Акції пам’яті Гонгадзе пройшли у Львові, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Житомирі, Вінниці, Чернівцях, Херсоні, Ужгороді, Празі (ФОТО, ВІДЕО)

Акції пам’яті Гонгадзе пройшли у Львові, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Житомирі, Вінниці, Чернівцях, Херсоні, Ужгороді, Празі (ФОТО, ВІДЕО)

17 Вересня 2015
2168
17 Вересня 2015
22:20

Акції пам’яті Гонгадзе пройшли у Львові, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Житомирі, Вінниці, Чернівцях, Херсоні, Ужгороді, Празі (ФОТО, ВІДЕО)

2168
Акції пам’яті Гонгадзе пройшли у Львові, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Житомирі, Вінниці, Чернівцях, Херсоні, Ужгороді, Празі (ФОТО, ВІДЕО)
Акції пам’яті Гонгадзе пройшли у Львові, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Житомирі, Вінниці, Чернівцях, Херсоні, Ужгороді, Празі (ФОТО, ВІДЕО)

16 вересня, в 15-ту річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, в різних містах України пройшли акції солідарності журналістів і вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів. Цьогорічне гасло акцій - «Озбройтеся правдою!».

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», акції пройшли в Києві, Краматорську, Полтаві, Миколаєві. Долучилися до неї й інші міста.

 

У центрі Львова вшанувати пам'ять Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів прийшли кілька десятків львів'ян, пише Zaxid.net. Вони зібралися біля пам'ятника Іванові Франку, запалили лампадки і пішою ходою рушили на просп. Свободи, до дерева пам'яті Георгію Гонгадзе, яке 2005 року посадили місцеві активісти. О 20:00 всі учасники вшанували пам'ять Георгія Гонгадзе хвилиною мовчання.

«Сьогодні ми згадуємо не тільки Георгія Гонгадзе, а й всіх українських журналістів, які загинули під час виконання своїх професійних обов'язків. Вбивство Георгія Гонгадзе так і належно не розслідували, тому ми не маємо про це забувати, маємо нагадувати владі про цей ганебний факт», - зазначив один із співорганізаторів акції Петро Волинський.

 

 

У Харкові журналісти та громадські активісти зібралися біля пам'ятника Тарасові Шевченку, повідомляє АТН. Учасники мітингу відзначили, що незважаючи на перемогу Революції Гідності, напади на представників преси тривають, відзначаються факти цензури, а політики та правоохоронні органи часто ігнорують журналістські розслідування та критичні матеріали, які звучать в пресі.

 

В Івано-Франківську на акцію зібралися працівники ЗМІ області, студенти факультету журналістики, повідомляє Galka.if.ua. Учасники акції вшанували хвилиною мовчання загиблих колег. Запалили на Вічевому майдані свічки. Також поділилися даними щодо смертей та агресії до журналістів за роки незалежності України.

 

 

У Луцьку представники мас-медіа зібралися на акцію пам'яті на Театральному майдані міста, тримаючи в руках лампадки, передає «Радіо Свобода».

 

Голова Волинської незалежної медіа-профспілки Оксана Швець наголосила, що й досі стаються випадки, коли влада намагається виставити журналістів за двері під час відкритих зустрічей. Водночас вона зазначила, що найбільш кричущі випадки порушення прав журналістів на Волині ставалися ще під час президентства Віктора Януковича.

 

 

Голова Волинської обласної організації Національної спілки журналістів Михайло Савчак наголосив на тому, що волинські журналісти, на щастя, в роки Незалежності не гинули, проте зазнавали судових та адміністративних утисків і переслідувань. Такі випадки стаються і нині, наголосив він.

 

Священнослужителі Луцького кафедрального собору Святої Трійці провели заупокійну літію. Після завершення панахиди біля стели Небесної сотні отець Артем зазначив, що місією журналістів є служіння своїй країні і своїм громадянам. Він зазначив, що імена загиблих журналістів відомі, однак чимало працівників медіа, які безкорисливо служать суспільству, лишаються маловідомими. Вони просто виконують свою місію - поширювати правду.

Відео з Волині можна переглянути тут.

 

У Житомирі працівники місцевих та всеукраїнських ЗМІ зі свічками зібралися біля будівлі УМВС на Старому бульварі, щоб згадати загиблих журналістів, чиї справи досі не розслідувані, та поговорити про свободу слова в Україні. Про це пише «Житомир.info».

«В нас уже з'явилася свого роду традиція, коли кожного року 16 вересня ми приходимо сюди під УМВС і говоримо, згадуємо, вшановуємо пам'ять вбитого Георгія Гонгадзе і ще десятка інших людей, колег, журналістів, які загинули, виконуючи свій професійний обов'язок. Гонгадзе, напевне, такий перший дуже гучний випадок, який прозвучав на весь світ, але інших випадків вбивств, побиттів, перешкоджань журналістській діяльності теж надзвичайно велика кількість», - сказав журналіст Владислав Пучич.

«Я Гонгадзе теж знала особисто, тому що раніше зустрічалася з ним у Верховній Раді. Ясно, що то була дуже професійна людина, але він ще й такий дуже чемний, вихований. Він кого знав, то він до дівчат зажди підходив і цілував в щічку, якось так, навіть не дуже близько знайомих, але це навіть трошки дивувало. Тепер я реально не можу повірити в те, що цієї людини зараз не існує на землі. А те, що почали розслідувати справи і не довели, то мені здається, що від нас, журналістів, теж багато що залежить, значить ми дозволяємо порушувати справи», - розповіла журналістка Зоя Юхимчук.

Наприкінці зустрічі журналісти свічками виклали навпроти будівлі УМВС напис «ҐІЯ 15» - ім'я Георгія Гонгадзе та річницю з дня його вбивства, та вшанували пам'ять загиблого журналіста хвилиною мовчання.

 

 

У Вінниці близько сотні журналістів зібралися на Майдані Героїв Небесної сотні, щоби вшанувати пам'ять Георгія Гонгадзе та журналістів, які загинули за роки незалежності України, повідомляє 5 канал. На площі працював вільний мікрофон. Колег, які загинули під час виконання своїх професійних обов'язків, згадували поіменно. Представники преси вшанували загиблих журналістів, операторів та фотографів хвилиною мовчання.

 

 

У Чернівцях журналісти теж провели акцію солідарності та вшанували пам'ять всіх загиблих медійників. На центральній площі запалили свічки та закликали бути єдиними, не зважаючи на політиків, вибори та особисті вподобання, передає Інформаційне агентство АСС.

 

 

У Херсоні акція вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе відбулася за ініціативою місцевої організації Спілки журналістів України, повідомляє «Радіо Свобода».

 

Учасники акції у своїх виступах зазначили, що Георгія Гонгадзе можна вважати першим серед Небесної сотні - людей, загиблих за те, щоб Україна була самостійною і європейською країною не лише декларативно.

 

Під час акції молитву за упокій усіх загиблих журналістів прочитав священик, протопресвітер Ігор Петренко, клірик храму Стрітення Господня УПЦ КП. У своїй проповіді він закликав журналістів пам'ятати про відповідальність перед читачами, слухачами та глядачами і бути вірними лише правді.

 

 

В Ужгороді кілька десятків медійників зібралися увечері на площі Театрльній, пише «День». Кожен з присутніх мав можливість запалити свічку за журналістів, які загинули через виконання свого професійного обов'язку за часи Незалежності України.

 

До присутніх звернувся журналіст Василь Бедзір, у своєму слові він озвучив дані про зафіксовану кількість перешкоджань професійній діяльності журналіста, зазначивши, що в останні роки тенденція нападів на журналістів зросла. Згадали також і нещодавно вбитого журналіста Олеся Бузину.

Окрім медійників до заходу ушанування пам'яті долучилися і небайдужі ужгородці, а також представники духовенства. Зокрема отець Владислав Ігнатишин разом із присутніми помолилися за загиблих.

 

Також акція «Озбройтеся правдою!» пройшла в Чехії, у місті Прага, де зібралися українські журналісти та активісти. Як пише «Радіо Свобода», учасники акції тримали в руках аркуші з портретами Гонгадзе, а також символічними чорними силуетами на знак ушанування всіх медійників, які загинули через виконання професійних обов'язків. Журналісти оголосили хвилину мовчання, щоб висловити повагу загиблим.

 

Журналіст «Радіо Свобода» і «Громадського телебачення Донбасу» Олексій Мацука згадав також про загибель колеги Ігоря Олександрова. Мова йде про донецького журналіста, відомого завдяки викривальним матеріалам проти команди тодішнього голови Донецької обласної державної адміністрації Віктора Януковича. Ігоря Олександрова у 2001 році нападники забили битами до смерті.

 

«До сьогодні ми не отримали чітких відповідей, хто це зробив, навіщо, як, і жодних наслідків сьогодні немає. На жаль, влада змінюється вже не вперше. І щоразу ми отримуємо обіцянки, що знайдуть і покарають людей, які стоять за нападами на моїх колег журналістів по всій Україні», - сказав журналіст.

 

Участь в акції взяла й низка кримських журналістів, зокрема, з проекту «Радіо Свобода» «Крим. Реалії» та кримськотатарського каналу ATR. За словами медійників, окупація Росією Криму позбавила їх можливості влаштовувати акції на знак пошани Гонгадзе. Тож маючи нагоду зробити це в Празі, вони закликали чинну українську владу розслідувати усі випадки, коли журналіст страждає під час виконання службових обов'язків.

 

Відео з Праги можна переглянути тут.

 

Фото - 24tv.ua, АТН, Galka.if.ua, «Волинські новини», zhitomir.info, «Радіо Свобода», «День»

Відео - «Громадське телебачення Львів», «Євромайдан Харків», «Житомир.info», 5 канал, Інформаційне агентство АСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2168
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду