Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе орден «Зірка Героя»

Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе орден «Зірка Героя»

21 Березня 2016
1200
21 Березня 2016
18:04

Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе орден «Зірка Героя»

1200
21 березня Президент України Петро Порошенко передав удові загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі орден «Зірка Героя», повідомляє прес-служба глави держави.
Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе орден «Зірка Героя»
Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе орден «Зірка Героя»

Звання Героя України було присвоєно Георгію Гонгадзе посмертно ще в серпні 2005 року указом Президента Віктора Ющенка. Але саму зірку героя родина Гонгадзе отримала аж 11 років потому.

«Майже через 16 років після трагічної загибелі Ґії маю високу честь і велику відповідальність передати вам і вашій родині золоту зірку Героя України – вищу державну нагороду, яка по праву належить Георгію Гонгадзе», - сказав Президент під час передачі нагороди дружині загиблого журналіста Мирославі Гонгадзе.

Глава держави відзначив величезний внесок Георгія Гонгадзе в розбудову незалежної України, боротьбу за свободу слова та розвиток незалежних ЗМІ. «Своє життя Георгій віддав за Україну. Він є прикладом того, яким має бути справжній українець», - сказав Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що сьогодні звання Героя України у воюючий країні набуло своєї справжньої цінності і протягом двох останніх років усього кілька десятків українців удостоєні честі носити його.

У свою чергу Мирослава Гонгадзе наголосила: «Ґія завжди був готовий віддати життя за Україну. І, якщо б він сьогодні був живим, він був би там – на східних кордонах. Якщо б він був живий, він би пишався цією нагородою».

Президент подякував Мирославі Гонгадзе, за те, що вона не пориває зв'язки з Батьківщиною і, фактично, працює послом доброї волі, шляхом народної дипломатії зміцнюючи стратегічне партнерство між Україною та США, особливо важливе для протидії російській агресії.

Нагадаємо, що журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, чий вирок набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

Фото: прес-служба Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1200
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду