У журналістів «1+1» на кордоні у Білорусі вимагали надати відзняті матеріали «для ознайомлення»

У журналістів «1+1» на кордоні у Білорусі вимагали надати відзняті матеріали «для ознайомлення»

18 Квітня 2016
2672

У журналістів «1+1» на кордоні у Білорусі вимагали надати відзняті матеріали «для ознайомлення»

2672
Знімальну групу телеканалу «1+1» на кордоні з Україною затримали і обшукали білоруські митники. При цьому українських журналістів Євгена Плінського і Владислава Плешакова змусили роздягтися, обшукали особисті речі та відмовили в дзвінку до МЗС, а автомобіль знімальної групи розібрали.
У журналістів «1+1» на кордоні у Білорусі вимагали надати відзняті матеріали «для ознайомлення»
У журналістів «1+1» на кордоні у Білорусі вимагали надати відзняті матеріали «для ознайомлення»

Про це повідомив у Facebook один з журналістів  телеканалу Євген Плінський

За його словами, під час затримання на білоруському прикордонному пункті пропуску «Нова Гута» (Гомельська область) білоруські митники вимагали добровільно віддати знятий українськими журналістами матеріал.

«Хто б міг подумати, що моє відрядження з Vladislav Pleshakov в Білорусь закінчиться тим, що при виїзді з Республіки нас затримають на митниці, автомобіль заженуть в бокс і розберуть по гвинтика, а нас з Владом, за особливим розпорядженням з Мінська, роздягнуть до трусів і вимагатимуть добровільно віддати знятий матеріал, при цьому відмовивши в можливості зателефонувати навіть в МЗС Білорусі», - написав він.

Євген Плінський повідомив, що знімальна група «1+1» готувала у Білорусі матеріали до річниці Чорнобильської трагедії.  Він зазначає, що Мінську мін не сподобатись попередній матеріал журналістів про статки білоруських чиновників.

«Що послужило причиною такої поведінки митників, здогадатися нескладно. Ще місяць тому я випустив кілька матеріалів про РБ, провівши попередньо в ній 8 днів. КДБ ходило у нас по п'ятах, за нами їздив хвіст, а наше авто розкривали уночі. Але, слава Богу, нас не затримували. Матеріали, які тоді вийшли в ефір, були дуже різноманітні, ми розповідали не тільки, як живе країна, а й про те, як влада Білорусі навчилася заробляти на війні України з Росією, ми показали "аскетичні" резиденції чиновників і трохи розповіли про бізнес сім’ї Президента Лукашенко. Можливо, тому наш повторний візит визнали нахабством, і вирішили нас таким чином провчити. Тема нашої поїздки була досить нейтральною, річниця Чорнобильської трагедії, але як виявилося, справа не в темі, а в людях», - написав журналіст.

Він зазначив, що білоруські прикордонники зреагували саме на особи українських журналістів.

«Відпрацювавши 5 днів в Білорусі і повертаючись назад, ми під'їхали до пропускного пункту "Нова Гута". Наш водій без проблем пройшов митний контроль, авто оглянули і в контрольному талоні поставили позначку, що митницю пройдено. Далі ми втрьох підійшли на паспортний контроль, документи водія перевірили, поставили відмітку про виїзд з республіки і повернули. Але коли я простягнув у віконце свій паспорт, прикордонник змінився в обличчі... Тут же він попросив паспорт Влада і став кудись дзвонити. Клюнули... Нас попросили сісти в машину і з неї не виходити», - розказав він.

Після цього білоруський заявив, що пройдене знімальною групою митне оформлення недійсне, відібрав у водія паспорт і документи на авто. Через годину групу направили на поглиблений митний огляд. 

«Авто загнали в бокс, і почали потрошити. Потрошили все, навіть мій робочий щоденник. Один з перевіряючих тихо сховався з ліхтариком на задньому сидінні авто і уважно вивчав (а можливо і фотографував) його вміст, поки я не помітив це і зі скандалом не забрав його. Ні прохання пояснити причину того, що відбувається, ні вимоги покликати старшого (який з'явився через годину після патрання наших рюкзаків), ні заяви про те, що ми акредитовані в республіці іноземні ЗМІ, ніщо не діяло на процес», - зазнчив український журналіст.

Згодом «головний інспектор Ісаков А.А.» попросив передати йому картки із записами з  відеокамер для «ознайомлення» з їх вмістом. Євген Плінський відмовив, пославшись на акредитацію МЗС Білорусі,  і зажадав дати можливість зателефонувати. 

«Мені порекомендували не робити цього, тому що дзвінки по телефону в режимній зоні заборонені, і загрожуть складанням адміністративного протоколу, а то й затриманням», - стверджує журналіст.

Після відмови журналістів надати відео, інспектор Ісаков  пішов вирішувати, що робити з українськими громадянами далі.

«Через годину він, прийшов з ксерокопією факсу від заступника начальника Гомельської митниці Луковича І.І. з вимогою (або дозволом) провести повний особистий огляд Плінского і Плешакова з межею огляду «нижня білизна». Після цього нас відвели в окреме приміщення, де я кілька разів вимагав дати мені можливість зателефонувати в МЗС, на що отримував відмову через те, що  нібито стаціонарних телефонів у них немає, він є тільки в кабінеті у начальника. Мене відвели до кабінету начальника, стоячи біля якого, я чітко чув, як він доповідав по телефону якійсь Тетяні про проведені з нами процедури: «Так, так, огляд їм вже провели, зараз особистий проводимо і будемо відпускати. Добре, добре, зрозумів...», - написав Євген Плінський.

Йому знову відмовили у проханні зателефонувати в МЗС. Журналістів вчергове попросили добровільно передати для вивчення картки з матеріалом.  Після відмови був здійснений особистий огляд українських журналістів – до нижньої білизни. Тільки після цього  їх відпустили, видавши на руки акти, які підтверджували проведення особистого огляду.

Євген Плінський заявляє, що такі дії білоруських митників вважає тиском на українських журналістів.

«За весь цей час жодна людина не пояснила нам ні причину того, що відбувається, не назвалася і не назвала своєї посади, все лише єхидно посміхалися, заявляючи, що діють вони в рамках закону. Хоча, на нашу думку це чистої води спроба чинити тиск на журналістів. Мовляв своїх приручили, а вас залітних, відучимо шастати. Приблизно так, ми з Владом і написали на бланках огляду».

Нагадаємо, у жовтні 2015 року співробітники Комітету державної безпеки Білорусі затримали дві знімальні групи з України. Журналістка «1+1» Ольга Мальчевська повідомила, що дві телегрупи затримує КДБ, щоби допитувати «протягом 10 годин».  Пізніше вона повідомила у Facebook, що після шестигодинного допиту співробітники КДБ відпустили частину журналістів. «Однак четверо співробітників телеканалів разом із технікою затримано на кордоні», - зазначила журналістка.

За даними «Радіо Свобода», 10 жовтня затримані знову вийшли на зв'язок і повідомили, що допит співробітниками КДБ завершився, але їх, як і раніше, не пропускають через кордон, оскільки почалася додаткова митна перевірка.

У березні голова Волинської обласної державної адміністрації (ОДА) Володимир Гунчик заявив, що понад півсотні населених пунктів області дивляться білоруське та російське телебачення.

Фото: з Facebook Євгена Плінського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2672
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду