Безкарна справа Веремія

Безкарна справа Веремія

19 Лютого 2016
2363

Безкарна справа Веремія

Національна спілка журналістів України
2363
Два роки правосуддя не може покарати убивць журналіста В`ячеслава Веремія
Безкарна справа Веремія
Безкарна справа Веремія

Уже два роки минуло відтоді, як під час подій Євромайдану в Києві було вбито журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія. Йому присвоєно звання Героя України, занесено до «Небесної сотні», на його честь відкрито меморіальну дошку. Але винних у його смерті – досі не покарано.

Нагадаємо: В’ячеслава було вбито у ніч на 19 лютого 2014 року. Це відбулося на фоні зіткнень майданівців і представників силових структур. Таксі, у якому їхав В’ячеслав, зупинили «тітушки» з битами, у масках і камуфляжі. Журналіст намагався зняти все це на телефон, і це коштувало йому життя. Злочинці витягли з машини водія і пасажирів, жорстоко побили. А коли В’ячеслав намагався вирватися, йому вистрілили в спину. Від отриманих поранень журналіст загинув у ту ж ніч у лікарні.

Слідство у справі вбивства журналіста тягнеться дуже повільно. Один із двох звинувачених – керівник охоронної фірми Юрій Крисін – під слідством. Другий (який, як встановило слідство, і вистрілив у В’ячеслава) – Джалал Алієв – нібито був убитий на сході України влітку 2015 року. Але варто нагадати, що невдовзі після вбивства Веремія у редакцію газети «Вести» зателефонував невідомий, який представився Джалалом Алієвим і запевняв, що він не причетний до злочину…

Газета «Вести» проводила власне розслідування і навіть оголосила про нагороду у 500 тис. грн. за допомогу в його проведенні. Потім усі матеріали, зібрані газетою, було передано в прокуратуру. Глава МВС Арсен Аваков заявляв, що встановлено як замовників, так і виконавців злочину, їх оголошено в міжнародний розшук.

«Славі судилося бути журналістом, Він був ще школярем, коли в київських газетах почали з`являтися його перші замітки. Він умів зробити новину прямо з повітря і помічав щось цікаве там, де всі просто проходять повз…» (З матеріалів газети «Вести»)

Дружина В’ячеслава Світлана розчарована в такому правосудді. Каже: інформація про загибель Алієва не підтверджена, слідство тягнеться дуже довго. «Ніхто не знає, що насправді сталося з Алієвим і що там відбулося. Я не вірю в це. Судовий розгляд справи затягується, засідання постійно переносяться, тож не варто сподіватися, що скоро якийсь буде результат», – коментує Світлана.

Нагадаємо: вона залишилася з маленьким сином, якому на момент смерті В’ячеслава було всього 4 роки. З подання Національної спілки журналістів України указом Президента сину загиблого журналіста було присвоєно стипендію. «Він росте, радує мене. З ним, слава Богу, все нормально. Ми з ним постійно говоримо про тата, так, ніби він завжди з нами, поруч…» – каже жінка.

Розповідає: відвідує Майдан, вулицю Героїв Небесної сотні, місце, де її чоловікові встановлено меморіальну дошку. Хоч це і надзвичайно важко. «Я там буваю. Спілкуюся з родинами інших загиблих. Разом збираємося, прибираємо, підтримуємо одне одного», – розповідає Світлана.

«В`ячеслав був на рідкість світлою і доброю людиною. Цим він і притягував до себе людей. У нього було багато друзів… Він дивовижно легко знаходив до людей підхід, тому у нього завжди все виходило. У нього ніколи не було ворогів…» (З матеріалів газети «Вести»)

Рідні й колеги В’ячеслава ініціюють, аби на його честь було перейменовано одну з вулиць у Києві.

Леся Карлова, Національна спілка журналістів України, матеріал буде опубліковано в наступному числі журналу «Журналіст України»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2363
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду