Херсонська влада ігнорує закон про роздержавлення і ліквідовує комунальну газету – НСЖУ

Херсонська влада ігнорує закон про роздержавлення і ліквідовує комунальну газету – НСЖУ

22 Лютого 2016
2679

Херсонська влада ігнорує закон про роздержавлення і ліквідовує комунальну газету – НСЖУ

2679
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) і Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) захищатимуть у суді права журналістів комунальної газети «Херсонський вісник» на збереження свого видання, яке хоче ліквідувати засновник – Херсонська міська рада.
Херсонська влада ігнорує закон про роздержавлення і ліквідовує комунальну газету – НСЖУ
Херсонська влада ігнорує закон про роздержавлення і ліквідовує комунальну газету – НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

НСЖУ заявляє, що Херсонська міська рада показала «приклад брутального ігнорування визначених державою реформ і за кілька днів до набрання чинності закону про роздержавлення комунальних ЗМІ вирішила ліквідувати міську газету». Про це йшлося під час наради редакторів комунальних ЗМІ, що відбулася в Херсоні за участі першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка та секретаря Спілки, головного редактора районної газети «Трудова слава» Валерія Горобця.

Наприкінці 2015 року працівників газети «Херсонський вісник» було попереджено про звільнення у зв`язку з ліквідацією комунального підприємства, повідомляє НСЖУ.

Нагадаємо, 12 лютого сесія Херсонської міської ради ухвалила рішення про звільнення з посади головної редакторки комунальної газети «Херсонський вісник» Ірини Снігур. Як повідомили «Детектору медіа» в Херсонській міськраді, звільнення головреда пов’язане із роздержавленням ЗМІ і ліквідацією комунального підприємства, яке випускає «Херсонський вісник». У міськраді зазначили, що газета є «офіційним виданням Херсонської міської ради», і саме депутати призначають і звільняють головного редактора видання.

Головна редакторка «Херсонського вісника», яка повинна звільнитися з посади 1 березня, стверджує, що рішення про ліквідацію газети було прийнято депутатами міськради поспіхом і з порушенням регламенту. За її словами, питання не було заслухано депутатами, не розглядалося на комісіях. «Складно не зробити висновку, що поспішали так, аби встигнути до набрання чинності Закону про роздержавлення», - зазначає у своєму повідомленні НСЖУ.

Ірина Снігур розповіла також, що газета не мала конфліктів із владою, але й підтримки та розуміння не було. За її словами, газета намагалася бути об`єктивною, а не «піар-відділом мерії».

До того, як Верховна Рада ухвалила Закон про реформування, редакторка просила про зустріч з міським головою Володимиром Миколаєнком, аби узгодити плани на наступний рік. «У мене була мета дізнатися, чи готувати фінансові документи на наступний рік. Він переадресував мене до свого заступника. Мене запевнили, що позиція міського голови така, що газета має існувати. А коли було прийнято закон, то газету поспіхом ліквідували. У нас були думки, що через приміщення нас закривають. Це дуже вигідне приміщення, в центрі, на першому поверсі», - сказала Ірина Снігур.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що Спілка захищатиме колектив редакції та надаватиме відповідну юридичну підтримку. НМПУ також обіцяє підготувати позов до суду стосовно незаконного рішення міськради.

Варто нагадати, що Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про необхідність кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство про реформування друкованих ЗМІ, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

Нагадаємо, закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (законопроект № 1123був ухвалений парламентом 24 листопада 2015 року.  21 грудня Президент України Петро Порошенко повернув його зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. 24 грудня Верховна Рада повторно проголосувала за закон з урахуванням пропозицій Президента. 26 грудня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2679
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду