Журналістська спільнота заявляє про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму

Журналістська спільнота заявляє про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму

2 Березня 2016
1809

Журналістська спільнота заявляє про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму

1809
Учасники засідання Прес-клубу Національної спілки журналістів України (НСЖУ) і Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) заявляють, що в умовах недостанього реагування на утиски журналістів на території окупованого Росією Криму ситуація зі свободою слова продовжує погіршуватись.
Журналістська спільнота заявляє про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму
Журналістська спільнота заявляє про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму

Про це повідомляє пресс-служба НМПУ.

2 березня відбулось чергове засідання прес-клубу НМПУ-НСЖУ «Два роки окупації Криму: чи жива у регіоні журналістика?». Участь у прес-клубі взяли: Анна Андрієвська, журналістка з Криму; Олена Халімон, редакторка інтернет- видання «Голос Криму»; Ольга Скрипник, координатор Кримської правозахисної групи; Ірина Седова, кримська журналістка; Сергій Мокрушин, кримський журналіст.

За результатами обговорення учасники прийняли спільну заяву та скерували її до Прокуратури АРК та до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Журналісти нагадали, що за два роки окупації у Криму зафіксовані 45 фактів прямого  тиску на кримські ЗМІ, журналістів та блогерів з боку силових структур. «У Криму  неправомірно затримуються  працівники  ЗМІ, здійснюються напади на редакції та журналістів, відбуваються факти перешкоджання  зйомкам, вилучення техніки, безпрецедентні заборони на висвітлення роботи окупаційних органів влади тощо», - йдеться у заяві.

Більшість журналістів, які працюють за професійними стандартами, вимушені були залишити півострів, а ті, хто залишаються, працюють, побоюючись за власну безпеку.

Факти утисків ЗМІ у Криму неодноразово оприлюднювалися, але ситуація продовжує погіршуватись.

«Ми вважаємо, що ситуація складається так, у тому числі, і через недостатнє реагування збоку української влади. Враховуючи це, ми звертаємося до прокуратури АРК з вимогою оперативного розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактами порушень прав кримських журналістів. За нашими даними, вони розслідуються вже кілька місяців, але у жодному з них досі немає ані підозрюваних, ані звинувачених. Ми вважаємо, що затягування розслідувань цих фактів сприяє розквіту безправ'я у Криму та стає ще більш серйозним викликом для чесних журналістів», - заявляють журналісти.

Далі «Детектор медіа» публікує текст заяви повністю:

«Ми, учасники засідання Прес-клубу Національної спілки журналістів і Незалежної медіа-профспілки, правозахисники і журналісти, які висвітлюють кримську тему, звертаємо увагу на катастрофічну ситуацію зі свободою слова на півострові в умовах окупації. За два роки окупації, з лютого 2014-го по лютий 2016-го років,  експерти Польового правозахисного центру зафіксували там 45 фактів прямого  тиску на кримські ЗМІ, журналістів та блогерів з боку силових структур.

Зокрема, у Криму  неправомірно затримуються  працівники  ЗМІ, здійснюються напади на редакції та журналістів, відбуваються факти перешкоджання  зйомкам, вилучення техніки, безпрецедентні заборони на висвітлення роботи окупаційних органів влади тощо. Журналісти у Криму щодня стикаються з тиском з боку окупаційної влади та спецслужб, які ставлять їх перед складним вибором: бути пропагандистами, або йти з професії.

Усе це призвело до того, що більшість журналістів, які працюють за професійними стандартами, вимушені були покинути півострів. Ті, хто залишаються там, працюють  фактично у підпіллі, боячись за власну безпеку та безпеку  близьких. Протягом двох років окупації ми ретельно стежимо за тим, що відбувається на півострові і приголомшені темпами згортання там свободи слова. Ми не одноразово оприлюднювали ці факти під час міжнародних зустрічей різних форматів, у тому числі, у присутності представників російських медіа-організацій.

Проте ситуація не тільки не змінилася на краще, а й погіршується щодня. Ми вважаємо, що ситуація складається так, у тому числі, і через недостатнє реагування збоку української влади. Враховуючи це, ми звертаємося до прокуратури АРК з вимогою оперативного розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактами порушень прав кримських журналістів. За нашими даними, вони розслідуються вже кілька місяців, але у жодному з них досі немає ані підозрюваних, ані звинувачених. Ми вважаємо, що затягування розслідувань цих фактів сприяє розквіту безправ'я у Криму та стає ще більш серйозним викликом для чесних журналістів.

Так само наголошуємо на необхідності більш пильного слідкування за ситуацією зі свободою слова у Криму та відповідного реагування збоку Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. Окремо звертаємо увагу на важливість реагування на ці факти збоку Міністерства закордонних справ України, оскільки саме це відомство формує позицію України у світі. Давати мовчазну згоду на факти утисків журналістів у Криму є неприпустимим!».

Нагадаємо, окупаційна влада Криму заборонила в'їзд до Криму журналістці «Української правди», кримчанці Анастасії Рінгіс до 2020 року. Про заборону в’їзду їй повідомили під час проходження КПП «Чонгар» на шляху до окупованого півострова 25 лютого. Повідомлення про заборону на в'їзд журналістці оголосили співробітники ФСБ РФ.

15 січня у Верховному суді окупованого Росією Криму поліція затримала кримського журналіста Заіра Акадирова. Затримання поліцією відбувалось як викрадення – журналіста намагалися доправити до Центру протидії екстремізму, створеного РФ в окупованому Криму, і погрожували «відправити у підвал».Заіра Акадирова  відпустили тільки після допиту у відділку поліції. Після звільнення він заявив, що за ним ведеться стеження. Прокуратура Автономної Республіки Крим (АРК) при Генеральній прокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом затримання в Криму російськими спецслужбами кримського журналіста, блогера Заіра Акадирова.

Фото: uapress.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1809
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду