Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні

Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні

25 Вересня 2015
3788
25 Вересня 2015
18:55

Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні

3788
Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні
Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні

Воєнні кореспонденти українських ЗМІ вимагають скасувати численні обмеження на роботу журналістів у зоні проведення антитерористичної операції. Про це йдеться в їхньому публічному зверненні до керівництва держави, військових та командирів АТО.

 

Звернення поширив у Facebook журналіст ТСН каналу «1+1» Іван Гребенюк.

 

У ньому міститься кілька вимог журналістів до керівництва держави і командирів АТО:

- скасувати тотальні заборони в'їзду до територій та позицій, які є місцями потенційного проходження великої кількості контрабанди;

- отримувати достовірну інформацію щодо ситуації в зоні конфлікту від прес-центру АТО;

- передбачити відповідальність представників прес-центру АТО за розповсюдження завідомо неправдивої інформації;

- передбачити відповідальність для регіональних прес-офіцерів за приховання наявної відкритої інформації від журналістів;

- щоб прес-карта виконувала свої функції сповна - право на проїзд, право на зйомку, а в разі відмови отримувати публічні пояснення (на камеру) керівника на конкретній позиції причин, чому не можна знімати.

 

Наводимо повний текст публічного звернення:

 

«Президенту України Петру Порошенку

Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку

Голові Служби Безпеки України Василю Грицаку

Міністру внутрішніх справу України Арсену Авакову

Начальнику Генштабу ЗСУ, генерал-полковнику Віктору Муженку

Керівникам секторів у зоні АТО

Прес-офіцерам у зоні АТО

 

Публічне звернення представників ЗМІ

 

Здається ми вкотре з Вами зайшли у глухий кут. Це публічне звернення журналістів, операторів, водіїв загальнонаціональних телеканалів, які працюють у зоні АТО (НІС телеканал «Інтер», телеканал «1+1», телеканал «Україна», телеканал новин «24», телеканал «ICTV», «5 канал»). Вірніше, зараз ми не можемо назвати працею те, коли відмовляють у зйомках, забороняють висвітлювати значущі теми, об'єктивно висвітлювати проблеми військових, закривають напрямки, які навіть у найнапруженіший час були відкритими для роботи журналістів, позбавляють без об'єктивних причин права роботи в АТО. По суті це те, з чим щодня ми стикаємося при роботі у всіх секторах зони АТО. При спілкуванні з прес-офіцерами секторів. При організації знімального процесу.

 

Більшість з нас від самого початку висвітлює ситуацію на Сході України. Об'єктивно висвітлює. Це наша робота. Це норми і стандарти журналістики. Також ми розуміємо, що це військовий конфлікт, оборонні позиції, теми в інтересах оборони держави і зрештою те, хто ворог. В своїх матеріалах ми завжди передусім враховуємо саме ці надважливі моменти. Зрештою, отримуючи на руки в Міністерстві оборони прес-картки АТО - ми ознайомлювалися з правилами і підписувалися під ними. Однак у ситуації, що склалася за останні кілька місяців дедалі частіше стикаємось з частковим або повним ігноруванням правил і домовленостей з боку керівництва секторів і прес-офіцерів, які діють від їхнього імені.

 

У зв'язку з цим, ми висловлюємо свій категоричний протест і просимо безпосередньої зустрічі з керівництвом Генштабу, керівництвом секторів і прес-офіцерами, аби конструктивно і спільно розібратися у спірних моментах. Серед них питання узгоджень зі штабом АТО маршрутів, електронного листування, зміни процедури супроводу і контролю журналістів. Наша вимога - робити це лише на прохання представників ЗМІ.

 

Ми вимагаємо скасувати тотальні заборони в'їзду до територіїй та позицій, які є місцями потенційного проходження великої кількості контрабанди.

 

Ми вимагаємо достовірної інформації щодо ситуації у зоні конфлікту від прес-центру АТО.

 

Ми вимагаємо передбачити відповідальність представників прес-центру АТО за розповсюдження завідомо неправдивої інформації.

 

Ми вимагаємо передбачити відповідальність для регіональних прес-офіцерів за приховання наявної відкритої інформації від журналістів.

 

Ми вимагаємо, аби прес-карта виконувала свої функції сповна - право на проїзд, право на зйомку і у разі відмови - публічних пояснень (на камеру) керівника на конкретній позиції причин чому не можна знімати.

 

Ми хочемо дійти до спільного рішення у цих питання. Ми хочемо діалогу. Ми хочемо працювати.

 

В інакшому разі наш протест може набути активних ознак.

 

Просимо всіх колег-воєнних кореспондентів приєднатися до акції за право на роботу в зоні проведення АТО.

 

Для цього просимо відправити цього листа з темою #війназато #неможнамовчати за такими електронними адресами:

Президент - presidentpressoffice@apu.gov.ua

СБУ- sbu_public@ssu.gov.ua

МВС - zmi@mvsinfo.gov.ua

Міноборони - psmodu@gmail.com

і головне - ato14@ukr.net»

 

Нагадаємо, 25 вересня воєнні кореспонденти українських ЗМІ, які працюють у зоні антитерористичної операції, влаштували у Facebook флешмоб-протест проти обмежень з боку керівництва штабу АТО на висвітлення і зйомку важливих подій на Донбасі. Приводом до флешмобу стало позбавлення акредитації знімальної групи телеканалу «Україна».

 

Флешмоб розпочала кореспондент ТСН каналу «1+1» Наталія Нагорна. Журналісти телеканалів «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна», 5 канал, «24» викладають у Facebook фотографії своїх прес-карт і пояснюють суть своїх претензій до штабу АТО. Свої дописи вони супроводжують тегами #‎війназато і ‪#‎неможнамовчати.

 

Заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, запросивши представників ГО «Детектор медіа» та Інституту масової інформації, ініціювала обговорення особливостей роботи журналістів у зоні проведення АТО, на яке також запросять представників Генерального штабу, Міністерства оборони України, Прес-центру АТО і журналістів, які  працюють у зоні АТО. Обговорення відбудеться 28 вересня о 12:00 в агенції «Укрінформ».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Івана Гребенюка 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду