НСЖУ заявляє, що через два роки після Майдану вбивці журналіста Веремія залишаються непокараними

НСЖУ заявляє, що через два роки після Майдану вбивці журналіста Веремія залишаються непокараними

19 Лютого 2016
1732

НСЖУ заявляє, що через два роки після Майдану вбивці журналіста Веремія залишаються непокараними

1732
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) нагадує, що 19 лютого 2016 року минає два роки із дня загибелі в центрі Києва київського журналіста В`ячеслава Веремія. Спілка зазначає, що розслідування вбивства журналіста продовжується вже два роки і досі не закінчено, затягується також судовий розгляд справи одного із двох звинувачених у злочині – керівника охоронної фірми Юрія Крисіна.
НСЖУ заявляє, що через два роки після Майдану вбивці журналіста Веремія залишаються непокараними
НСЖУ заявляє, що через два роки після Майдану вбивці журналіста Веремія залишаються непокараними

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

«В`ячеслава Веремія було вбито у ніч на 19 лютого 2014 року. Це відбулося на фоні зіткнень майданівців і представників силових структур. Таксі, у якому їхав В`ячеслав, зупинили тітушки з битами, у масках і камуфляжі. Журналіст намагався зняти це на телефон, і це коштувало йому життя. Злочинці витягли з машини водія і пасажирів, жорстоко побили. А коли В`ячеслав намагався вирватися, йому вистрілили в спину. Від отриманих поранень журналіст загинув у ту ж ніч у лікарні», - нагадує НСЖУ.

Розслідування у справі вбивства журналіста тягнеться вже два роки. Глава МВС Арсен Аваков заявляв, що встановлено як замовників, так і виконавців злочину, їх оголошено в міжнародний розшук. Однак і досі інформація щодо вбивць В’ячеслава Веремія залишається у вигляді версій, правоохоронці і досі не назвали встановлених імен злочинців.

«Один із двох звинувачених – керівник охоронної фірми Юрій Крисін – під слідством. Другий (який, як встановило слідство, вистрілив у В`ячеслава) – Джалал Алієв – нібито був убитий на Сході влітку 2015 року. Але варто нагадати, що невдовзі після вбивства Веремія у редакцію газети «Вести» зателефонував невідомий, який представився Джалалом Алієвим, і запевняв, що він не причетний до злочину…», - повідомляє Спілка.

Вдова В`ячеслава Веремія Світлана розчарована ходом розслідування вбивства її чоловіка і заявляє, що інформація про загибель Джалала Алієва не підтверджена.

«Ніхто не знає, що насправді сталося з Алієвим і що там відбулося. Я не вірю в це. Судовий розгляд справи затягується, засідання постійно переносяться, тож не варто сподіватися, що скоро якийсь буде результат», – сказала вона.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко заявляє, що за два роки після Євромайдану не розслідувані не тільки вбивство В’ячеслава Веремія, а й жоден із злочинів, які були скоєні проти журналістів – у тому числі численні побиття під час розгону протестувальників в різних містах України.

«НСЖУ наголошує, що з часу Євромайдану не розслідувані брутальні злочини проти журналістів. Тема безкарності є ключовою характеристикою діяльності і нинішньої влади, і прокуратури, і поліції», - заявив перший секретар Спілки. 

Нагадаємо, 12 жовтня 2015 року Голосіївський райсуд Києва заарештував на два місяці Юрія Крисіна, підозрюваного в причетності до вбивства журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія, але в іншій справі - перестрілці біля метро «Житомирська», що сталася 9 жовтня. 

Юрій Крисін є одним з підозрюваних у вбивстві журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія, якого було вбито в Києві в ніч з 18 на19 лютого 2014 року під час Революції гідності. За даними слідства, у злочині брали участь п'ять осіб. Підозрюваного у побитті та притягнутого до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту 16 жовтня 2014 року. У вбивстві журналіста підозрювали Джалала Алієва на прізвисько «Діма Дагестанець». 23 липня керівник Центру обміну полоненими Володимир Рубан повідомив з посиланням на анонімні джерела в українському підпіллі окупованих частин Донбасу, що Джалала Алієва було ліквідовано поблизу міста Горлівка (Донецька область).

18 листопада 2015 року начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що прокуратура обвинувачує у вбивстві журналіста Вячеслава Веремія Джалала Алієва. Обвинувальний акт щодо нього спрямовано до суду.

Минулого року міський голова Києва Віталій Кличко підписав розпорядження про встановлення на вул. Великій Житомирській, 8 у столиці меморіальної дошки в пам'ять загиблого журналіста видань «Газета по-киевски», «Обозреватель», «Вести» В'ячеслава Веремія. 21 листопада Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України загиблому журналісту. 

 

Фото – «Вести»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду