Українські та іноземні журналісти обурені публікацією персональних даних колег сайтом «Миротворець» (ЗАЯВА)

Українські та іноземні журналісти обурені публікацією персональних даних колег сайтом «Миротворець» (ЗАЯВА)

11 Травня 2016
19800

Українські та іноземні журналісти обурені публікацією персональних даних колег сайтом «Миротворець» (ЗАЯВА)

19800
36 українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.
Українські та іноземні журналісти обурені публікацією персональних даних колег сайтом «Миротворець» (ЗАЯВА)
Українські та іноземні журналісти обурені публікацією персональних даних колег сайтом «Миротворець» (ЗАЯВА)

Заяву опубліковано низкою ЗМІ – у тому числі сайтом «Громадського ТБ».

7 травня на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР», повідомляє «Радіо Свобода». При цьому сайт «Миротворець» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Публікація на сайті «Миротворець» викликала бурхливу реакцію журналістів, які висловили занепокоєння публікацією в Україні персональних даних колег, що отримували чи були змушені отримати «акредитацію» сепаратистів угруповання «ДНР».

Зокрема, керівник української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе назвала такі дії неприпустимими, обурливими й заявила, що це грубе порушення норм про нерозголошення особистих даних журналістів. За її словами, заяву з цього приводу вже готують у Комітеті захисту журналістів. «Хто тепер із іноземних журналістів ризикне поїхати в зону бойових дій?»,запитала вона у Facebook.

Журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко заявила, що сайт «Миротворець» опублікував телефони, адреси «найкращих журналістів з усього світу всіх найрейтинговіших медіа, котрі були в різні часи акредитовані в "ДНР"».

«Антон Геращенко каже, що от журналісти ж публікують якусь суспільно-важливу інформацію. Ну і от сайт "Миротворець" опублікував. Особисті дані журналістів, котрі, ризикуючи життям, намагались розповісти, що відбувалось по той бік, і тепер деяким з них вже дзвонять різні "милі" люди і шлють прокльони – це так "патріотично", так суспільно важливо», – написала вона у Facebook.

Журналісти заявляють, що глибоко шоковані діями українських політиків та співробітників сайту «Миротворець», які виставили в публічний доступ персональні дані всіх журналістів, які отримували акредитацію в самопроголошених «ДНР/ЛНР», назвавши їх людьми, які «співпрацюють з терористами».

«Після звинувачень у "роботі на терористів" та оприлюднення персональних даних, номерів телефонів та емейлів журналістів, їм почали телефонувати та писати з погрозами, а від деяких українських політиків уже пролунали заклики вважати цих журналістів "ворогами України" і взагалі закрити їм можливість працювати.

Подібне ставлення до журналістів є прямим порушенням української Конституції, Закону України "Про захист персональних даних", порушенням Європейської конвенції прав людини, і є ганебним і абсолютно неприйнятним в цивілізованій і нетоталітарній державі, якою є Україна», - йдеться у заяві.

Журналісти вимагають від сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані відповідних журналістів.

«Ми звертаємося до українських політиків, народних депутатів з вимогою припинити маніпуляції цією інформацією. Ми також звертаємся до української влади, правоохоронних органів України з вимогою порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку», - вимагають підписанти заяви.

Далі «Детектор медіа» публікує заяву повністю:

«Ми, журналісти українських та закордонних ЗМІ, та представники українських та міжнародних медіа-організацій, глибоко шоковані діями українських політиків, та співробітників сайту «Миротворець», які виставили в публічний доступ персональні дані всіх журналістів, які отримували акредитацію в самоназваних «ДНР/ЛНР», назвавши їх людьми, які «співпрацюють з терористами».

Під удар потрапили українські та закордонні журналісти, які, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях.

Зокрема, саме завдяки їхній роботи, стало відомо, з кого складається батальйон «Восток», про злочини Мотороли та іншіх бойовиків, про постачання російської зброї, та багато інших важливих фактів.

Саме ці журналісти дали інформацію для проведення якісного розслідування про падіння малазійського Боїнга влітку 2014 року, а їхні матеріали про керівних осіб окупованих територій лягли в основу багатьох розслідувань та аналітичних матеріалів.

Ми особливо наголошуємо, що акредитація не означає і ніколи не означала співробітництво журналістів з будь-якою стороною конфлікту. Акредитація - це форма захисту і безпеки журналіста.

Нагадуємо, що, за даними українських та міжнародних медіа-організацій, тільки у 2014 році у полоні бойовиків побували майже 80 журналістів, українських і закордонних, багато з яких зазнали тортур. Акредитація була єдиним, хоч і мінімальним, механізмом захисту журналістів від тортур чи потрапляння в полон.

Після звинувачень у «роботі на терористів» та оприлюднення персональних даних, номерів телефонів та емейлів журналістів, їм почали телефонувати та писати з погрозами, а від деяких українських політиків уже пролунали заклики вважати цих журналістів «ворогами України» і взагалі закрити їм можливість працювати.

Подібне ставлення до журналістів є прямим порушенням української Конституції, Закону України «Про захист персональних даних», порушенням Європейської конвенції прав людини, і є ганебним і абсолютно неприйнятним в цивілізованій і нетоталітарній державі, якою є Україна.

Ми вимагаємо від сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані відповідних журналістів.

Ми звертаємося до українських політиків, народних депутатів з вимогою припинити маніпуляції цією інформацією.

Ми також звертаємся до української влади, правоохоронних органів України з вимогою порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

Оксана Романюк, Репортери без кордонів (Україна)

Севгіль Мусаєва, Українська правда

Андрiй Куликов, Громадське радiо

Катерина Сергацкова, Hromadske.tv

Наталя Гуменюк, Hromadske.tv

Настя Станко, Hromadske.tv

Ангелiна Карякiна, Hromadske.tv

Алла Кошляк, Hromadske.tv

Iрина Славинська, Громадське радiо

Iгор Бурдига, freelance-журналiст

Павел Казарин, Радіо Свобода

Ксенiя Туркова, радiо Вести

Отар Довженко, Школа журналiстики УКУ

Аліса Сопова, The New York Times (Україна)

Павел Каныгин, Новая газета

Анна Немцова, The Daily Beast, Foreign Policy, Politico

Simon Ostrovskiy, Vice News

Gulliver Gragg, France 24

Cristopher Miller, former Mashable

Stephane Siohan, freelance-journalist

Pawel Pieniążek, freelance-journalist

Piotr Andrusieczko, Gazeta Wyborcza, Nowa Europa Wschodnia

Антон Елащук, freelance-журналiст

Анастасiя Магазова, Deutsche Welle

Noah Sneider, The Economist

Сергій Мокрушин, Hromadske.tv

Віталій Атанасов, документаліст

Макс Авдєєв, фотограф

Роман Степанович, Вероника Сильченко, фрілансери

Brian Bonner, Kyiv Post

Olga Rudenko, Kyiv Post

Alyona Zhuk, Kyiv Post

Вікторія Сюмар

Тетяна Козак, журналіст-фрілансер

Александр Сибірцев, страна.ua

Юлія Полухіна, Новая Газета».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19800
Читайте також
14.05.2016 15:19
Дмитро Донський, Тетяна Якубович, «Радіо Свобода»
2 023
12.05.2016 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 512
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anarhia
2873 дн. тому
Украинская революция умерла. К сожалению все больше и чаще за красивыми лозунгами о "европейских ценностях" скрываются недалекие, злобные, идеи. Все больше я вижу популизма, у власти проходимцы, а народ уже довольно толерантно относится к радикалам, которые ничем не отличаются от так ненавидимых ими "ватников". Абсолютно ничем, кроме цвета флага. Вводятся безумные запреты,печатаются безумные материалы, и такие же безумные комментарии к ним. Озлобленность, безмозглость, нетерпимость и полное отсутствие здравого смысла царит в похоронной процессии идущей закапывать то что когда то называлось "революцией"
Патриот
2878 дн. тому
Гогі 15-18 Шановний, хіба Ви не вчили в школі, що матеріальний світ є врівноважений - скільки негативного, стільки ж і позитивного. Так само і людським середовищі - скільки розумних - стільки ж і не розумних які можуть за свою неадекватну ідеологію вбити, або викинути із вікна 10-того поверху, або просто вкинути в сміттєві баки. То добре, хоч не чіпатимуть дітей чи старих батьків, хоча поганому роду нема переводу!
Гога
2878 дн. тому
Нет проблем, если мыслить в духе открытости, к чему должны приучаться все, и журналисты. Если, какие-то данные получены не честным способом, то надо извиниться и удалить данные. А журналистам не стоить позориться:кто теперь поедет в зоны конфликта и т.п., а выложить самим эти данные открыто и гордиться ими. В том числе и персональными адресами, телеф. и проч. Покажите, господа и панове, что вы работаете не ради денег, а ради людей. Все ради правды. Подымите планку вашей работы выше, не уподобляйтесь некоторым. Если же не выложите - не давать больше аккредитацию никуда, поставить вопрос о проф. непригодности. Кто бы это не был. Служение идеалам профессии надо нести гордо.
Патриот
2878 дн. тому
Ігорю 13-59. Шановний в Україні діє безвізовий і вільний перехід кордонів з багатьма країнами. Не треба ніяких дозволів переходити і зараз кордон навіть України і Росії. Тому, якщо Україна вважає території Криму чи східних невизнаних республік своєю територією, то саме Україна повинна оберігати свій кордон, а якщо немає на частині східного кордону українських прикордонників, то людина має право пересуватися на території сепаратистів по правилам сепаратистів. Україна не забороняла вільного переходу кордону навіть по внутрішнім паспортам, а території сепаратистів - це відокремлена за автономними бажаннями саме територія України, яку влада України чомусь називає не сепаратистською, а окупованою, хоча існує навіть Закон України "Про особовий статус частини донецької і Луганської областей. Якщо Україна не в змозі надати громадянинові можливість переходу в сепаратистські регіони, то беруть дозвіл у того, хто володіє територією, а не в того , хто її загубив і не має на неї ніякого впливу - це ж нормальна ситуація, визнана всім світом!
Патриот
2878 дн. тому
Патріотизм - це душевне відчуття спільності громадянина із державою, а не владою, яка може бути антинародною. Щодо антинародності влади - то це дії влади на зменшення рівня життя, інфляція, яку демократична влада в усіх демократичних країнах стримує політичними і економічними методами. А не можливість пенсіонерам купиті на свою пенсію ліки, мати медичне страхування для лікування,, не можливість виплатити комунальні платежі, бо не вистачає тільки на них пенсії, та узаконений відбір особистих речей та квартир за не можливі не виплати комунальних послуг - ЦЕ і Є ГЕНОЦИД НАЦІЇ, яку штучно зменшують для освоєння Українги чужими національностями та чужими державами. Адже планують до 2050 року зменшити кількість громадян в Україні до 25 мільйонів. Хоча кожна влада у будь-якій країні дбає про зростання численності громадян. Якщо влада не спроможна бути народною , то хіба не час її змінити та вже ніколи не змінювати шило на мило, бо якраз ця влада навіть без мила лізла до влади по своїм міркуванням. Ще не вмерла Україна, хоч ледь-ледь конає Гірше ляха усі влади її розтинають. Вже знайшлася ота сила так нам набрехати Аби в грудні газ додому не змогли придбати, Нема щастя, нема й волі у рідному краї. Не цураються чужого "демократи" з Раю. Отака вже їхня совість Отака шахрайська суть - Сперечатись за двомовність , Поки уряди жеруть !
Ігор
2878 дн. тому
Стасу-13:46 Перехід кордону держави без дозволу,не вважається порушенням інтересів національної безпеки? Співпраця з окупантом, не вважається порушенням інтересів національної безпеки? Точно? Звідки висновки про "Только суд имеет право"?,якщо вони добровільно!!! надали свої дані бойовикам "ДНР/ЛНР" Нехай самі ідуть в суд і доводять,що кордон вони перейшли легально,"Лугандонію" державою не визнавали,з окупантами не співпрацювали! Вони українську акредитацію для зйомок на Донбасі взагалі отримували?
Ігор
2878 дн. тому
Ох як запищали! Вони коли свої персональні дані бандитам залишали, не вважали, що це порушення їх громадянських прав? Вони,коли заради "сенсації" і купи грошей,дефакто визнавали ЛуганДонію державою,яка вправі видавати акредитацію журналістам,не думали,як українці ставляться до людей,які у окупанта "акредитацію" отримують? І нехай не розповідають, про "заради правди".Ніхто із окупантів їм цю правду побачити-зафільмувати не дозволить.Все заради пропаганди!
Стас
2878 дн. тому
И в Украинской Конституции , и в конституциях иных демократических стран каждый гражданин имеет право на частную личную жизнь. Цитирую ст 32 Конституции Украины, которую нарушил сайт выдавая личную информацию о журналистах : "Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. {Офіційне тлумачення положення частини першої статті 32 див. в Рішенні Конституційного Суду № 2-рп/2012 від 20.01.2012} Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. {Офіційне тлумачення положення частини другої статті 32 див. в Рішенні Конституційного Суду № 2-рп/2012 від 20.01.2012} Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею. Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації." Таким образом, только суд может разрешить обнародование информации личного характера, а не кто-то другой, который в силу своей идеологии или интереса пытается незаконно вынести свое решение о действиях других граждан, как о дейстиях против державы Украина.
киев111
2878 дн. тому
интересно, почему уголь украине в днр можно закупать, а журналистам освещать события, там происходящие, нельзя?
Влад
2878 дн. тому
Объективно писать о конфликте можно, если бывать по обе стороны баррикад (фронта). Знать мнение людей по обе стороны конфликта и показывать разрушения и от противостоящих армий по обе стороны фронта. Но правда в Украине не нужна, только пропаганда одной стороны поддерживается.... Дают наводку право радикалам на место жительство журналистов, как в случае с О.Бузиной.
Віктор
2878 дн. тому
Если журналисты там (в ДНР и ЛНР)делали добрые дела, то зачем скрывать свои имена? Пусть общественность знает героев.
Остап
2878 дн. тому
А не треба було цим "журналістам" їздити на окуповані території. Наші ЗМІ і так нам правду розповідають, тож присутність у т.з. ДНР/ЛНР наших кореспондентів аж ніяк не обов'язкова для цього. І так все зрозуміло. Я довіряю ТСН.
Киев
2878 дн. тому
Давно пора журналюг брать за горло! ОСОБЕННО ТЕХ КТО РАБОТАЛ В ДЫНЫРЫ..неужели вы не понимаете что акредитацию у террористов получают те кто на них и работает! А ЭТИХ ГРЕБАНЫХ ЗАЩИТНИКОВ подписавшихся -я бы проверками охладил...ЧУЮ ЭТИ СУКИ ТОЖЕ стоят за этим всем!
Михаил
2878 дн. тому
Во как запели журналисты, а когда сами печатают всякую белиберду о других людях, не проверенную информацию, грязь, а в судах заявляют, что это их гипотезы и простой человек не может защитить себя от таких журналюг, то какая здесь может быть им угроза, пишите правду и вас не накажут. 16 декабря 2014 - диктаторские законы - 2016 год НАЛОГИ.ИНФЛЯЦИЯ.БЕЗРАБОТИЦФ.ГОЛОДОВКА.ПРОДАЖА ЗЕМЕЛЬ И ПРЕДПРИЯТИЙ, НАЛОГИ НА НЕДВИЖИМОСТЬ И ПРИВАТИЗОВАННЫЕ ЗЕМЛИ - ДЕМОКРАТИЯ. Пора закрыть рты всем журналюгам, растрелять всю верховную зраду с президентом, ввести - смертную казнь, если нардепы и президент за каденцию станут богаче хоть на копейку, а народ голодует, всем вместе закачать рукава и работать, а не нести всякую ересь в газетах ы телевидению, показывая лишь разврат и ужас, вот тогда и будет порядок.
варпввпу
2878 дн. тому
Всіх псевдожурналістів, що всупереч законодавству України працювали на терористичні угрупування днр/лнр з списку опублікованому сайтом "Миротворець" необхідно судити як посібників вказаних терористичних угрупувань.
scrat
2878 дн. тому
передергивать - это так по-журналистски. никто никого в пособничестве террористам пока не обвинял,вопрос был только о незаконном переходе границы, ибо практически все из списка попадали на территорию ордло через московию. да и о каких персональных данных может говорить люди, занимающиеся публичной деятельностью? все опубликованные данные были взяты из открытых источников :)
валерий
2878 дн. тому
Интересно а акредитацию в ДНР за кашу дают?...или за душу???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду