Спілка кінематографістів проведе публічне обговорення законопроектів про держпідтримку кінематографії

Спілка кінематографістів проведе публічне обговорення законопроектів про держпідтримку кінематографії

24 Вересня 2015
1762
24 Вересня 2015
16:09

Спілка кінематографістів проведе публічне обговорення законопроектів про держпідтримку кінематографії

1762
Спілка кінематографістів проведе публічне обговорення законопроектів про держпідтримку кінематографії
Спілка кінематографістів проведе публічне обговорення законопроектів про держпідтримку кінематографії

29 вересня о 15:00 у Будинку кіно відбудеться публічне обговорення законопроектів про державну підтримку кінематографії, ініційоване Національною спілкою кінематографістів України та Громадською радою при Державному агентстві України з питань кіно. Про це повідомляє сайт НСКУ.

 

Таке рішення було прийняте 23 вересня на черговому засіданні секретаріату правління НСКУ за результатами обговорення питання «Про проект Закону України «Про систему державної підтримки кінематографії» (зареєстрований Миколою Княжицьким і групою народних депутатів)». В обговоренні взяли участь запрошені на засідання Секретаріату голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та голова Громадської ради при Держкіно Володимир Філіппов.

 

Пилип Іллєнко поінформував про роботу над урядовим законопроектом «Про державну підтримку кінематографії в Україні», який було розроблено Міністерством культури України, Держкіно й ініціативною групою «#KіноКраїна», що об'єднала телегрупи StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Група Україна» та кіностудії Film.ua Group, Star Media, Pro TV і «Студія Квартал-95».

 

До обговорення зазначеного законопроекту долучилася і Спілка, надавши власні пропозиції (їх було презентовано на попередньому засіданні Секретаріату 23 липня 2015 року). Пилип Іллєнко зазначив, що більшість пропозицій Спілки були враховані розробниками законопроекту по суті. Зокрема, до його підсумкової версії було включено норму про формування складу Ради з державної підтримки кінематографії із сімох представників громадськості та трьох - держави. Нині над законопроектом працюють юристи, готуючи його остаточну редакцію, яку буде опубліковано наступного тижня.

 

Голова Спілки Сергій Тримбач запитав, якою видається доля урядового законопроекту тепер, коли у Верховній Раді зареєстровано законопроект Миколи Княжицького та групи народних депутатів, покликаний регулювати ті ж таки питання державної підтримки кінематографії. Пилип Іллєнко відповів, що у цій ситуації урядовий законопроект стане альтернативним до уже зареєстрованого депутатського, що істотно ускладнить його прийняття Верховною Радою за нинішніх політичних умов. Відтак, потрібно знаходити спільну мову із Комітетом Верховної Ради з питань культури та духовності, депутатами якого було зареєстровано проект Закону «Про систему державної підтримки кінематографії», узгоджувати позиції. Таку роботу вже розпочато.

 

Коментуючи появу депутатського законопроекту, Володимир Філіппов наголосив на тому, що його розробка - на відміну від урядового варіанту реформи підтримки галузі кіно - не була публічною, не проходила громадських експертиз і обговорень. Зокрема, законопроект не надавали на розгляд Громадської ради при Держкіно, а під час його обговорення на засіданні Комітету з питань культури та духовності не були присутні представники громадських організацій. Саме тому Громадська рада при Держкіно ініціювала проведення круглого столу, на якому пропонує обговорити законодавчі ініціативи щодо підтримки кінематографії в Україні за участі авторів наявних законопроектів: Миколи Княжицького, Пилипа Іллєнко, представників ініціативи «#КіноКраїна», кінематографістів.

 

Секретаріат Правління НСКУ ухвалив вважати за необхідність проведення такого публічного обговорення і прийняти пропозицію голови Громадської ради при Держкіно Володимира Філіппова щодо проведення обговорення законопроектів у приміщенні Будинку кіно 29 вересня 2015 року.

 

Нагадаємо, 14 вересня група народних депутатів - членів Комітету з питань культури та духовності зареєстрували законопроект № 3081 «Про систему державної підтримки кінематографії», який передбачає державну підтримку кінематографії за рахунок коштів від операторів лотерей і коштів державного бюджету, якими розпоряджатиметься Український інститут кіномистецтв, що надаватиме фінансування українським фільмам.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду