Марію Варфоломеєву звільнено завдяки помилуванню російського бойовика – Ірина Геращенко (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

Марію Варфоломеєву звільнено завдяки помилуванню російського бойовика – Ірина Геращенко (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

3 Березня 2016
4490

Марію Варфоломеєву звільнено завдяки помилуванню російського бойовика – Ірина Геращенко (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

4490
Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко заявила, що звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої відбулось «завдяки тому, що президент Порошенко тримав його на особистому контролі». Вона також підтвердила повідомлення ЗМІ, що заради звільнення журналістки глава держави помилував громадянина РФ Івана Горбунова, засудженого на довгий термін ув'язнення за злочини проти територіальної цілісності України.
Марію Варфоломеєву звільнено завдяки помилуванню російського бойовика – Ірина Геращенко (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)
Марію Варфоломеєву звільнено завдяки помилуванню російського бойовика – Ірина Геращенко (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

Про це вона написала у своєму Facebook.

«Очі - на півобличчя. Виснажена. Худесенька. І, здається, пережиті страждання тільки загострили Іі красу. Марія дуже гарна. Її витончена постать так ірреалістично виглядає на цьому покаряченому війною мосту під Щастям. Ще більш важко уявити цю тендітну дівчину у підвалі тюрми. Марія Варфоломеєва провела в застінках бойовиків 14 місяців. Її затримали за звинувачення в "шпіонажі", за проукраїнську позицію, за активну участь в Євромайданах у рідному місті, за патріотичну символіку на фото в соцмережах», - написала Ірина Геращенко.

За її словами, Марію Варфоломеєву тримали у важких умовах.

«Вже в машині Маша розповіла , що іі вперше за довгий час повели в душ. Вона раділа цьому маленькому святу, бо в тюрмі маленькі радості - це свято. І аж раптом їй сказали, що сьогодні її віддадуть украінській стороні! За 2 години до звільнення. Вона плакала і весь час повторювала, що не вірить , що іі відпустять», - повідомила вона. 

Журналістка дізналась про звільнення за дві години до обміну

Ірина Геращенко також заявила про складнощі перемовин із звільнення журналістки і підтвердила інформацію ЗМІ про помилування засудженого в Україні російського териториста Івана Горбунова, якого обміняли на журналістку.

«З 9 січня 2015 року її родина, друзі, СБУ, журналістська спільнота, волонтери, всі ми боролися за іі звільнення.  Навіть важко згадати, скільки разів у Мінську ми піднімали питання її звільнення. На гуманітарній підгрупі ( де працюють В. Медведчук і я) ми, в тому числі, апелювали до звернень від НСЖУ, інших неурядових організацій іншій стороні, вимагали відпустити Марію. Бойовики ж довгий час під різними надуманими приводами (звинувачення в шпигунстві, диверсії і інша маячня) навіть відмовлялися включати її до списків. А потім виставили умовою передачу їм чергового "заблудившегося освободителя", посланця "русской весны"....

Сьогоднішнє звільнення відбулося завдяки тому, що президент Порошенко тримав його на особистому контролі. Заради звільнення Марії він помилував громадянина РФ Горбунова, засудженого на довгий термін ув'язнення за злочини проти територіальноі цілісності нашої держави. Горбунов - ще один доказ присутності російських найманців на нашій землі. А Маша - жертва цієі страшної " русской весны", що принесла страждання нашій країні», - зазначила Ірина Геращенко. 

На території України росіянин Іван Горбунов перебував з вересня 2014 року, воював за бойовиків «ДНР», повідомляє ЛІГА.net. За інформацією прес-служби СБУ, Іван Горбунов був затриманий в червні 2015 року поблизу селища Березово (Донецька область). Тоді відомство опублікувало відео, на якому російський бойовик розкаявся в скоєному, вибачився перед громадянами України і звернувся до Володимира Путіна з закликом припинити «цю безглузду війну».

«Мешканець, 1994 року народження, в 2013-2014 роках проходив в Абхазії (РФ) строкову службу розвідником-снайпером 7-ї військової бази миротворчих сил», - йдеться в повідомленні СБУ.

Під час допиту бойовик повідомив, що у вересні 2014 року він за посередництвом однополчан завербувався в 1-у Слов'янську бригаду терористичного формування «ДНР» з заробітною платою 360 доларів США на місяць.

Ірина Геращенко також підтвердила повідомлення, що Петро Порошенко запропонував Марії Варфоломеєвій пройти курс реабілітації у столичній лікарні «Феофанія».

«Президент попросив передати Марії квіти. І вже поговорив з нею по телефону, запропонував пройти курс реабілітаціі і лікування в медичному центрі , де колись мали право лікуватися тільки чиновники.  Ми - всі , хто доклалися до звільнення Марії , а це і мінська гуманітарна група, і СБУ, і всі, хто вболівав за іі долю, дуже тішимося, що свій день народження, який вже за тиждень, Марія святкуватиме в колі родини. Примітно, ця чудова патріотична дівчина народилася 9 березня. Таки в цей день народжуються справжні Украінці!», - написала  Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях.

«Я дуже вдячна моїй країні, що допомогла моєму звільненню. Взагалі я дуже вдячна», - сказала Марія Варфоломеєва Петру Порошенку по телефону, передає «112 Україна».

Нагадаємо, сьогодні, 3 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну Ольгу Литовченко й військового, громадянина РФ Івана Горбунова. Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко та запросив у Київ.

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

Фото: Facebook Ірини Геращенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду