Бойовики «ЛНР» начебто погодились обміняти журналістку Марію Варфоломеєву 3 березня - ЗМІ

Бойовики «ЛНР» начебто погодились обміняти журналістку Марію Варфоломеєву 3 березня - ЗМІ

29 Лютого 2016
1206

Бойовики «ЛНР» начебто погодились обміняти журналістку Марію Варфоломеєву 3 березня - ЗМІ

1206
В четвер, 3 березня, може відбутися обмін луганської журналістки Марію Варфоломеєву, яка вже більше року перебуває в заручниках у бойовиків «ЛНР», на двох осіб, прізвище яких не повідомляється.
Бойовики «ЛНР» начебто погодились обміняти журналістку Марію Варфоломеєву 3 березня - ЗМІ
Бойовики «ЛНР» начебто погодились обміняти журналістку Марію Варфоломеєву 3 березня - ЗМІ

Про те, що 3 березня відбудеться черговий обмін полоненими у форматі один до двох, повідомляє інформресурс луганських сепаратистів «Луганский информационный центр» з посиланням на представницю «ЛНР» у робочій підгрупі з обміну полоненими на переговорах у Мінську Ольгу Кобцеву.

«Тільки що поговорили з українською стороною: у нас обмін відбудеться 3 числа о 13.00 на мосту біля міста Щастя. Формат поки "один до двох"», - повідомила представниця «ЛНР».

Водночас видання LB.ua стверджує, що 3 березня може відбутися звільнення з полону «ЛНР» журналістки Марії Варфоломеєвої, яке начебто планувалося ще 26 лютого.

Про зрив обміну Марії Варфоломеєвої, яке мало відбутися 26 лютого, коли були звільнені троє громадян, які утримувались в «ЛНР» у заручниках, повідомив журналіст «Радіо Свобода» Андрій Діхтяренко. «Зв'язався з Олегом Котенком з групи "Патріот", який їхав забирати Машу. Олег каже, що та сторона не віддала Марію в останній момент. Виникли якісь складнощі. Але, за його словами, обіцяють все-таки віддати її найближчим часом», - написав Андрій Діхтяренко, якого цитує LB.ua.

Представниця «ЛНР» Ольга Кобцева у свою чергу стверджує, що «Київ порушив списковий склад» 26 лютого, і обмін відбувався за формулою «3 на 6», а не «4 на 8», як було домовлено. Вона заявила, що «ці зміни внесла українська сторона в останній момент». Як відомо, раніше «ЛНР» вимагав обміняти Марю Варфоломеєву на громадянина, який приніс вибухівку замість слоїка з медом на український блок-пост.

Як повідомляв «Детектор медіа», 26 лютого відбулось звільнення трьох українців, які перебували у заручниках бойовиків на Донбасі. Вони розповіли про поганий фізичний стан Марії Варфоломеєвої.

Водночас Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила, що найближчим часом очікується звільнення четвертого заручника. «Важливо - в найближчі дні має бути звільнено четвертого заручника, про що було домовлено під час останньої зустрічі в Мінську. Це питання тримає на особистому контролі Президент України», - написала Ірина Геращенко.

Нагадаємо, у полоні бойовиків «ЛНР» більше року перебуває луганська журналістка Марія Варфоломєєва. У січні перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко повідомив, що за його даними, журналістку включено представниками «ЛНР» до пріоритету обміну полоненими на переговорах у Мінську (Білорусь) Тристоронньої контактної групи з врегулювання кризи на сході України.

Як відомо, 9 січня 2015 року Марію Варфоломеєву затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

На початку червня 2015 року українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої з полону так званої «ЛНР».

Влітку 2015 року речниця прес-центру СБУ Олена Гітлянська заявила, що створений при Службі безпеки України Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти вживають всіх можливих заходів для звільнення журналістки Марії Варфоломеєвої.

Волонтер Харківської правозахисної групи Юрій Гуков, який брав участь у переговорах щодо звільнення Марії Варфоломеєвої, повідомив, що «ЛНР» хоче обміняти журналістку на чоловіка, який приніс на блок-пост банку меду з вибухівкою. Українська сторона вважає такий обмін неприйнятним. Представник Служби безпеки України у відповідь на запитання шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової про долю Марії Варфоломеєвої на зустрічі медійних організацій із силовиками в Адміністрації Президента 16 вересня повідомив, що українська сторона постійно ставить питання про звільнення луганської журналістки, але інша сторона висуває неприйнятні умови.

У грудні 2015 року перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко заявив, що Спілка не залишає спроб її звільнити і шукає офіційні та неофіційні канали для вирішення її долі.

У січні 2016 року Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт закликав «ЛНР» звільнити з полону захоплену рік тому громадську активістку і луганську журналістку Марію Варфоломеєву.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1206
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду