«Репортери без кордонів» засуджують звільнення журналістів в російському медіахолдингу РБК

«Репортери без кордонів» засуджують звільнення журналістів в російському медіахолдингу РБК

16 Травня 2016
1143

«Репортери без кордонів» засуджують звільнення журналістів в російському медіахолдингу РБК

1143
Міжнародна недержавна організація «Репортери без кордонів» назвала звільнення головних редакторів холдингу РБК в Росії «важким ударом по незалежній журналістиці».
«Репортери без кордонів» засуджують звільнення журналістів в російському медіахолдингу РБК
«Репортери без кордонів» засуджують звільнення журналістів в російському медіахолдингу РБК

Про це йдеться в заяві міжнародної організації, передає «Радіо Свобода».

13 травня керівництво медіагрупи, яка належить російському олігарху Михайлу Прохорову, звільнило головного редактора газети РБК Максима Солюса, після цього звільнились шеф-редакторка об'єднаної редакції РБК Єлизавета Осетинська і головний редактор інформаційного агентства РБК Роман Баданін.

Як повідомляє російська газета «Ведомости», звільнення відбулись  після публікації статті «Напроти «палацу Путіна» під Геленджиком розпочнуть вирощувати устриць», яка викликала роздратування чиновників.

«Доводиться констатувати, що в Росії більше не залишилося місця розслідуванням і репортажам – тому, що лежить в основі якісної журналістики. Широкомасштабна корупція та інші протиправні дії влади перетворилися, вочевидь, на найбільш охоронювані державні таємниці», – наголошують у своїй заяві «Репортери без кордонів».

Раніше в Кремлі спростували заяви про причетність до звільнень. Речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що РБК – приватний інформаційний холдинг, кадрові питання в якому вирішують керівництво і власники компанії.

Холдинг «РБК», зокрема, його телеканал, був одним із небагатьох російських засобів інформації, який під час висвітлення українсько-російського конфлікту поруч із офіційною позицією Москви надавав можливість для дискусії українській стороні, зазначає «Радіо Свобода».

Як повідомляють ЗМІ, із солідарності із колегами звільняються понад десяток журналістів РБК, зокрема - головний редактор журналу РБК Валерій Ігуменов, заступники головних редакторів і редактора відділів, а також спеціальні кореспонденти. Вони повідомили, що залишають холдинг і працюють тільки до 30 червня. До цієї дати управляти об'єднаної редакцією залишається Ірина Малкова, потім вона також піде.

Російська газета «Ведомости» у статті, присвяченій звільненням редакторів РБК, написала, що звільнення в РБК відбуваються через тиск чиновників. Зокрема, невдоволення Кремля викликало висвітлення виданнями медіа холдингу «українського питання» і офшорного «панамського скандалу».  

«Крім бізнес-новин РБК став випускати все більше суспільно-політичних, особливою популярністю користувалися антикорупційні розслідування РБК, зокрема про людей, близьких до президента Росії Володимира Путіна: його можливу дочку Катерину Тихонову, її можливого чоловіка Кирила Шамалова і т. д. Саме ці розслідування, а також висвітлення українського питання викликали сильне роздратування чиновників, насамперед співробітників адміністрації президента Росії, а також в уряді Росії. Фігуранти розслідувань часто скаржилися на РБК в адміністрацію, перш за все - першому заступнику керівника адміністрації президента В'ячеславу Володимирову», - пише видання.

Керівництво РБК і Михайло Прохоров отримували дзвінки з адміністрації з вимогою змінити редакційну політику РБК, стверджують співрозмовники «Ведомостей».

«Ще кілька публікацій РБК викликали бурхливу реакцію чиновників, але загострення відбулося на початку квітня через статтю про панамські офшори, розповіли в редакції. РБК не брав участі в розслідуванні, але після його публікації іншими ЗМІ випустив текст на першій сторінці газети і супроводив його фотографією Путіна. Прохоров отримав кілька дзвінків від розлючених співробітників адміністрації президента, розповіли співробітники РБК.

У РБК догралися, відморозилися зі статтями про офшори, говорить високопоставлений чиновник: в Кремлі переконані, що це була продумана схема, що англійський текст розслідування було складено так, щоб юридично не причепитися, але розрахунок був, що його підхоплять російські ЗМІ, невірно і грубо будуть трактувати, додадуть емоції, влаштують галас. РБК мимоволі брав участь в цій провокації - за це повинні відповідати, пояснює чиновник: «Це війна. Чого хотіли?»

У багатьох викликало здивування, як РБК включився в освітлення офшорного скандалу: в ті дні сайт РБК був схожий на зведення з сайту опозиції, розповідає інший чиновник. РБК хотів бути попереду планети всієї, зрозуміло, заради трафіку, але чиновникам це не поясниш, продовжує він: у всьому бачать конспірологію і політичне підґрунтя. Інші ЗМІ так активно не брали участь, навіть Reuters було більш зваженим, їх цікавив не тільки Путін, стверджує чиновник», - пишуть «Ведомости».

«Керівництво РБК неодноразово попереджали, і начебто все почало заспокоюватися, але стаття про устриць вивела когось із себе, тому в Кремлі реагували швидко і жорстко», - пояснює «Ведомостям» близька до Кремля особа.  

Два співрозмовника, близьких до РБК, кажуть, що першим у відставку відправили саме Максимса Солюса - чиновники звикли дивитися телеканал і читати паперову газету, а не сайт. Ще кілька співрозмовників повідомили, що текст про устриць був лише приводом для звільнення. Максим Солюс також переконаний, що його звільнення пов'язане з бізнес-проблемами Михайла Прохорова через редакційну політику РБК.

Нагадаємо, 12 травня стало відомо, що МВС РФ перевірить гендиректора РБК Миколу Молибога і віце-президента ОНЕКСІМ Дерка Сауера у справі про шахрайство. За даними інформаційного агентства RNS, справу порушено за заявою колишнього акціонера «Байт-Телеком» Олександра Панова.

У справі також перевірять першого заступика гендиректора РБК Катерину Круглову, фінансового директора РБК Ігоря Селіванова, заступника гендиректора РБК з технологій Олександра Кононенка

За даними джерел «Медузи»  у групі ОНЕКСІМ, ФСБ та в оточенні бізнесмена Михайла Прохорова, обшуки в компаніях підприємця санкціонував особисто президент Росії.  Володимир Путін був обурений публікаціями РБК, присвяченими його родині. Йому не сподобалися матеріали розслідування про ймовірну доньку Путіна Катерину Тихонову, а також стаття про бізнес можливого зятя Путіна Кирила Шамалова й публікації про «панамські архіви».  Прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявляв, що Кремль не бере участі у тиску на Михайла Прохорова. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1143
Читайте також
16.05.2016 14:07
Петр Козлов, Маргарита Папченкова и Александра Терентьева, «Ведомости»
1 066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду