У Луцьку журналістам заборонили фото- і відеофіксацію засідання суду

У Луцьку журналістам заборонили фото- і відеофіксацію засідання суду

14 Квітня 2016
1758

У Луцьку журналістам заборонили фото- і відеофіксацію засідання суду

1758
12 квітня судді Волинського окружного адміністративного суду Луцька заборонили журналістам фото- і відеофіксацію судового засідання, на якому розглядалось питання поновлення на посадах міліціонерів, що не пройшли атестації.
У Луцьку журналістам заборонили фото- і відеофіксацію засідання суду
У Луцьку журналістам заборонили фото- і відеофіксацію засідання суду

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).  

Представники ЗМІ вели запис не на стаціонарні камери, а на портативні.

Журналістка «Громадське.Волинь» Марія Доманська на своїй сторінці у Facebook  зазначила, що судді заборонили знімати на відеокамеру всі засідання, порушивши тим самим закон «Про судоустрій і статус суддів», який дає право журналістам вести фото-, відеозйомку та аудіозапис на портативні засоби. Журналістка також вважає, що «суди міліціонерів, які не пройшли атестацію є суспільно-важливими, тому вони апріорі повинні бути висвітлені у всіх ЗМІ».

Інша журналістка «Громадське.Волинь» Оксана Петрук повідомила, що запитала суддю, чому він не дозволяє вести зйомку, адже в неї портативна камера. «То суддя зі здивуванням запитав, для чого я тоді писала клопотання про дозвіл», – розповіла вона. Пані Петрук планує ініціювати круглий стіл, на якому  з’ясувати значення низки законодавчих термінів, як от: «портативні засоби», «стаціонарна відеокамера».

Журналістка «Громадського радіо» Ірина Мусій підтвердила, що зйомка велася портативними засобами (на телефон, фотоапарат і ручну відеокамеру). Вона зазначила, що судді загалом не пояснили причину відмови, а на її заувагу про перешкоджання журналістській діяльності суддя повідомив, що будь-які дії, в тому числі і подібні заяви, будуть розцінюватися як тиск на суд.

Пані  Мусій повідомила також, що вже 13 квітня журналістам не забороняли відеозйомку.

«Я підходила до суддів, запитувала їх про вчорашній факт (за 12 квітня - Ред.), мені відповідали, що вони – тільки за відкритість судів. Сьогодні (13 квітня) ніхто з журналістів клопотання про зйомку вже не писав. Але суди ще тривають і все буде залежати від того, хто із суддів вестиме засідання», - розповіла вона.

За словами медіа-юриста ІМІ Романа Головенка, чинний закон «Про забезпечення права на справедливий суд» дозволяє представникам ЗМІ використовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації без дозволу суду.

Нагадаємо, у квітні суддя Волинського окружного адміністративного суду Луцька вже забороняла здійснювати аудіозапис та фотозйомку журналістці «Громадського радіо» Арині Крапці (Ірині Мусій) під час розгляду позову екс-начальника Маневицького райвідділу поліції щодо поновлення його на посаді. Журналістка звернулася до поліції із заявою про перешкоджання журналістської діяльності.

У березні суддя Окружного адміністративного суду Києва Володимир Келеберда заборонив журналістам програми «Схеми» фільмувати засідання, де оскаржувалося рішення про звільнення працівників внутрішніх справ, які не пройшли атестацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1758
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду