Журналістка Марія Варфоломеєва змогла до полону працювати в окупованому Луганську завдяки конспірації

Журналістка Марія Варфоломеєва змогла до полону працювати в окупованому Луганську завдяки конспірації

17 Березня 2016
1794
17 Березня 2016
14:50

Журналістка Марія Варфоломеєва змогла до полону працювати в окупованому Луганську завдяки конспірації

1794
Журналістка Марія Варфоломеєва, яка провела в полоні «ЛНР» рік і два місяці, розповіла, яких заходів безпеки вживала, знімаючи відео в окупованому Луганську до полону.
Журналістка Марія Варфоломеєва змогла до полону працювати в окупованому Луганську завдяки конспірації
Журналістка Марія Варфоломеєва змогла до полону працювати в окупованому Луганську завдяки конспірації

Про це вона розказала на засіданні прес-клубу Національної спілки журналістів України (НСЖУ) і Національної медіапрофспілки (НМПУ) 16 березня.

Як стверджує Марія Варфоломеєва, на окупованих територіях Донбасу до українських журналістів існує упередження. Якщо співробітника українських ЗМІ виявлять, то він відправиться «на підвал». Тому, щоб не потрапити у полон, український журналіст має поводитися на контрольованій бойовиками території якомога непомітніше і повинен зовнішньо не відрізнятися  від «дозволених» журналістів або бути схожим на тамтешніх активістів. 

Марія Варфоломеєва приїхала до Луганська в січні 2015 року поїхала, аби доглядати стареньку бабусю, і водночас знімала відео для центральних українських телеканалів - зокрема про те, що в місті немає світла, не працюють банкомати, а населення без централізованого тепла гріється в спеціальних наметах.

Журналістка зазначила, що знімаючи відео, вживала заходів безпеки: робила це непомітно – знімала на телефон темного кольору, який тримала на рівні сумки й вдягала темний одяг, також мала на телефоні наліпку з емблемою «ЛНР». Крім того на ній була георгієвська стрічка, а в телефоні відкрита «правильна» сторінка соцмережі «ВКонтакте». За словами Марії Варфоломеєвої, певну безпеку їй гарантувала також луганська прописка в паспорті.

«Ми планували, що я буду знімати також відеоінтерв’ю з мешканцями міста – питати їх думку про події, про ситуацію з продажем вугілля, про те, чи потрібна блокада , тощо», - розповіла вона.

Журналістка потрапила у полон до бойовиків «ЛНР» не з власної вини, а тому що колега не усвідомлював повню мірою всі ризики для виконнная завдань на окупованій території.

За її словами, харківській журналіст Юрій Асєєв попросив її зробити кілька фото будинків в приватному секторі, не пояснивши їх призначення. Вирушивши на це завдання, Марія Варфоломеєва не знала, що це військовий об’єкт сепаратистів, і знімала відкрито. «Якби я знала, що це за будинок, я була б так само обережна, як і раніше», - зазначила вона.

Представники «ЛНР», які вийшли з будинку, затримали її. Вони знайшли в телефоні Марії Варфоломеєвої фотографію в бандані «Правого сектору», яке вона зробила як жарт, і звинуватили її в коригуванні вогню й навіть тому, що вона була головним координатором «ПС» в Луганську. При ній було посвідчення журналіста, дія якого закінчилася, але воно ніяк не вплинуло на їх звинувачення.

Нагадаємо, бойовики «ЛНР» затримали Марію Варфоломєєву 9 січня 2015 року. Згодом вони висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожувало 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа».

3 березня Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб – цивільну Ольгу Литовченко й засудженого в Україні за тероризм громадянина РФ Івана Горбунова, якого Президент України Петро Порошенко помилував, аби здійснити обмін журналістки.

Як писав «Детектор медіа», голова Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) Юрій Луканов повідомив, що профспілка виділить матеріальну допомогу Марії Варфоломеєвій, і закликав колег надати їй всіляку можливу підтримку.

Телеканал «1+1» запропонував Марії Варфоломеєвій, що більше року знаходилась в полоні бойовиків, почати працювати в Телевізійній службі новин (ТСН).

За кілька днів після затримання журналістка Марія Варфоломеєва розповіла в інтерв’ю про те, як потрапила до терористів «ЛНР» і якими були умови життя в полоні.

Представник зі зв'язків з громадськістю Харківської правозахисної групи Юрій Асєєв дав коментар з цього приводу «Детектору медіа». Він стверджує, що не знав, що в цьому будинку розташовуються «ЛНРівці» і просив Марію Варфоломеєву бути обережною.

На фото: Марія Варфоломеєва і Юрій Луканов

Фото: прес-служба НМПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1794
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду