засобами – телефонами та телекамерами. Наша інформація підтвердилась: депутат справді проводив зустрічі з різними одіозними діячами – про що Михайло Ткач готує сюжет», – розповіла автор програми «Схеми» Наталя Седлецька.

«Щойно охорона Грановського попросила представитись, оператор програми показав паспорт і картку акредитації. Я також показав редакційне посвідчення. У відповідь ми попросили представитись охоронців. Вони показали свої посвідчення – охоронцями депутата Грановського виявилися двоє співробітників СБУ, які б не мали його охороняти», – пояснив журналіст Михайло Ткач.

Редакція «Схем» стверджує, що згодом народний депутат  підійшов до журналістів «Радіо Свобода», які йому представились і повідомили, що знімають про нього сюжет і готові записати з ним інтерв’ю. «Таким чином, депутат Грановський, який згодом заявив про незаконне стеження, насправді знав, що його знімали журналісти в публічному місці», - повідомляє програма.

«Як журналісти, ми поважаємо право будь-якої особи на приватне життя. Але в даному випадку йдеться, по-перше, про публічне місце, а не про приватну територію. А по-друге, народний депутат – це публічна особа, від дій якої залежить життя багатьох людей. Тому журналісти мають право і повинні проводити власні розслідування стосовно таких публічних діячів та політиків, якщо йдеться про можливе зловживання владою. Чим ми і займаємось», – додала Наталя Седлецька.

Розслідування програми «Схеми» вийде в четвер, 19 травня, о 21.50 на «UA:Першому»  та буде опубліковане на сайті «Радіо Свобода».

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2901
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду