Седлецька прокоментувала нове розслідування «Схем» щодо бізнесу Порошенка

Седлецька прокоментувала нове розслідування «Схем» щодо бізнесу Порошенка

8 Квітня 2016
6659

Седлецька прокоментувала нове розслідування «Схем» щодо бізнесу Порошенка

6659
Автор програми «Схеми. Корупція в деталях» «Радіо Свобода» Наталя Седлецька заявляє, що у новому розслідуванні «Інші офшори Порошенка» не можна було наводити політичний контекст без з'ясування всіх обставин ведення нинішнім Президентом України бізнесу на початку 2000-х років.
Седлецька прокоментувала нове розслідування «Схем» щодо бізнесу Порошенка
Седлецька прокоментувала нове розслідування «Схем» щодо бізнесу Порошенка

Про це вона повідомила у письмовому коментарі, наданому на прохання «Детектору медіа».

Перша частина розслідування «Інші офшори Порошенка» опублікована на сайті «Радіо Свобода» 7 квітня. Авторами матеріалу зазначені журналісти Олександр Чорновалов, Максим Савчук і Наталя Седлецька. В кінці публікації є позначка «далі буде».

Після виходу публікації «Інші офшори Порошенка» її піддала критиці голова правління ГО «Детектор медіа», шеф-редактор «Детектор медіа» Наталя Лигачова у блозі «Расследования или схемы?».

«А для авторів свіжого випуску «Схем» («Радіо Свобода») контекст не має ЖОДНОГО значення? А контекст там важливий тим, що відкривали кримінальну справу та звинувачували в «злочинному» ухилянні від податків шляхом створення офшорів Порошенко в... 2003-2004 роках. Пам'ятаєте, що тоді відбувалося? Створювався 5 канал - як єдиний, який не був підконтрольним режиму Кучми. Чудово пам'ятаю той час, пам'ятаю, як одразу ж Порошенко стикнувся і з атакою на його банк «Мрія», і з боротьбою Нацради за позбавлення 5 каналу ліцензії, і т.д. Подібні методи застосовувалися тоді до всіх «помаранчевих» як спосіб політичного тиску», - написала Наталя Лигачова.

У своєму коментарі Наталя Седлецька погоджується, що «Контекст, що на час розслідування кримінальної справи про нанесення збитків бюджету Порошенко був в опозиції – важливий».

«Але. Спілкуючись з людьми, які тоді мали доступ до документів по справі - є всі підстави вважати, що справу за «відсутністю складу злочину» закрили безпідставно. Знівелювавши та викинувши в смітник роботу слідчих. Доказів фінансових махінацій було вдосталь, деякі копії документів дійшли до цього часу. А весь об’єм - мав би бути в канцелярії МВС та податкової. 

От тепер питання - як же переслідуваний владою опозиціонер Порошенко (разом з партнером Кононенком) зміг «закрити» проти свого бізнесу справу - прямо напередодні помаранчевої революції? Тому не все чорно-біле, і політичний контекст - без з'ясування всіх обставин наводити безапеляційно не можна», - написала вона. 

Наталя Седлецька також вказує, що розслідування опубліковане ще не повністю.

«Наш матеріал був поданий у вигляді інформаційного повідомлення, факту, що така справа була - і анонс, що ми спробуємо її підняти, публічно фіксуючи результати. Аналізувати контекст в такому разі було передчасно», - зауважує вона.

За словами журналістки, «ідея звернутись до справи початку 2000-х років виникла у відповідь на заяву Порошенка, що мінімізація податків за допомогою офшорів - це точно не про нього».

«А загальний акцент основного матеріалу був в принципі зроблений на тому, що Порошенко завжди з 1998 року (і донині) користувався офшорами. Про що нами були наведені факти. Тому він щонайменше лукавить, намагаючись переконати, що це було лиш один раз, вимушено, і "технічно" необхідно. Що його змушувало "технічно" користуватись цим (так, легальним!) інструментом для мінімізації податків та анонімізації бізнесу протягом усієї своєї кар'єри, в тому числі політичної? Ось про це був наш сюжет», - повідомляє Наталя Седлецька.

Нагадаємо, що 3 квітня на трьох каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показанорозслідування програми «Слідство.Інфо»(проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію.

У зв'язку з великим суспільним резонансом цього розслідування, яке вийшло в рамках міжнародного проекту ICIJ, Редакційна рада «Громадського ТБ»прийняла рішення розглянути цей матеріал 5 квітня на предмет дотримання редакційних стандартів.

5 квітня Редакційна рада «Громадського телебачення» відзначила суспільну важливість теми розслідування «Подвійне життя президента» та розглянула його на предмет дотримання редакційних стандартів.

На думку редакційної ради, сюжетна лінія подій в Іловайську (на якій акцентується в розслідуванні про офшорні компанії Петра Порошенка) важлива для повного розуміння контексту подій, наведених у розслідуванні. Але стилістика подачі розслідування та надмірне використання архівних кадрів подій на сході України відволікає глядача від суті розслідування про офшори президента, зміщує сприйняття у площину емоцій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6659
Читайте також
08.04.2016 09:20
Наталія Лигачова
3 167
07.04.2016 16:26
Роман Кульчинський, Павло Солодько, для «Тексти.org.ua»
4 048
07.04.2016 11:55
Олександр Михельсон
3 411
06.04.2016 10:19
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 113
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ангелина
2910 дн. тому
Через оффшоры ведут свой бизнес многие, в том числе телеканалы, почему не исследуется вопрос - почему в Украине нельзя обойтись без оффшоров. Детальный анализ фильма опубликован на Обозревателе "Офшори Порошенка. Детальний аналіз брехні і маніпуляцій Слідства.інфо". По факту - что нарушил Президент и какой ущерб нанес государству? В результате "журналисты" получили свои 5 минут славы
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду