НМПУ вимагає санкцій стосовно кримського судді, який засудив оператора ATR Ескендера Небієва

НМПУ вимагає санкцій стосовно кримського судді, який засудив оператора ATR Ескендера Небієва

13 Жовтня 2015
2146

НМПУ вимагає санкцій стосовно кримського судді, який засудив оператора ATR Ескендера Небієва

2146
НМПУ вимагає санкцій стосовно кримського судді, який засудив оператора ATR Ескендера Небієва
НМПУ вимагає санкцій стосовно кримського судді, який засудив оператора ATR Ескендера Небієва

Незалежна медіа-профспілка України вимагає від української влади відреагувати на дії окупаційних чиновників та суддів у Криму стосовно оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва. Відповідну заяву НМПУ поширила 13 жовтня.

 

Як відомо, 12 жовтня окупаційний Центральний районний суд Сімферополя визнав Ескендера Небієва винним у застосуванні сили до представників партії «Русское единство» під час мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Пана Небієва засуджено за ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу РФ («участь у масових заворушеннях, які супроводжуються насильством») до двох років та шести місяців ув'язнення умовно. Рішення виніс суддя Юрій Гулевич.

 

Цей факт неможливо визнати законним з багатьох підстав, наголошує НМПУ. По-перше, керівництво телеканалу ATR та колеги Ескендера Небієва наполягають на тому, що під час мітингу біля кримського парламенту 26 лютого 2014 року він не був учасником подій, а виконував свої професійні обов'язки - робив відеозйомку для телеканалу. Більше того, за їхніми свідченнями, на момент початку сутичок пан Небієв уже залишив місце подій.

 

По-друге, події, за які Ескендер Небієв спочатку був ув'язнений окупаційними спецслужбами, а тепер засуджений, відбувалися на півострова ще за часів української влади. «Юристи та адвокати, які аналізували цю справу, вневнені, що вона - політично мотивована, бо інакше б узагалі не могла б з'явитися, бо не відповідає ані українському, ані міжнародному законодавству», - заявляє НМПУ.

 

«І по-третє, вирок окупаційного суду Сімферополя ім'ям Росії винесений стосовно громадянина України, співробітника ЗМІ - за те, що він виконував свою роботу! Звісно, що цей вирок не може бути визнаний ані в Україні, ані у світі. Проте він породжує негативну тенденцію - застосування репресії стосовно журналістів за допомогою судів. Тож, судячи з логіки окупантів, завтра таким же чином можна засудити будь кого з інших журналістів, які працюють у Криму або виїхали з нього», - йдеться в заяві медіа-профспілки.

 

«Тому вимагаємо від української влади відреагувати на цей факт. Зокрема, висловити ноту протесту та застосувати персональні санкції до судді Гулевича, який виніс зазначений вирок», - заявляє НМПУ.

 

Нагадаємо, вперше Ескендера Небієва російська влада в окупованому Криму арештувала у квітні нинішнього року за звинуваченням «у масових заворушеннях». У його помешканні провели обшук. Ці акції відбувалися в Криму ще за української влади і за дії українського законодавства. Тоді під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу. Під час мітингу, як підкреслив власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов, Ескендер Небієв виконував свої професійні обов'язки. Оператора ATR звільнили із СІЗО 18 червня після двох місяців арешту, але тільки до суду.

 

9 жовтня оператора телеканалу ATR Ескендера Небієва взяли під варту до судового засідання 12 жовтня. 12 жовтня Центральний районний суд Сімферополя засудив його до двох років і шести місяців умовно з випробувальним терміном два роки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2146
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду