Військовий перешкоджав працювати в зоні АТО журналістам «Укрінформу» і LB.ua

Військовий перешкоджав працювати в зоні АТО журналістам «Укрінформу» і LB.ua

15 Лютого 2016
2498

Військовий перешкоджав працювати в зоні АТО журналістам «Укрінформу» і LB.ua

2498
Фотокореспондент ІА «Укрінформ» Маркіян Лисейко та журналіст інтернет-видання LB.ua Максим Лєвін заявляють про перешкоджання журналістській діяльності у зоні АТО і втручання у їх діяльність з боку заступника командира з виховної роботи 14 окремого мотопіхотного батальйону при 72 бригаді Святослава Вовкодава. Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) зазначає, що такі дії військовослужбовців суперечать ч. 4 ст. 25, ст.26 Закону України «Про інформацію».
Військовий перешкоджав працювати в зоні АТО журналістам «Укрінформу» і LB.ua
Військовий перешкоджав працювати в зоні АТО журналістам «Укрінформу» і LB.ua

Про це повідомляє сайт НМПУ.

12 лютого Маркіян Лисейко і Макс Лєвін виїхали до блокпосту в селі Гранітному (Донецька область), аби поспілкуватись з мешканцями села в рамках спецпроекту «Лінія конфлікту. Люди». За їх словами, вони стикнулись із недбалістю у роботі прес-служби АТО, яка не забезпечила умов для виконання завдання.

«Напередодні ми надіслали в прес-службу АТО необхідний запит, прес-офіцер нас запевнив, що все гаразд і пообіцяв забезпечити супровід та сприяння. Однак, коли о 8 ранку ми приїхали на місце, з’ясувалось, що ніхто не був поінформований, а супроводжуючого, якого призначив прес-офіцер, не було, зв’язку із самим прес-офіцером теж не було. Відтак, перебуваючи на блок-посту понад годину, ми не могли ані працювати, ані рухатись далі і перебували у небезпеці, являючи собою мішень для обстрілів»,  – розповідає журналіст Максим Лєвін.

За словами журналістів, заступник командира з виховної роботи 14 окремого мотопіхотного батальйону при 72 бригаді Святослав Вовкодав, який прибув для сприяння роботи журналістів, на свій розсуд визначав тривалість перебування журналістів у селі Гранітному, регламентував час проведення зйомок за лише йому відомими нормами, втручався у роботу журналістів, чим перешкоджав журналістам виконувати свій професійний обов’язок.

«Нас цікавило усебічне висвітлення подій. Ми спілкувались з місцевими жителями, які мали полярні погляди та опозиційні міркування, і, очевидно, присутність військового під час бесід впливала на нашу з ними розмову, ми повідомили про це пана Вовкодава і попросили нас залишити, однак він відмовився», - повідомив журналіст Максим Лєвін.

Як повідомляє НМПУ, у Прес-службі АТО повідомили, що такі дії військовослужбовця пояснюються тим, що «в країні йде війна, і це повинно все пояснювати».

Офіцер прес-служби Міністерства оборони Юзеф Венскович, коментуючи ситуацію, повідомив НМПУ, що інцидент трапився у зв’язку з тим, що акредитація Максима Лєвіна прострочена, і з 5 січня він не має права працювати у зоні АТО.  Він запевнив медіапрофспілку, що як тільки журналіст поновить акредитацію, у нього не буде ніяких проблем з роботою у зоні АТО.

Водночас на Прес-карті АТО Макса Лєвіна позначено, що його акредитація дійсна до 22 лютого 2016 року.

Медіаюрист, заступник голови медіапрофспілки Олександр Тарасов заявив, що такі дії військовослужбовців суперечать ч. 4 ст. 25, ст.26 Закону України «Про інформацію» : «Закон чітко визначає, що після пред’явлення журналістського посвідчення журналіст має право збирати інформацію в зоні стихійного лиха, масових заворушень, військових дій. Акредитація за своєю правовою суттю не є дозволом на роботу, а навпаки це інструмент сприяння в роботі журналіста. Відсутність акредитації не може бути підставою для обмеження доступу журналіста до не секретної інформації. Ми закликаємо Міністерство оборони зважати на специфіку роботи журналістів та не перешкоджати їх законній діяльності».

«Прикро, що журналісти стикаються із обмеженням своїх прав у зоні проведення АТО і не можуть нормально виконувати професійний обов’язок.  Оскільки  їм перешкоджають військові, котрі абсолютно не розуміють специфіку роботи журналістів, є некомпетентними і чинять тиск на журналістів та їх цивільних співрозмовників»,  – сказала голова Київської організації медіапрофспілки Юка Гаврилова.

За її словами, у прес-службі Міністерства оборони замість того, щоб визнати проблему, цитують підзаконні акти, які регламентують роботу військових, а не журналістів, посилаються на військову таємницю і обмеження заради безпеки. «Також хочу зазначити, що ми вже два роки живемо у системі подвійних стандартів, де війну називають антитерористичною операцією. Адже тривалість АТО вимірюється годинами, а не роками», - підкреслила вона.

Нагадаємо, раніше журналіст інтернет-видання LB.ua Максим Лєвін заявив, що через додаткові вимоги Прес-центру штабу АТО він разом із фотокореспондентом ІА «Укрінформ» Маркіяном Лисейком не зміг потрапити до блок-посту «Мар’їнка», де10 лютого підірвався пасажирський мікроавтобус. За словами Макса Лєвіна, Прес-центр Штабу АТО вимагав у фотокореспондентів крім акредитації попереднього повідомлення про маршрут їхнього пересування.

 

Фото - patrioty.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду