Кримського журналіста Заїра Акадирова російська ФСБ викликає на допит

Кримського журналіста Заїра Акадирова російська ФСБ викликає на допит

20 Квітня 2016
2173

Кримського журналіста Заїра Акадирова російська ФСБ викликає на допит

2173
19 квітня російські силовики провели обшук у помешканні кримського журналіста, блогера, колишнього головного редактора інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїра Акадирова в окупованому Криму. За його словами, зараз ФСБ викликає його на допит.
Кримського журналіста Заїра Акадирова російська ФСБ викликає на допит
Кримського журналіста Заїра Акадирова російська ФСБ викликає на допит

Про обшук і виклик на допит журналіст повідомив у своєму Facebook.

«Сьогодні на світанку до мого будинку постукали. І це був не листоноша. Прийшли з обшуком. Силовики. Через те, що в даний час я перебуваю за межами Криму і не міг особисто бути присутнім під час проведення слідчих дій, всі "принади" процесу (автоматники в балаклавах, ретельний пошук документів і, вибачте за подробицю, заборона рано вранці сходити в туалет) довелося витримати моїм рідним. Відчуваю себе винуватим перед ними. Вибачте, що мене не було поруч. Хочу сказати спасибі тим, хто підтримав їх у важку хвилину», - повідомив Заїр Акадиров.

За підсумками обшуку журналіста викликають на допит в управління ФСБ в Криму. «З огляду на ряд обставин і мою фізичну відсутність на території півострова, рішення про явку на допит буде прийнято після консультацій з адвокатом», - написав він.

Водночас журналіст заявляє, що ховатися від слідства не має наміру. «Більш того, тиждень тому при перетині КПП "Армянськ" у російських прикордонників до мене не виникло питань. Для кого як, але для мене Крим - це більше, ніж місце постійного проживання», - зазначив Заїр Акадиров.

Журналіста Заїра Акадирова вже затримували підконтрольні Росії кримські силовики. 15 січня поліція затримала його у Верховному суді Криму. Затримання відбувалось як викрадення – журналіста намагалися доправити до Центру протидії екстремізму, створеного РФ в окупованому Криму, і погрожували «відправити у підвал». Заїра Акадирова  відпустили тільки після допиту у відділку поліції. Після звільнення він заявив, що за ним ведеться стеження.

27 січня  Заїр Акадиров звернувся до російської прокуратури окупованого Криму з проханням провести перевірку й ужити заходів прокурорського реагування за фактом неправомірних дій співробітників поліції, які затримали його 15 січня в Сімферополі, погрожуючи «відправити в підвал». Він також подав скарги на дії поліції до Слідчого комітету РФ по Криму і Уповноваженому з прав людини в Криму. 

Нагадаємо, 19 квітня в окупованому Криму пройшов обшук в будинку кримського журналіста, блогера, колишнього головного редактора інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїра Акадирова, повідомив адвокат Еміль Курбедінов. Це четвертий обшук у кримського журналіста цього дня, перед цим стало відомо про обшуки та допити російськими силовиками журналіста Миколи Семени, журналістки Леньяри Абібулаєвої та Руслани Люманової.

19 квітня російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.  Двох інших кримських журналістів залучили як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила, що  занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Заїр Акадиров. Фото: ІА QHA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2173
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду