Від окупаційної прокуратури Криму вимагають закриття кримськотатарської газети Avdet

Від окупаційної прокуратури Криму вимагають закриття кримськотатарської газети Avdet

8 Лютого 2016
1325

Від окупаційної прокуратури Криму вимагають закриття кримськотатарської газети Avdet

1325
На електронну адресу кримськотатарської газети Avdet, що продовжує видаватись в окупованому Криму, надійшла копія скарги в російську прокуратуру Криму від імені «доктора історичних наук» Рустема Хаялі, в якій він вимагає «провести детальну перевірку газетних шпальт і закрити цю газету раз і назавжди».
Від окупаційної прокуратури Криму вимагають закриття кримськотатарської газети Avdet
Від окупаційної прокуратури Криму вимагають закриття кримськотатарської газети Avdet

Про це повідомляють «Радіо Свобода» і видання «15 минут».

Рустем Хаялі, автор скарги, адресованої «прокурору Крима» Наталії Поклонській, вважає, що «діяльність цієї газети в сучасному Криму є нонсенсом, а сама газета є п’ятою колонною, в прихованій формі висловлюючи інтереси Меджлісу, так би мовити, працюючи тихою сапою».

«У зв'язку з цим прошу: Провести детальну перевірку газетних шпальт. Закрити цю газету раз і назавжди», - пише пан Хаялі прокурору Поклонській.

На його думку, газета Avdet ніколи не висловлювала інтереси кримських татар, а «була рупором Меджлісу протягом 30 років». Рустем Хаялі також в некоректній формі висловився на адресу співробітників видання в темі електронного листа.

«Я "знищу" вашу газету законним шляхом», – написав він.

У газеті вважають, що причиною цієї скарги стало те, що, на думку Рустем Хаялі, видання Avdet в 2012 році опублікувало матеріал його монографії під чужим ім’ям.

«Avdet вже намагається зв’язатися з автором матеріалу, студентом на той час Селімом Алі, який надіслав текст "Виникнення і діяльність партії Міллі Фірка", який Хаялі вважає продуктом своєї інтелектуальної праці», – пише газета.

У виданні зазначають, що газета Avdet в різні роки публікувала матеріали Рустема Хаялі.

У прокуратурі анексованого Росією Криму скаргу Рустема Хаялі наразі не коментують. 

Кримськотатарська газета Avdet з 1 квітня 2015 року не має змоги повноцінно друкуватися, оскільки, незважаючи на неодноразові спроби отримати реєстрацію в Криму в рамках російського законодавства, кожен раз отримувала відмови. На даний час функціонує онлайн-версія видання і виходить друкована версія, яка через відсутність реєстрації видається обмеженим накладом 999 примірників.

Нагадаємо, 17 вересня 2014 року Федеральна служба безпеки (ФСБ)  Росії вручила головному редактору кримськотатарської газети Avdet Шевкету Кайбуллаєву офіційне застереження «про неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочинів, дізнання і попереднє слідство за якими належить до проведення ФСБ Російської Федерації». Перед цим у редакції відбувся обшук. В тексті документа йдеться про те, що, за даними ФСБ, громадянин України Шевкет Кайбуллаєв як головний редактор газети «Авдет» 23 червня допустив публікацію тексту, що містить «приховані заклики не брати участь у виборах, а також намір перешкоджати законній діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та виборчих комісій».

Перед цим Шевкета Кайбуллаєва двічі викликали до ФСБ та «прокуратури». 24 липня 2014 року його запросили на бесіду в прес-службу управління ФСБ в Криму, де його поінформували щодо скарги. Її було написано від імені громадянина Ріната Шаймарданова, який звинуватив газету у публікації екстремістських матеріалів. У червні пана Кайбуллаєва також викликали в «прокуратуру» Сімферополя (АР Крим). У тексті повістки, яку отримав редактор, було зазначено, що прокуратура Сімферополя проводить перевірку за фактом порушення вимог закону Російської Федерації «Про протидію екстремістській діяльності» з боку керівництва друкованого видання.

У серпні 2014 року Шевкет Кайбуллаєв заявив, що попри отримане від прокуратури Криму застереження про недопущення «екстремістських дій», видання не буде змінювати інформаційну політику.

15 травня 2015 року член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор кримськотатарської газети Avdet Шевкет Кайбуллаєв знову був викликаний до так званої «Генеральної прокуратури Криму», де йому вручили застереження щодо неприпустимості проведення траурних заходів 18 травня представниками Меджлісу кримськотатарського народу.

 

«Детектор медіа»

Фото – «15 минут»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду