Колишній регіонал вимагає від журналіста і видання «Чернігівщина» 80 тисяч гривень

Колишній регіонал вимагає від журналіста і видання «Чернігівщина» 80 тисяч гривень

17 Лютого 2016
1172

Колишній регіонал вимагає від журналіста і видання «Чернігівщина» 80 тисяч гривень

1172
Сьогодні, 17 лютого, у Новозаводському районному суді Чернігова почався розгляд позову колишнього народного депутата-«регіонала», колишнього першого заступника мера Чернігова Сергія Андроса до журналіста Ігоря Стаха та газети «Чернігівщина: новини та оголошення».
Колишній регіонал вимагає від журналіста і видання «Чернігівщина» 80 тисяч гривень
Колишній регіонал вимагає від журналіста і видання «Чернігівщина» 80 тисяч гривень

Про це повідомляє svoboda.fm.

13 серпня 2015 року в газеті «Чернігівщина» було надруковано статтю «Чернігівські депутати окупували "Сполучені штати"». У ній Ігор Стах, що спеціалізується в жанрі журналістських розслідувань, зачепив тему використання лісу та мисливських угідь поблизу села Лютіж на Городнянщині. З посиланням на розмови з місцевими мешканцями він зауважив, що Сергій Андрос начебто стріляв у когось, будучи напідпитку.

Сергій Андрос вважає, що публікація зашкодила його честі, гідності та діловій репутації, і вимагає у якості компенсації моральної шкоди 80 тис. грн. «На нашу думку, вказане твердження не містить фактичні відомості, оскільки факт того, що особа робила замах на вбивство і в когось стріляла, можна довести або спростувати», - пояснив представник позивача Олексій Кінебас.

Сам Сергій Андрос на засідання суду не з`явився. Ні він, ні його адвокат не пояснили, чому лише через кілька місяців після виходу публікації позивач усвідомив, якої шкоди завдала йому стаття, зазначає виданя.

Підтримати журналіста на суді прийшли його колеги, волонтери, представники «Самооборони Чернігівщини».

Наступне засідання суду відбудеться 18 лютого.

Видання також наводить слова Ігоря Стаха, який повідомив, що під час місцевих виборів торік у газеті з`явилася низка статей з критикою основних кандидатів на посаду чернігівського мера та кандидатів до міськради. «Після цього було звільнено редактора газети і створено такі умови роботи, що з редакції мусив піти і я, головний журналіст видання на той момент. Паралельно починаються перевірки новою владою комунальних підприємств, котрі курував Сергій Андрос, коли був заступником міського голови. З цими подіями я пов`язую те, що лише зараз несподівано він згадав, ніби в тексті було заплямовано його честь та гідність і вирішив подати до суду», - сказав Ігор Стах.

Він також звернув увагу, що редакційна політика «Чернігівщини» радикально змінилася. «У першому ж номері, що вийшов за нового редактора, на першій полосі вміщено фото на тлі ялинки того самого мера, якого раніше ми критикували. Поле зачищено, утрамбовано і засипано. Тексти, в  яких піддано сумніву слова або дії влади, чомусь не ставляться. Наприклад, я пропонував своє розслідування цінової сторони подорожі заступника мера до Лондона на футбольний матч з «Челсі», а мені кажуть: це нікому не цікаве», - зазначив журналіст.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду