УКМЦ вимагає від сайту «Миротворець» негайно видалити опубліковані персональні дані журналістів

УКМЦ вимагає від сайту «Миротворець» негайно видалити опубліковані персональні дані журналістів

11 Травня 2016
2502

УКМЦ вимагає від сайту «Миротворець» негайно видалити опубліковані персональні дані журналістів

2502
«Український кризовий медіа центр» (Ukraine Crisis Media Center, УКМЦ) висловлює обурення публікацією сайтом «Миротворець» персональних даних журналістів різних країн світу, які у різний час отримували акредитацію в «ДНР», аби отримати змогу працювати на окупованій території.
УКМЦ вимагає від сайту «Миротворець» негайно видалити опубліковані персональні дані журналістів
УКМЦ вимагає від сайту «Миротворець» негайно видалити опубліковані персональні дані журналістів

Про це йдеться у розповсюдженій заяві УКМЦ.

«Під удар потрапили українські та, зокрема, закордонні журналісти з відомих європейських, американських та інших видань. З багатьма з них спрацювала команда УКМЦ. Багато хто з них, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали у світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях», - заявляє Український кризовий медіа центр.

У заяві йдеться, що УКМЦ з березня 2014 року допомагає іноземним журналістів в їхній роботі в Україні, зокрема, на всій території України, а також в зоні АТО.

«Ми допомагаємо з акредитацією в зоні АТО, а також з оформленням перепусток для лінії розмежування. Ми переконані, що саме об’єктивне та неупереджене висвітлення подій на Сході України іноземними журналістами є найкращим знаряддям у боротьбі із російською пропагандою.
Ми розуміємо, що робота іноземних журналістів в «ДНР» та «ЛНР» є запорукою важливого для України медійного інтересу до війни на Сході, та появи матеріалів, що сприймаються з високою довірою західного суспільства», - зазначає УКМЦ.

Медіацентр заявляє, що оприлюднення приватних адрес та телефонів журналістів сайтом «Миротворець» є злочином.

«Це оприлюднення наражає журналістів на додаткову небезпеку з боку радикалізованих членів українського суспільства. Це оприлюднення створює перешкоди для здійснення іноземними журналістами права на професійну діяльність. Це суперечить принципу свободі роботи преси в зоні бойових дій та на окупованих територіях», - йдеться у заяві.

УКМЦ закликає Антона Геращенка та адміністраторів сайту «Миротворець» негайно прибрати з вільного доступу дані іноземних та українських журналістів.

Далі «Детектор медіа» публікує заяву повністю:

«Ми, співробітники УКМЦ, обурені діями радника МВС Антона Геращенка та сайту «Миротворець», які оприлюднили та виклали у вільний доступ контактні телефони усіх українських та закордонних журналістів, які отримували акредитацію в «ДНР» в період 2014-2016 років.

Цей список потрапив до Антона Геращенка та сайту «Миротворець» завдяки хакерському зламу інформаційних баз даних «ДНР». Сайт «Миротворець» виправдовує публікацію контактних даних тим, що ці іноземні журналистів, на їхню думку, співпрацюють з бойовиками терористичних організацій.

Під удар потрапили українські та, зокрема, закордонні журналісти з відомих європейських, американських та інших видань. З багатьма з них спрацювала команда УКМЦ. Багато хто з них, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали у світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях.

Українські журналісти вже оприлюднили заяву, в якій засудили дії Геращенко та «Миротворця». Цей лист вже підписали деякі закордонні журналісти.

Команда УКМЦ з березня 2014 року допомагає іноземним журналістів в їхній роботі в Україні, зокрема, на всій території України, а також в зоні АТО. Ми допомагаємо з акредитацією в зоні АТО, а також з оформленням перепусток для лінії розмежування.

Ми переконані, що саме об’єктивне та неупереджене висвітлення подій на Сході України іноземними журналістами є найкращим знаряддям у боротьбі із російською пропагандою.

Ми розуміємо, що робота іноземних журналістів в «ДНР» та «ЛНР» є запорукою важливого для України медійного інтересу до війни на Сході, та появи матеріалів, що сприймаються з високою довірою західного суспільства.

Ми усвідомлюємо, що із загостренням конфлікту, доступ української преси до окупованих територій був суттєво обмежений. В цій непростій ситуації саме західні журналісти, як сторона поза конфліктом, нерідко мали більші шанси потрапити на окуповані території та розповісти, що там відбувається. УКМЦ завжди надавали їм максимальну підтримку в цьому.

Ми вважаємо, що на окупованих територіях «ДНР» та «ЛНР» проживають громадяни України, які мають право на присутність у медіа просторі, на адекватне медійне висвітлення їхніх проблем, зокрема, гуманітарних та соціальних.

Ми усвідомлюємо, що саме незнання, та небажання знати, як живуть люди по той бік лінії розмежування, розколює українське суспільство та невиправдано дегуманізує їх, ділить українців на «своїх» та «ворогів».

Ми переконані, що присутність на окупованих територіях іноземних журналістів, а також іноземних ГО та гуманітарних, а також моніторингових місій, є запорукою більшої безпеки громадян перед обличчям людей зі зброєю в руках.

Ми знаємо, що акредитація українських та іноземних журналістів в «ДНР» та «ЛНР» є необхідною умовою для безпечної роботи журналістів на територіях самопроголошених республік, і жодним чином не означає «співпраці» із терористами.

Ми впевнені, що акредитація в «ДНР» журналістів іноземних видань не порушує закони України та не становить загрози державній безпеці України.

Ми знаємо, що сам факт  акредитації в «ДНР» та «ЛНР» іноземних журналістів не впливає на редакційну політику іноземних видань, і не означає збільшення «антиукраїнських» публікацій.

Натомість, ми вважаємо, що оприлюднення приватних адрес та телефонів журналістів сайтом «Миротворець» є злочином. Це оприлюднення наражає журналістів на додаткову небезпеку з боку радикалізованих членів українського суспільства.

Це оприлюднення створює перешкоди для здійснення іноземними журналістами права на професійну діяльність.

Це суперечить принципу свободі роботи преси в зоні бойових дій та на окупованих територіях.

УКМЦ закликає Антона Геращенка та адміністраторів сайту «Миротворець» негайно прибрати з вільного доступу дані іноземних та українських журналістів.
 
Команда УКМЦ
».

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворець» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Публікація на сайті «Миротворець» викликала бурхливу реакцію журналістів, які висловили занепокоєння публікацією в Україні персональних даних колег, що отримували чи були змушені отримати «акредитацію» сепаратистів угруповання «ДНР».

36 українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

Представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Йоганн Бір заявив, що відповідальні за появу персональної інформації працівників ЗМІ у публічному доступі повинні постати перед судом.

Народна депутатка (БПП), заступниця голови парламентського Комітету свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявляє, що опублікування сайтом «Миротворець» переліку акредитованих в «ДНР» журналістів з різних країн світу є порушенням українського законодавства. За її словами, Комітет розгляне це питання на своєму засіданні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2502
Читайте також
12.05.2016 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду