Російські поліціянти вибачилась за незаконне затримання знімальної групи СТБ

Російські поліціянти вибачилась за незаконне затримання знімальної групи СТБ

9 Березня 2016
1334

Російські поліціянти вибачилась за незаконне затримання знімальної групи СТБ

1334
Затримані 8 березня на території Росії журналісти СТБ написали заяву про незаконне вилучення у них документів російськими правоохоронцями. Водночас прес-секретар УМВС РФ по Курській області заявила, що російські поліціянти вибачилась за затримання української знімальної групи.
Російські поліціянти вибачилась за незаконне затримання знімальної групи СТБ
Російські поліціянти вибачилась за незаконне затримання знімальної групи СТБ

Про це повідомляє у своєму Twitter позаштатний кореспондент «Радіо Свобода» у Росії Антон Наумлюк.

Як повідомляв «Детектор медіа», 8 березня знімальну групу українського телеканалу СТБ, яка висвітлювала судовий процес над Надією Савченко, російські правоохоронці затримали і доставили у відділок поліції Горшеченського р-ну Курської області (начальник – Сергій Логунов).

Про подробиці затримання повідомляв журналіст Антон Наумлюк у Twitter і Facebook.

«У знімальної групи СТБ вилучили документи, не віддають, де вони не говорять. Намагаються допитати окремо, виписали протокол на обшук машини», - повідомив він.

Пізніше він опублікував роз’яснення підстав затримання, яке надала російська сторона. За його словами, російські поліціянти стверджували, що номери машини знімальної групи СТБ, яка всього кілька днів перебувала в Росії, схожі на ті, що знаходяться в розшуку.

«Черговий ОП по Горшеченським району Курської області (максимально коректно): знімальна група СТБ доставлена у відділення для перевірки документів. У нас є право затримати їх для цього на строк не більше трьох годин. Якщо все добре, ми їх відразу відпустимо.

- А що по обшуку машини? Виписаний протокол на обшук.

- Номери машини схожі на ті, що значаться в розшуку.

- Чи схожі? Це як?

- Цифри збігаються, а літери ми перевіряємо по базі», - передав розмову Антон Наумлюк.

Водночас журналіст поінформував, що журналісти СТБ пишуть заяву про незаконне вилучення у них документів поліцією. «Щоб надалі було зрозуміло, що хоча б формально відповідати доведеться», - зазначив Антон Наумлюк.

Пізніше черговий відділку поліції повідомив «Громадському радіо», що знімальну групу СТБ відпустили. Згодом це підтвердила прес-секретар УМВС РФ по Курській області. Вона заявила, що журналістів СТБ звільнено, і повідомила, що машина знімальної групи була схожа на викрадену, перед журналістами вибачилися.

Згодом про звільнення написала у Facebook журналістка у СТБ Альона Лунькова: «Ви чесні громадяни, машина не в угоні, просто номера схожі і ви дівчина, а сьогодні ж 8 березня" з таким формулюванням нас тільки що відпустили. Дякую за допомогу, Антон Наумлюк».

Сьогодні, 9 березня, журналістка СТБ Альона Лунькова разом із хнімальною групою знову перебуває у відрядженні у Росії, висвітлюючи продовження суду над Надією Савченко.

Нагадаємо, затримання 8 березня стало четвертим інцидентом із знімальними групами каналу СТБ за території Росії за останні півроку.

До цього сталися три випадки із безпідставними, на думку каналу СТБ, затриманням знімальних груп з боку російських митників та прикордонників. 27 жовтня 2015 року вони півтори доби не пропускали на територію Росії знімальну групу телеканалу СТБ – журналістку Альону Лунькову та оператора Олександра Хоменка, які прямувала на судове засідання у справі народного депутата України Надії Савченко в місті Донецьк (Ростовська область РФ). Лише з другої спроби співробітникам українського каналу вдалося пройти паспортний і митний контроль – після допиту ФСБ, повного огляду особистих речей та «просвічування» автомобіля на рентгенівському апараті.

Одразу після цього знімальну групу телеканалу СТБ затримали в російському місті Донецьку. машину знімальної групи СТБ, яка їхала в суд, зупинили співробітники Дорожньої патрульної служби. Заступник начальника поліції Донецька із забезпечення громадського порядку Бельчик А. А. заявив журналістам, що проводиться операція «Анаконда» і що паспорти українських журналістів викликають сумніви. До затриманих журналістів приїхав консул України, а згодом і адвокат Надії Савченко Ілля Новіков, після втручання яких знімальну групу відпустили. 

4 грудня 2015 року знімальну групу телеканалу СТБ на 11 годин затримали на російському кордоні в районі КПП Шебекино (Білгородська область РФ), не пропускаючи в Україну. Спочатку журналістам пред’явили вимоги російські таможники  - мовляв, неправильно оформлені документи, і треба їхати до Москви. Після цього оператора телеканалу Олександра Хоменка, який має кримську прописку,  забрали в кімнату для розмови зі співробітником російської ФСБ. Тільки після цього журналістів пропустили на територію України. Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов повідомив, що звертався через цей випадок по допомогу до російських колег – Союзу журналістів Росії та правозахисниці Галини Арапової.

Шеф-редактор новин «Вікна-СТБ» Володимир Павлюк, коментуючи для MediaSapiens інциденти із журналістами телеканалу на кордоні РФ, заявив, що російська сторона вигадує все нові причини для унеможливлення перетину україно-російського кордону для знімальних груп українського каналу СТБ.

Фото: Facebook Альони Лунькової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1334
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду