Сanal+ відмовився від дискусії щодо антиукраїнського фільму і влаштовує повторні покази стрічки

Сanal+ відмовився від дискусії щодо антиукраїнського фільму і влаштовує повторні покази стрічки

9 Лютого 2016
1359

Сanal+ відмовився від дискусії щодо антиукраїнського фільму і влаштовує повторні покази стрічки

1359
Французький телеканал Сanal+ відмовився від публічних обговорень скандального антиукраїнського документального фільму режисера Поля Морейри «Україна: маски революції».
Сanal+ відмовився від дискусії щодо антиукраїнського фільму і влаштовує повторні покази стрічки
Сanal+ відмовився від дискусії щодо антиукраїнського фільму і влаштовує повторні покази стрічки

Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на повідомило джерело у Франції, наближене до переговорного процесу з керівництвом Сanal+.

«Поки керівництво не йде на відкритий діалог щодо відкритої дискусії з приводу скандального і брехливого антиукраїнського фільму-розслідування "Україна: маски революції". Ще перед його трансляцією представники посольства України у Франції та української громади обговорювали можливість проведення в ефірі обговорення за участю режисера Морейри та французьких експертів фільму. Зараз на наші дзвінки ніхто не відповідає», - зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, судячи з усього, керівництво телеканалу поки не налаштоване на об’єктивний діалог.

Сanal+, незважаючи на критику показав повтор скандального фільму 7 лютого і втретє покаже стрічку 14 лютого.

За інформацією «Громадського. Світ», після звернення Посольства України у Франції до керівництва Сanal+ стало відомо, що фільм Поля Морейри начебто перенесуть з прайм-тайму. Пізніше повідомлялося, що канал організує дискусію відразу після трансляції фільму. Зрештою, жодна з цих дій не була реалізована – дискусії після фільму не відбулася, а показ фільму Поля Морейри на телеканалі Canal + відбувся у запланований час, зазначає «Громадське».

«Громадське.Світ» також повідомляє у своєму сюжеті «Фільм Canal+ про Україну: 7 фактів та помилок», що велика кількість фактологічних помилок та перекручень у стрічці спричинилася до того, що у французькому суспільства спалахнула неабияка дискусія ще до офіційного показу фільму. Водночас автор фільму відмовився від коментарю «Громадському».

«В ефірі "Громадського" ми спробували підвести деякі підсумки цієї полеміки. "Громадське" контактувало із Полем Морейрою і намагалося запросити його приєднатися до дискусії, але відповіді ми не отримали», - повідомляє канал.

«Громадське. Світ» також повідомляє про низку публікацій у французьких ЗМІ. Одна з перших реакцій – публікація двох французьких дослідниць Анни Колен Лебедев та Юлії Шукан на сайті газети Médiapart. Основними закидами до Поля Морейри в цій публікації були множинні фактологічні помилки, перебільшення, нерозрізнення правих сил (націоналізм та неонацизм, фашизм тощо), ігнорування війни на Донбасі, хибне твердження про мирне «приєднання Криму до Росії унаслідок референдуму».

Ще однією важливою публікацією, яка передувала виходу фільму, була стаття відомого французького журналіста Бенуа Віткіна «Поль Морейра дає деформоване бачення конфлікту в Україні», в газеті Le Monde. Він дорікнув Полю Морейрі, що той не знається на ширшому контексті подій в Україні та не бере до уваги війну на Донбасі, припускається багатьох фактологічних помилок тощо. Поль Морейра відповів журналісту Le Monde під час свого виступу на радіо «Франс Інфо», у якому стверджував, що Бенуа Віткін захищає Україну, тому що побоюється не отримати аккредитації наступного разу, коли приїде працювати в Україну.

3 лютого газетa Le Monde оприлюднила полемічний текст «Документальний фільм на Canal+ поширює пропаганду Кремля проти України», який підписали філософ Філіпп де Лара, історик Галя Акерман, письменник та політолог Мішель Єльчанінофф, журналістка Алла Лазарева та колишній посол Франції в Україні Філіпп де Сюрмен.

«Кремлівська пропаганда здатна поширювати свої ідеї далеко за межі своїх прихильників. Саме це відбувається із Полем Морейрою. Ми знаємо, що він зовсім не є проросійсько налаштованим, але водночас, він дійсно схожий на тих, кого раніше називали «корисними ідіотами»», — заявив в ефірі «Громадського» Філіпп де Лара, один із підписантів цього тексту.

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal+ Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці «Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Комісія з журналістської етики звернеться до французьких колег із Альянсу незалежних прес-рад Європи - APCP (Association pour la Préfiguration d’un Conseil de Presse) зі скаргою на дії французького телеканалу Canal+ та режисера фільму «Україна: Маски революції» Поля Морейро, який представляється у стрічці журналістом. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

Як повідомляв MediaSapiens, на сайті газети Teleobs з’явився відкритий лист 18 французьких журналістів, що висловилися проти порушення професійних стандартів та «інтелектуальних лінощів», які продемонстрував у своєму фільмі Поль Морейра.

Як пише «Детектор медіа», редакція французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo розкритикувала «спеціальне розслідування» Поля Морейри, назвавши автора «корисним ідіотом» і зарахувавши до «друзів Кремля».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду