Влада зупинить перевірки у ЗМІ у виборчій період у «ручному режимі» - Рада не проголосувала

Влада зупинить перевірки у ЗМІ у виборчій період у «ручному режимі» - Рада не проголосувала

9 Жовтня 2015
2562

Влада зупинить перевірки у ЗМІ у виборчій період у «ручному режимі» - Рада не проголосувала

2562
Влада зупинить перевірки у ЗМІ у виборчій період у «ручному режимі» - Рада не проголосувала
Влада зупинить перевірки у ЗМІ у виборчій період у «ручному режимі» - Рада не проголосувала

Сьогодні, 9 жовтня, Верховна Рада не змогла ухвалити постанову, що забороняє перевірки ЗМІ напередодні місцевих виборів у жовтня 2015 року. Водночас спікер Володимир Гройсман завив, що від імені парламенту звернеться до уряду, главам Державної фіскальної служби (ДФС) і Національної ради з питань телебачення і телебачення і радіомовлення з проханням не проводити перевірки медіа.

 

На засіданні парламенту не вистачило голосів народних депутатів для прийняття постанови, яка рекомендує ДФС і Нацраді відмінити графіки перевірки ЗМІ у передвиборчий період напередодні місцевих виборів у 2015 році, а також містить рекомендацію Кабміну вжити заходи, щоб відповідні органи також не проводили перевірки медіа.

 

Проголосувати за таке рішення закликала депутатів нардеп від «Народного фронту», голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Вона заявила, що «депутати вчора не хотіли працювати після 18.00. Перед цим депутати вирішили три тижні поспіль не працювати. А сьогодні, у п'ятницю, багато з них взагалі не з'явилися на засідання».

 

Вона також звернулася до журналістів з проханням зафіксувати, хто з депутатів не голосував за дану постанову і кого не було в залі, повідомляє «Цензор.НЕТ».

 

Виступаючи з трибуни з закликом  проголосувати за цю постанову, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ольга Червакова заявила, що Рада вперше в своїй історії не підтримала таке рішення перед виборами, пише «Українська правда».

 

Після безуспішних спроб знайти необхідну кількість голосів у парламенті у зв'язку з низькою явкою парламентаріїв Володимир Гройсман заявив: «Я звернуся від імені українського парламенту до голови Державної фіскальної служби і прем'єр-міністра з офіційним листом. І все те, що зафіксовано в постанові, це буде позицією українського парламенту - з проханням, щоб не проводилися перевірки ЗМІ».

 

Він також зазначив, що лист буде направлено і до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

При цьому спікер підкреслив, що якщо все-таки перевірки ЗМІ будуть проходити, то засідання профільного Комітету з питань свободи слова будуть проходити в редакціях цих медіа.

 

Присутній на засіданні парламенту очільник Міністерства інформаційної політики Юрій Стець заявив, що на найближчому засіданні уряду буде внесено відповідну постанову про заборону перевірок ЗМІ.

 

На засіданні 9 жовтня Володимир Гройсман закликав лідерів фракцій і груп забезпечити явку народних депутатів для ухвалення потрібних країні рішень. «Стосовно дисципліни: я не буду миритися з тим, що абсолютна більшість депутатів Верховної Ради є заручниками недобросовісних депутатів, які вважають, що робота у парламенті - це не робота, на яку він має прийти, попрацювати як громадянин України, який має відповідні обов'язки, а не тільки права, а дехто сприймає депутатство як привілеї, - заявив голова Верховної Ради. - Вважаю, що для нас це є неприйнятним».

 

Він також наголосив, що внутрішня дисципліна є надзвичайно важливою для ефективної роботи парламенту. «Це відповідальність перед людьми. Я би просив поважати людей, які нас обирають», - зазначив він.

 

В Україні до 25 жовтня триває виборча кампанія до місцевих органів влади.

 

Нагадаємо, Комітет свободи слова підтримав проект постанови № 2497-а «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році», внесену народним депутатом Олександром Вілкулом. Таке рішення було ухвалене 18 вересня під час позачергового засідання Комітету.

 

2 жовтня представники фіскальної служби повідомили про початок перевірки студії Савіка Шустера. Про це ведучий, керівник «Савік Шустер студії» повідомив в ефірі свого політичного ток-шоу «Шустер live».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2562
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду