Українські і польські журналісти закликали звільнити з полону «ЛНР» Марію Варфоломеєву

Українські і польські журналісти закликали звільнити з полону «ЛНР» Марію Варфоломеєву

30 Вересня 2015
1456
30 Вересня 2015
18:58

Українські і польські журналісти закликали звільнити з полону «ЛНР» Марію Варфоломеєву

1456
Українські і польські журналісти закликали звільнити з полону «ЛНР» Марію Варфоломеєву
Українські і польські журналісти закликали звільнити з полону «ЛНР» Марію Варфоломеєву

Третій форум українських і польських журналістів, який відбувся у понеділок та вівторок, 28-29 вересня,  у Казімежі Дольному (Польща),  ухвалив заяву на підтримку ув'язненої в контрольованому сепаратистами Луганську української  журналістки Марії Варфоломеєвої. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

Як вказано у заяві українських і польських журналістів, за надуманими звинуваченнями Марія Варфоломєєва з січня незаконно утримується в полоні бойовиками самопроголошеної «Луганської народної республіки». Це чергове порушення прав людини. Українські і польські журналісти закликають  негайно ухвалити рішення про звільнення журналістки.

 

Автори заяви як позитивний факт відзначили те, що кількість полонених журналістів останнім часом значно зменшилася.

 

Торік Другий форум українських і польських журналістів ухвалив вимогу до російської  влади звільнити українських журналістів, які на той час перебували у полоні.

 

Форум українських і польських журналістів започаткували Асоціація польських журналістів, Незалежна медіапрофспілка України і Національна спілка журналістів України (НСЖУ).  

 

Нагадаємо, 9 січня 2015 року Марію Варфоломеєву затримали озброєні бойовики під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням, у тому числі у прямому ефірі «Громадського ТБ» 23 травня. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа», та була фіксеркою для центральних телеканалів.

 

На початку червня українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента УкраїниПетра Порошенка, тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої з полону так званої «ЛНР».

 

18 липня в ефірі «Громадського мовлення Донбасу» волонтер групи «Патріот» Гайде Різаєва, яка тривалий час перебувала у полоні , заявила, що сепаратисти готові обміняти луганську журналістку Марію Варфоломеєву, яка більше півроку перебує у полоні в «ЛНР», у форматі «один на один», а не на 4 або 5 чоловік, як говорилося раніше. У відповідь речниця прес-центру СБУ Олена Гітлянська заявила, що створений при Службі безпеки України Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти разом з громадськими та волонтерськими організаціями вживають всіх можливих заходів для звільнення заручників, в тому числі журналістки Марії Варфоломеєвої.

 

Тим часом волонтер Харківської правозахисної групи Юрій Гуков, який бере участь у переговорах щодо звільнення Марії Варфоломеєвої, повідомив, що бойовики хочуть обміняти журналістку на чоловіка, який приніс на блок-пост банку меду з вибухівкою. Українська сторона вважає такий обмін неприйнятним. Представник Служби безпеки України у відповідь на запитання шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової про долю Марії Варфоломеєвої на зустрічі медійних організацій із силовиками в Адміністрації Президента 16 вересня повідомив, що Українська сторона постійно ставить питання про звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої, але російська сторона висуває неприйнятні умови.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду