Екс-речник АТО Олексій Дмитрашківський подав до суду на Міноборони через невиплачені при звільненні гроші

Екс-речник АТО Олексій Дмитрашківський подав до суду на Міноборони через невиплачені при звільненні гроші

28 Вересня 2015
5800
28 Вересня 2015
11:24

Екс-речник АТО Олексій Дмитрашківський подав до суду на Міноборони через невиплачені при звільненні гроші

5800
Екс-речник АТО Олексій Дмитрашківський подав до суду на Міноборони через невиплачені при звільненні гроші
Екс-речник АТО Олексій Дмитрашківський подав до суду на Міноборони через невиплачені при звільненні гроші

Колишній речник прес-центру штабу Антитерористичної операції Олексій Дмитрашківський подав до суду на Міноборони через те, що з ним не розрахувалися при звільненні. Про це він розповів в ефірі програми «Громадское на русском» на «Громадському ТБ».

 

За його словами, 16 вересня його виключили зі списків його військової частини. За законом з ним мали розрахуватися, але до сьогодні пан Дмитрашківський нічого не отримав за службу. «Я з 16 вересня був виключений зі списків частини. За законодавством мене повинні розрахувати в цей же день. На сьогодні я не отримав від Міністерства оборони, Генерального штабу жодного розрахунку за одну із служб. Тому було прийнято рішення подати до суду, тому що це протизаконно», - заявив він.

 

Він також розповів, що військовим забороняють із ним спілкуватися. «Люди, які зі мною спілкуються, отримують дивні команди від керівництва, що вони не мають зі мною спілкуватися. Люди бояться зі мною спілкуватися, навіть телефоном. Потім телефонують, вибачаються. Ніби те, що я пишу та роблю, не відповідає їх політиці та баченню ситуації», - розповів пан Дмитрашківський.

 

Він також заявив, що на своїй посаді йому доводилося казати багато неправди. «Коли я був в АТО, достатньо казав неправди, про що зараз дуже шкодую. З нею я зараз борюся, хочу, щоб люди знали правду. Я робитиму це надалі, чого б це не коштувало. Правда буде відома всім», - зазначив екс-речник АТО.

 

Він також розповів про цензуру повідомлень з АТО, яку провадить Міністерство оборони, навівши в якості прикладу ситуацію в Іловайську в серпні-вересні 2014 року. «Інформація, яка виходила по Іловайську в той момент, абсолютно не відповідала дійсності. На 6-7 ранку команда штабу АТО мала півтори сторінки інформації. Перший етап цензури - це штаб АТО, але там майже нічого не корегували. А в генералів розуміння того, що пишеться і додається, з'являється тільки тоді, коли дзвонять з Києва і кажуть: "Що ж там передали, ви що, ненормальні?". А до цього моменту ніхто нічого не розуміє. А потім уже цензурували в Києві і з півтора сторінок тексту лишалося три рядки. Як правило, це були слова: "Поодинокі обстріли, втрат немає"», - розповів він.

 

За його словами, команда штабу АТО розуміла, що це не правда, знала приблизну кількість загиблих, хоча керівництво намагалося це їм не повідомляти, щоб інформація не потрапила до журналістів, які в той період постійно телефонували, щоб уточнити про події в Іловайську та Саур-Могилі.

 

«За кожною інформацією треба було йти в штаб до оперативного, де на карти наносили обстановку і уточнювали її щодо кожної позиції. На той момент в оперативного не було жодної інформації. Це свідчить про те, що вона приховувалася. Незрозуміло чому. Я вважаю, що це військова халатність, за яку повинні причетні понести відповідальність - вони винні в смертях людей», - вважає екс-речник АТО.

 

За словами Олексія Дмитрашківського, ситуація під Іловайськом була прогнозована, адже і розвідка й інші служби доповідали, що на кордоні знаходиться велика кількість російських військ, щоденно проводилася артилерійська підготовка.

 

«Я не буду нікого звинувачувати зараз. Для цього є компетентні органи, які мають ухвалити рішення. Тут є і політичне рішення. Інакше жертви на Майдані і на Сході - це даремна втрата людей. Я хочу, щоб стала відома правда і буду за це боротися», - підкреслив пан Дмитрашківський.

 

Пізніше у Facebook Олексій Дмитрашківський заявив, що його «прибрали зі штабу АТО за те, що перестав погоджувати тексти з Києвом». За його словами, до його звільнення були причетні нинішній речник Генерального штабу Владислав Селезньов, а також радниця міністра оборони Тетяна Попова та помічницю міністра оборони Вікторія Кушнір, які звинуватили його в зраді.

 

Також пан Дмитрашківський додав, що він не балотується на виборах. А до суду на Міноборони за невиплачені йому кошти подав, «аби люди, які мають подібні проблеми, знали, що з системою боротись можна і що закон один для всіх».

 

Нагадаємо, 15 грудня 2014 року стало відомо, що Олексія Дмитрашківського відкликають з посади речника антитерористичної операції (АТО) через анонімну скаргу зі звинуваченнями в перешкоджанні роботи журналістів. Новим начальником та спікером прес-центру штабу АТО призначили спеціального кореспондента центрального друкованого органу Міноборони «Народна армія» підполковника Романа Туровця.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - ukr.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду