Марія Варфоломеєва почне працювати на «1+1» після реабілітації - ТСН

Марія Варфоломеєва почне працювати на «1+1» після реабілітації - ТСН

7 Березня 2016
2631

Марія Варфоломеєва почне працювати на «1+1» після реабілітації - ТСН

2631
Звільнена з полону «ЛНР» колишня луганська журналістка Марія Варфоломеєва житиме у Межигір’ї разом з іншими вимушеними переселенцями і почне співпрацювати із каналом «1+1» після того, як відновить сили.
Марія Варфоломеєва почне працювати на «1+1» після реабілітації - ТСН
Марія Варфоломеєва почне працювати на «1+1» після реабілітації - ТСН

Про це йдеться у сюжеті програми «ТСН.Тиждень», що вийшла 6 березня на каналі «1+1».

Сюжет про звільнення Марії Варфоломеєвої підготував кореспондент ТСН Руслан Харченко. Він розповів, що познайомився з Марією Варфоломеєвою у грудні 2014 року, коли вона допомогала йому знімати репортаж про життя в окупованому сепаратистами Луганську. Вона просила не знімати її, тому що дотримувала проукраїнської позиції і побоювалась розправи бойовиків. Журналістка залишилась у Луганську, аби доглядати за хворою бабусею Зинаїдою Володченко. Хвора, не криючись, сказала на камеру каналу «1+1», що життя у місті після окупації змінилося на гірше.

Після того, як харківські журналісти попросили Марію Варфоломеєву зробити для них кілька знімків у місті, зв’язок з нею перервався. 9 січня 2015 року її затримали бойовики за звинуваченнями у начебто коригуванні вогню, диверсіях і участі у «Правому секторі». Їй загрожувало 15 років ув’язнення. Хвора бабуся затриманої невдовзі після затримання онуки померла.

Як повідомляв «Детектор медіа», телеканал «1+1» запропонував Марії Варфоломеєвій, що більше року знаходилась в полоні бойовиків, почати працювати в Телевізійній службі новин (ТСН).

«Сьогодні ми вже можемо заявити, що мужня журналістка Марія Варфоломеєва приєднається до команди ТСН. Ми справді горді назвати колегою людину, яку не зламали підземелля бойовиків. Яка не зрадила ані своїх принципів, ані своєї держави у найтяжчих випробуваннях. Сподіваюсь, її сюжети і її чесний погляд на світ уже зовсім скоро оціните і ви - наші глядачі», - повідомила телеведуча Алла Мазур в прямому ефірі програми «ТСН.Тиждень».

Марія Варфоломеєва зможе приступити до роботи через деякий час, після того, як набереться сил, стверджує ТСН.

У сюжеті також повідомлялося, що журналістка зможе мешкати у Межигір’ї, де зараз проживають інші вимушені переселенці з Донбасу. Для неї вже виділено окрему кімнату.

Нагадаємо, 3 березня Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну Ольгу Литовченко й засудженого в Україні за тероризм громадянина РФ Івана Горбунова, якого Президент України помилував, аби здійснити обмін журналістки.

Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко і запропонував пройти курс реабілітації у столичній лікарні «Феофанія».

Як повідомляв «Детектор медіа», голова Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) Юрій Луканов повідомив, що профспілка виділить матеріальну допомогу Марії Варфоломеєвій, і закликав колег надати їй всіляку можливу підтримку.

Кошти для допомоги Марії Варфоломеєвій можна надіслати на рахунок ВПС НМПУ (допоки вона не відкриє власний рахунок у банку):

Організація-одержувач ВПС «Незалежна медіа-профспілка України»

Поточний рахунок: 26001500047496

Ідентифікаційний код (ЄДРПОУ): 33400078

МФО: 300614

Банк: ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»

Призначення платежу:  Благодійний внесок для допомоги постраждалим журналістам (для Марії Варфоломеєвої) від ___ (вкажіть Ваше прізвище, ім’я) 

Щоби прискорити надходження коштів, чільник НМПУ Юрій Луканов пропонує надсилати їх карту«Приватбанку» зареєстровану на його ім'я: 5169332403237244.

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

Фото: Facebook Ірини Геращенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду