Незалежна медійна рада дала свій висновок щодо резонансного «Подвійного життя Президента»

Незалежна медійна рада дала свій висновок щодо резонансного «Подвійного життя Президента»

18 Квітня 2016
3254

Незалежна медійна рада дала свій висновок щодо резонансного «Подвійного життя Президента»

3254
За зверненням голови НТКУ та члена Незалежної медійної ради Зураба Аласанії, Незалежна медійна рада аналізувала на предмет відповідності професійним та етичним стандартам журналістики передачу команди «Слідство.Інфо», яка транслювалася на телеканалі «UA:Перший» 3 квітня.
Незалежна медійна рада дала свій висновок щодо резонансного «Подвійного життя Президента»
Незалежна медійна рада дала свій висновок щодо резонансного «Подвійного життя Президента»

Сьогодні, 18 квітня, Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала наявність у передачі «Подвійне життя Президента» проекту «Слідство.Інфо» невідповідності стандартам відокремлення фактів, суджень чи припущень, поваги права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події, а також стандарту доступності інформації.

Справа стосувалася резонансного розслідування у рамках глобальної кампанії Panama Papers, в рамках якого команда українських розслідувачів (Дмитро Гнап, Анна Бабінець та Влад Лавров) підготувала сюжет про офшорну компанію Президента України, Петра Порошенка, створеною з метою передачі в управління та продажу президентської корпорації Roshen.

Основної критики зазнало проведення у сюжеті хронологічних паралелей між створенням офшору на Британських Віргінських Островах та війною на Сході України. На думку Незалежної медійної ради, надмірна увага до подій на Донбасі призвела до недостатньо повного висвітлення економічної складової сюжету. В той же час, низка кадрів з трагедії в Іловайську та загибелі українських солдатів на Сході стала причиною надмірної емоційності, яка не є належною у журналістському розслідуванні, де кожне твердження сприймається аудиторією як істина, а не версія чи особиста думка його авторів, якщо цього спеціально не зазначено в матеріалі.

Водночас, в умовах потенційного і реального тиску як зі сторони суспільства, так і зі сторони владних структур, Незалежна медійна рада підтримала рішення транслювати епізод «Подвійне життя Президента» в ефірі каналу «UA:Перший», попри його суперечливий зміст та рішення Редакційної ради телеканалу. Поява подібних сюжетів на телеканалі, який досі фінансується коштом державного бюджету України, сприятиме формуванню довіри до Суспільного як до незалежного та об’єктивного мовника зі сторони аудиторії.

Наостанок Незалежна медійна рада наголосила, що, попри очікування громадськості, наші органи державної влади залишаються закритими й непублічними. «Саме такі дії, як відсутність якісного розслідування подій під Іловайськом і тривала мовчанка представників Президента щодо Panama Papers, збільшують негатив у суспільстві стосовно держави та влади загалом. І змушують журналістів збільшувати градус емоційності й запеклості дискусії. Тож як не може бути виправданою штучна скандалізація висвітлення актуальних проблем у ЗМІ, так само не має толеруватися й небажання влади оперативно та чесно комунікувати з суспільством та відповідати за власні помилки», - йдеться в рішенні саморегуляторного органу.

Члени Незалежної медійної ради Зураб Аласанія (генеральний директор Національної телекомпанії України) та Наталя Гуменюк (голова ГО «Громадське телебачення») не брали участь у голосуванні через наявність конфлікту інтересів. Члени Незалежної медійної ради Антоніна Черевко та Олександр Бурмагін додали окрему думку до висновку, яка була також підтримана у відповідній частині Костянтином Квуртом.

З повним текстом рішення та окремої думки можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 3 квітня на трьох каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показано розслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію.

5 квітня Редакційна рада «Громадського телебачення» розглянула це дослідження на предмет дотримання редакційних стандартів. На думку редакційної ради, сюжетна лінія подій в Іловайську (на якій акцентується в розслідуванні про офшорні компанії Петра Порошенка) важлива для повного розуміння контексту подій, наведених у розслідуванні. Але стилістика подачі розслідування та надмірне використання архівних кадрів подій на сході України відволікає глядача від суті розслідування про офшори президента, зміщує сприйняття у площину емоцій.

Згодом виконавча директорка «Громадського телебачення» Катерина Горчинська назвала розслідування «Слідства.інфо» щодо президентських офшорів чесною помилкою.

11 квітня міжнародний фонд «Відродження» висловив розчарування з приводу реакції журналістів «Слідства.Інфо» на аргументовану критику їхнього розслідування щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка. На думку фонду «Відродження», журналістська хвороба «права на абсолютну істину» підриває суть свободи слова, заміщуючи її простором компромату і маніпуляцій. «Немовби чесна позиція верховного судді, зайнята розслідувачами прихованої корупції, здатна перетворитися на свою протилежність, провокуючи розвиток масової недовіри до інформаційної місії ЗМІ», - застерігають представники фонду.

13 квітня Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) направив листа до міжнародного фонду «Відродження» та Незалежної медійної ради, в якому рекомендував скасувати ще не прийняте на той момент рішення останньої щодо присвяченого офшорам Петра Порошенка випуску програми «Слідство.інфо»

У відповідь Незалежна медійна рада 15 квітня звернулася до OCCRP з роз’ясненнями своїх функцій та повноважень щодо здійснення експертної оцінки присвяченого офшорам Петра Порошенка випуску програми «Слідство.інфо».

Довідка:

Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Інститут медіа права, Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», ГО «Детектор медіа» та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова правління ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями - медіаюристи Ігор Розкладай (Інститут медіа права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3254
Читайте також
06.04.2016 11:00
Отар Довженко
8 597
04.04.2016 14:40
Наталія Лигачова
7 133
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду