Під Радою відбулась акція із закликом до парламенту ухвалити законопроект про роздержавлення преси

Під Радою відбулась акція із закликом до парламенту ухвалити законопроект про роздержавлення преси

8 Жовтня 2015
2224

Під Радою відбулась акція із закликом до парламенту ухвалити законопроект про роздержавлення преси

2224
Під Радою відбулась акція із закликом до парламенту ухвалити законопроект про роздержавлення преси
Під Радою відбулась акція із закликом до парламенту ухвалити законопроект про роздержавлення преси

Сьогодні, 8 жовтня, громадські активісти під час акції під стінами Верховної Ради заявили, що треба припинити практику виділення бюджетних коштів - сотень мільйонів гривень - на так званий «піар» місцевої та центральної влади і закликали парламентарів ухвалити законопроект №1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», що має поставити крапку на витрачанні бюджетних коштів, за які виходять державні та комунальні газети на всіх рівнях.

 

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко під час акції зазначив, що в демократичних країнах немає державних газет. «Влада не повинна мати свої газети, нехай оприлюднює всю важливу інформацію на сайтах, в своїх бюлетенях, без створення редакції газети», - сказав він.

 

Активісти переконані, що районні та міські комунальні видання спрямовані на обслуговування інтересів влади районів і містечок, для прикладу вони роздали присутнім сатиричну газету «Радянський Меридіан».  

 

«В цій газеті є один наш сатиричний матеріал, а решта це справжні матеріали. Більшість - це огидні матеріали. Наприклад, є інформація про уряд, яку ми взяли з районок, які надрукували її без посилання на те, що це розповсюджується прес-службою Кабміну. Плюс решта абсурдних матеріалів про самолікування, виготовлення цукерок в домашніх умовах, магнітні бурі й решту сміття, яке поширюються за кошти платників податків, за кошти бюджету. Я підкреслюю, ніколи в цих районках немає голосу громади. Якщо ви прочитаєте ці газети, то ви побачите, що є прекрасна влада району і прекрасна влада держави, яка все прекрасно робить, а от громадських ініціатив, інституцій, асоціацій немає», - сказав головний редактор проекту «Історична правда» Вахтанг Кіпіані.

 

Він також розповів про те, яким чином влада інших країн доносить до громадян інформацію про свою діяльність. Наприклад, у Польщі влада оголошує тендер для оприлюднення своїх постанов, рішень тощо. У ньому беруть участь різні комерційні газети, а потім роблять вкладку, і це обходиться державі в кілька разів дешевше і поширюється багатотисячними накладами.

 

Народний депутат України Світлана Заліщук нагадала присутнім, що в коаліції є політичне зобов'язання ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ.

 

«Зокрема це зобов'язання записано в Коаліційній угоді. Я сподіваюся, що голоси будуть. Це наше міжнародне зобов'язання, ми пообіцяли, що приєднаємося до цивілізованої спільноти журналістів і покажемо, що журналісти - не франкенштейни від влади. Для того, щоб повноцінно запустити ринок медіа, і з'явилася конкуренція не за гроші, а за читачів, ми повинні ухвалити цей закон. Витрачаються з бюджету сотні тисяч гривень на утримання цих бойових листків, які часто не можна назвати ЗМІ. Головне в цьому законі - це те, що ми повинні зробити так, щоб ці журналісти стали незалежними, в першу чергу - від влади», - зауважила вона.

 

Член ГО «Детектор медіа» Світлана Остапа повідомила учасникам акції, що на сайті «Детектор медіа» оприлюднено аналіз і статистика комунальних ЗМІ. «Великий відсоток цих газет не є збитковими. Звичайно, заробляють вони переважно під час виборчих кампаній. Не всі головні редактори проти цього закону, навпаки вони обома руками за і кажуть: "Відпустіть нас уже у вільне плавання". Проект уже багато разів намагалися ухвалити, але весь час казали: ми це зробимо тільки після виборів. Але проходили вибори, і ніхто не поспішав реформувати комунальні ЗМІ», - сказала вона.

 

 

 В акції взяли участь медіаексперти, медіаюристи, журналісти, народні депутати

 

Як повідомляла «Детектор медіа», в Україні лише одних районних газет, які видають районні адміністрації та районні ради, налічується близько 550. Їх тижневий наклад сягає понад мільйон екземплярів. Це сотні мільйонів гривень, які йдуть на так званий «піар» місцевої та центральної влади.

 

Організатори акції: ГО «Інститут Медіа Права» та групи «РПР-Медіа». В акції також взяла участь перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Ольга Червакова, яка у своєму виступі додала, що домагатиметься включення в сьогоднішній порядок денний сесії парламенту проекту постанови № 2497-а «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році», який обцяли ухвалитию

 

Нагадаємо, Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) закликала редакції друкованих ЗМІ в Україні долучитися до підтримки законопроекту і надіслати офіційне звернення редакції до керівників парламентських фракцій.

 

Документ № 1123 зареєстровано 1 грудня 2014 року народними депутатами Миколою Томенком та Олександром Абдулліним.

 

Законопроект передбачає, що реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший - протягом одного року з дня набрання чинності законом та другий - протягом наступних двох років.

 

На першому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо. На другому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не реформовані на першому етапі.

 

«Детектор медіа»

Фото - Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду