Союз журналістів Росії:  для журналістики не існує кордонів, а Крим – частина Російської Федерації

Союз журналістів Росії: для журналістики не існує кордонів, а Крим – частина Російської Федерації

13 Травня 2016
1819

Союз журналістів Росії: для журналістики не існує кордонів, а Крим – частина Російської Федерації

1819
12 травня Союз журналістів Росії (СЖР) виступив із заявою «У зв'язку з діями голови Незалежної медіа-профспілки журналістів України», у якій звинуватив голову НМПУ Юрія Луканова у спробі «зруйнувати діалог журналістів Росії і України і посіяти ненависть і ворожнечу в нашому професійному співтоваристві».
Союз журналістів Росії:  для журналістики не існує кордонів, а Крим – частина Російської Федерації
Союз журналістів Росії:  для журналістики не існує кордонів, а Крим – частина Російської Федерації

Про це йдеться у тексті заяви, яку розповсюдив СЖР.

У заяві йдеться про те, що  11 травня  голова Незалежної медіапрофспілки журналістів  України (НМПУ) Юрій Луканов звернувся до Генеральної прокуратури України з вимогою порушити кримінальну справу проти секретаря СЖР Ашота Джазояна за його незаконні візити до Криму. Також НМПУ звернувся до Союзу журналістів Росії із закликом «не порушувати українське законодавство і дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань».

«СЖР вважає своїм обов'язком нагадати закордонним партнерам про те, що відповідно до законодавства Російської Федерації Крим є суб'єктом РФ. У 2014 році в регіоні було створено Союз журналістів Криму, який є повноправним членом СЖР», - заявляють російські журналісти, демонструючи, що для них питання щодо півострова є остаточно вирішеним як частини РФ.

СЖР вважає звернення Юрія Луканова до ГПУ «цілеспрямованою спробою зруйнувати діалог журналістів Росії і України» і заявляє, що продовжуватиме «діалог між нашими країнами».

«СЖР з 2014 по 2016 рік є активним учасником діалогу професійних журналістських організацій Росії та України під егідою Офісу представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ. Дії української сторони, в особі Луканова, є цілеспрямованою спробою зруйнувати діалог журналістів Росії і України і посіяти ненависть і ворожнечу в нашому професійному співтоваристві. Незважаючи на недружні випади окремих представників медіа спільноти України, СЖР намір і далі продовжувати і розвивати діалог між нашими країнами. Наша позиція незмінна - для журналістики не існує кордонів», - йдеться у заяві російських журналістів.

Голова Незалежної медіапрофспілки України Юрій Луканов прокоментував заяву і звинувачення Союзу журналістів Росії. Його коментар опубліковано на сайті НМПУ.

Юрій Луканов сказав, що виступає за розвиток діалогу українців з тими росіянами, які розуміють та усвідомлюють весь жах пропагандистської машини, яка створена нині в Російській Федерації. Він нагадав, що завдяки плідному діалогу в рамках ОБСЄ було започатковано цікаві ініціативи, зокрема, випущено, посібник з безпеки журналістів.

«Журналістські організації випускали спільні заяви, які допомагали визволяти полонених журналістів з полону. Одним словом, знаходили важкий, але компроміс», - сказав Юрій Луканов.

Водночас він наголосив, що з кримського питаня ніяких компромісів бути не може. Пан Луканов підкреслив, що нині російське ФСБ там пресує місцевих журналістів і декому з них загрожує ув’язнення. При цьому СЖР не виступає на захист тамтешніх колег.

Він нагадав, що звітно-виборна конференція Європейської федерації журналістів у Сараєво (Боснія і Герцоговина) 26 квітня підтримала спільну заяву медіа-профспілки і спілки журналістів України про збільшення рівня репресій в Криму.

«На жаль, діалог затьмарюється незаконними діями секретаря Союзу журналістів Росії Ашота Джазояна, який, з порушенням українського законодавства, спершу організовує журналістську конференцію в Криму, а потім знову приїздить до Криму, порушуючи українське законодавство. Ми звертали на це його увагу, але він не реагує», - сказав Юрій Луканов.

Очільник НМПУ зазначає, що продовження діалогу можливе лише тоді, коли сторони будуть поважати територіальну цілісність і закони один одного. За цих умов він має шанс успішно розвиватися.

Далі «Детектор медіа» публікує заяву СРЖ повністю мовою оригіналу:

«ЗАЯВЛЕНИЕ СОЮЗА ЖУРНАЛИСТОВ РОССИИ

В связи с действиями председателя Независимого медиа-профсоюза журналистов Украины

11 мая 2016 г. председатель Независимого медиа-профсоюза журналистов Украины (НМПУ) Ю. Луканов обратился в Генеральную прокуратуру Украины с требованием возбудить уголовное дело против секретаря СЖР А. Джазояна за его «незаконные визиты в Крым». Также НМПУ обратился в Союз журналистов России (СЖР) с призывом «не нарушать украинское законодательство и придерживаться взятых на себя международных обязательств».

СЖР считает своим долгом напомнить зарубежным партнёрам о том, что в соответствии с законодательством Российской Федерации Крым является субъектом РФ. В 2014 году в регионе был создан Союз журналистов Крыма, являющийся полноправным членом СЖР. 

 СЖР с 2014 по 2016 год является активным участником диалога профессиональных журналистских организаций России и Украины под эгидой Офиса представителя ОБСЕ по свободе СМИ. Действия украинской стороны, в лице Луканова, являются целенаправленной попыткой разрушить диалог журналистов России и Украины и посеять ненависть и вражду в нашем профессиональном сообществе. Несмотря на недружелюбные выпады отдельных представителей медиа сообщества Украины, СЖР намерен и далее продолжать и развивать диалог между нашими странами. Наша позиция неизменна – для журналистики не существует границ. 

 Секретариат СЖР
». 

Нагадаємо, Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) звернула увагу міжнародних партнерів та Союзу журналістів Росії на систематичні порушення українського законодавства з боку секретаря Союзу журналістів Росії Ашота Джазояна щодо перетину кордону України під час візитів до окупованого Криму.

«Ці факти мають місце, незважаючи на те, що під час усіх міжнародних заходів представники Союзу журналістів Росії, зокрема, і сам Ашот Джазоян, декларують необхідність та згоду дотримуватися міжнародного законодавства та принципів поваги до суверенітету незалежних держав», - йдеться в заяві.

Мова йде про вже другу, зафіксовану НМПУ, поїздку Ашота Джазояна до окупованого Росією Криму задля проведення там публічних заходів у журналістській спільноті. При цьому, він не погодив ці поїздки з урядом України, як того вимагає національне українське та міжнародне законодавства.

«За нашими даними, секретар СЖР жодного разу не звертався ні до Державної міграційної служби (як приватна особа), ані до Міністерства інформаційної політики України (як журналіст) за отриманням спецдозволу, що передбачений для іноземців, які прямують на окупований півострів», - йдеться в заяві НМПУ.

Один з таких візитів на півострів Ашот Джазоян здійснив у жовтні 2015 року. Тоді він організував та проводив там II Міжнародну Асамблею молодих журналістів «Крым. Взгляд со стороны», нагадує НМПУ. Представники НМПУ та НСЖУ звернули увагу на це під час зустрічі з міжнародними партнерами в офісі ОБСЄ у Відні взимку 2016 року у присутності представників Союзу журналістів Росії.

Проте факт незаконного перетину Ашотом Джазояном кордону Криму повторився 5 травня 2016 року. Секретар СЖР у Криму приймав до лав Союзу журналістів Росії нових членів та брав участь у заходах до Дня перемоги.

«Звертаємо увагу, що потрапити до Криму з Росії в умовах його російської окупації в обхід українських пунктів пропуску можливо лише літаком. А це порушує ст. 204-2 КпАП України, закон «Про забезпечення прав та свобод громадян на тимчасово окупованій території» та постанову Кабміну № 367 «Про затвердження порядку в’їзду на окуповану територію та в’їзду з неї». За це передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність», - нагадує НМПУ.

Оскільки Ашот Джазоян вже вдруге незаконно перетнув кордон з Кримом, НМПУ звернулася із заявою до Генпрокуратури України та прокуратури Автономної Республіки Крим. А також поінформувала про це міжнародних колег і партнерів. Окремо НМПУ звернулася до Союзу журналістів Росії із закликом докласти зусиль задля того, аби її члени не порушували українське законодавство та дотримувалися взятих на себе міжнародних зобов’язань.

НМПУ планує й далі моніторити порушення українського законодавства щодо перетину адмінкордону з окупованим Кримом журналістами — українськими, російськими та міжнародними. «Імена порушників ми називатимемо публічно на своєму сайті», — попереджає НМПУ.

Нагадаємо, що журналістські організації України (Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України) та Росії (Союз журналістів Росії) беруть участь у регулярних спільних зустрічах в офісі представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ у Відні з метою діалогу в час конфлікту.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду