В Ізмаїлі депутати проголосували за видалення журналістів з засідання комісії

В Ізмаїлі депутати проголосували за видалення журналістів з засідання комісії

31 Березня 2016
1516
31 Березня 2016
10:05

В Ізмаїлі депутати проголосували за видалення журналістів з засідання комісії

1516
29 березня депутатська комісія Ізмаїльської міської ради (Одеська область) з питань землекористування три рази ставила на голосування питання про присутність на засіданні журналістів видання «Избирком», допоки рішення про видалення ЗМІ не було прийняте, і заборонила вести аудіофіксацію засідання.
В Ізмаїлі депутати проголосували за видалення журналістів з засідання комісії
В Ізмаїлі депутати проголосували за видалення журналістів з засідання комісії

Про це повідомляє видання «Избирком»

Згідно зі ст. 5 «Положення про постійні депутатські комісії міської ради Ізмаїла VII скликання», засідання постійної комісії Ізмаїльської міськради є відкритим і гласним, крім випадків, коли за рішенням більшості членів комісії проводяться закриті засідання. Коло осіб, які можуть бути присутніми на закритому засіданні, визначає комісія.

29 березня журналісти видання «Избирком» перебували на засіданні депутатської комісії з питань землекористування. На 25-й хвилині роботи комісії в зал зайшов міський голова Андрій Абрамченко і повідомив журналістам, що їх присутність можлива тільки з дозволу комісії. Голова комісії Сергій Лапшин поставив на голосування відповідне питання. П'ятьма голосами «за» члени комісії дозволили пресі бути присутньою.

Проти присутності журналістів висловився лише депутат Геннадій Кіньов.

Таким чином, депутати голосували не за проведення закритого засідання, що передбачено положенням, а саме щодо присутності журналістів на засіданні. Медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін зазначив в коментарі виданню, що депутатські комісії дійсно можуть проходити в закритому режимі, але таке рішення має бути прийнято на початку засідання.

«Фундаментом для юридичного регулювання діяльності постійних депутатських комісій, на сьогодні, є п. 15 ст. 47 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Але в ньому містяться відсильні норми якраз до Регламенту ради та Положення про постійні депутатські комісії, які затверджуються міською радою з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

На відміну від сесій, які цей же закон прямо забороняє проводити в закритому режимі, засідання комісій з обмеженим доступом представників ЗМІ, на жаль, є звичайною практикою. Що, звичайно, мало відповідає принципам відкритості і публічності в діяльності органів місцевого самоврядування, прописаним в тому ж Законі. Знову ж, ст. 25 Закону України "Про інформацію" гарантує журналістам "право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться... крім випадків, визначених законодавством". Чи не законами, а законодавством, тобто і підзаконними актами в тому числі.

Водночас рішення про проведення "закритого засідання" має бути прийнято з самого початку. Тому в іншому випадку журналісти прийшли на відкритий захід (в рамках дії гарантій ст.25 Закону України "Про інформацію") і мали повне право там перебувати», - пояснив експерт.

На початку другої години засідання голова комісії запитав у журналістів, чи ведуть вони запис. Виявилося, що дозвіл давали тільки на присутність, про можливість аудіозапису мова не йшла. Депутати запросили начальника юридичного відділу та звернулися до регламенту.

Не знайшовши в регламенті норму, яка б забороняла журналістам проводити аудіозапис, голова комісії запропонував заборонити аудіофіксацію шляхом голосування - нібито з метою «запобігання можливого спотворення інформації». Геннадій Кіньов слідом вніс на розгляд альтернативну пропозицію - проголосувати за те, щоб журналісти не були присутні. Перша пропозиція набрала 50% голосів (3 з 6), другу підтримав тільки сам пан Кіньов. Після цього голова комісії Сергій Лапшин попросив журналістів вимкнути диктофон. Через кілька хвилин комісія оголосила невелику перерву, а представники «БПП «Солідарність» попрямували до кабінету міського голови.

Після перерви депутати втретє поставили на голосування питання про присутність журналістів на засіданні. На цей раз представники «БПП «Солідарність» Сергій Лапшин, В'ячеслав Макаров, Геннадій Кіньов, Іван Гайдай були більш солідарні у своєму намірі видалити журналістів із засідання. На підтримку журналістів проголосували два депутати від партії «Опозиційний блок» Олексій Власов і Сергій Кожем'якін.

Видання зазначає, що проекти рішень на пленарних засіданнях міської ради Ізмаїла, в який входить 28 депутатів від «БПП «Солідарність» і 8 депутатів від партії «Опозиційний блок», зазвичай приймаються без обговорень, питань або зауважень. Міський голова Ізмаїла не раз підкреслював, що така «злагоджена» робота під час засідання міської ради є результатом якісної роботи депутатів в комісіях.

Положення про діяльність міськради передбачає оприлюднення протоколів засідань постійних комісій. Як пише «Избирком», не зважаючи на те, що протоколи регулярно розміщуються на сайті міської ради Ізмаїла, вони малоінформативні, а їх зміст не дає можливості виборцям оцінити роботу того чи іншого депутата.

Нагадаємо, 27 березня представники депутатської комісії з питань бюджету Котовської міської ради (Одеська область) вимагали, щоб журналісти залишили засідання комісії. Голова комісії Володимир Таранчук наполягав на тому, що депутатам незатишно працювати в присутності журналістів, і що члени комісії мають право проводити свої засідання без присутності преси.

У лютому Одеський апеляційний адміністративний суд визнав неправомірними дії голови Стрілківської сільської ради (Херсонська область) Олександра Пономарьова та сільської ради, які заборонили журналісту Євгену Морозову у проведенні відеозйомки під час засідання сесії та проведення розгляду першого питання порядку денного у закритому режимі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду