НМПУ і НСЖУ просять Союз журналістів Росії протестувати проти тиску на журналістів Криму

НМПУ і НСЖУ просять Союз журналістів Росії протестувати проти тиску на журналістів Криму

20 Квітня 2016
1419

НМПУ і НСЖУ просять Союз журналістів Росії протестувати проти тиску на журналістів Криму

1419
19 квітня Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) і Національна спілка журналістів України (НСЖУ) надіслали спільне звернення до колег із Союзу журналістів Росії із проханням сприяти зупиненню репресій в окупованому Росією Криму щодо місцевих журналістів.
НМПУ і НСЖУ просять Союз журналістів Росії протестувати проти тиску на журналістів Криму
НМПУ і НСЖУ просять Союз журналістів Росії протестувати проти тиску на журналістів Криму

Про це повідомляє сайт НМПУ.

«Просимо вас залучити юристів та активістів Союзу журналістів для отримання інформації та захисту наших колег у Криму», – йдеться у зверненні.

НМПУ і НСЖУ нагадують російським журналістам, що неодноразово зустрічалися з ними на міжнародних конференціях і круглих столах і, не дивлячись на розбіжності в поглядах, вміли знаходити спільну підхід до проблем порушень прав журналістів.

«Те, що відбувається в Криму відноситься до цієї категорії. На наших очах твориться свавілля по відношенню до кримських колег. Просимо вас втрутитися і зажадати від влади відмовитися від силових методів тиску на журналістів, забезпечити їм право на вільне виявлення їх поглядів навіть, якщо це погляди не подобаються політичному істеблішменту», - йдеться у заяві.

Далі «Детектор медіа» подає текст звернення мовою оригіналу:

«Уважаемые российские  коллеги!

Ниже – наше общее обращение – НСЖУ и НМПУ – согласованное. Просим Вас подключить ваших юристов и активистов Союза для получения информации и защиты наших коллег в Крыму.

Обращаемся к вам с просьбой поспособствовать прекращению репрессий в Крыму по отношению к журналистам.

В понедельник 19 апреля стало известно, что ФСБ России провела обыски и увезла на допрос трех крымских журналистов бывшего сотрудника газеты «День»,  ныне пенсионера  Николая Семену, бывшего внештатного фотокорреспондента этой же газеты Леньяры Абибулаевой и Русланы Люмановой.

Коллеги, мы неоднократно встречались с вами  на международных конференциях и круглых столах и, не смотря на расхождения во взглядах, умели находить общий подход к проблемам нарушений прав журналистов. Происходящее в Крыму  относится к этой категории. На наших глазах творится своеволие по отношению к крымским коллегам.

Просим вас вмешаться и потребовать от властей отказаться от силовых методов давления на журналистов, обеспечить им право на свободное выражение их взглядов даже, если это взгляды не нравятся политическому истеблишменту».

Нагадаємо, 19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.  

Двох інших кримських журналістів залучили до справи як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень. Журналіста Заїра Акадирова, який перебуває наразі за межами Криму, ФСБ викликає на допит.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує  матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович  заявила, що  занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1419
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду