Нацрада вважає, що спершу в законі треба визначити, що таке джинса, а потім забороняти політичну рекламу

Нацрада вважає, що спершу в законі треба визначити, що таке джинса, а потім забороняти політичну рекламу

17 Вересня 2015
2727
17 Вересня 2015
13:56

Нацрада вважає, що спершу в законі треба визначити, що таке джинса, а потім забороняти політичну рекламу

2727
Нацрада вважає, що спершу в законі треба визначити, що таке джинса, а потім забороняти політичну рекламу
Нацрада вважає, що спершу в законі треба визначити, що таке джинса, а потім забороняти політичну рекламу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 17 вересня затвердила зауваження до законопроекту № 2474а «Про заборону політичної реклами», зареєстрованому у Верховній Раді 4 серпня. На думку Нацради, ухвалення цього законопроекту є передчасним, доки в законодавстві не буде визначення, що таке джинса і замовна інформація.

 

«Заборона політичної реклами на сьогоднішній день була б передчасною, оскільки це одне із джерел доходів для ЗМІ в умовах зменшення обсягу рекламного ринку, - зауважила член Нацради Уляна Фещук. - Крім того, заборона політичної реклами призведе до того, що в ефірі стане більше джинси, замовних матеріалів і незбалансованої інформації, оскільки кошти з політичної реклами перетікатимуть у приховану рекламу. Треба спершу визначити, що таке джинса і замовна інформація, і тільки після цього забороняти політичну рекламу».

 

Свої зауваження до законопроект Нацрада передасть Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Наводимо текст цих зауважень:

 

«Зауваження

до проекту Закону України «Про заборону політичної реклами»

(реєстр. №2474а від 04.08.2015)

 

Розглянувши в цілому проект Закону України «Про заборону політичної реклами» Національна рада підтримує його прийняття в майбутньому, але прийняття його на сьогоднішній день вважає передчасним з наступних причин.

 

Існують застереження, що заборона політичної реклами може мати негативні наслідки для фінансової складової засобів масової інформації та розвитку галузі телебачення і радіомовлення в цілому.

 

Беззаперечним є той факт, що доходи отримані від розміщення реклами, в тому числі політичної, складають суттєвий відсоток фінансових ресурсів ЗМІ. Економічна ситуація в державі є складною для діяльності та розвитку більшості суб'єктів господарювання і телерадіоорганізаційтакож.

 

Повна заборона політичної реклами, до того ж з урахуванням законодавчого зменшення квоти звичайної реклами (згідно статті 13 Закону України «Про рекламу»), окрім суттєвих фінансових складнощів для діяльності ЗМІ, може мати наслідком розміщення ними забороненої чинним законодавством прихованої реклами, замовних інформаційних матеріалів (так званої «джинси»), а також різного роду «тіньових» схем у отриманні фінансової вигоди, що не дозволить реалізації, безумовно  необхідних та соціально доречних цілей законопроекту.

 

Враховуючи викладене, вважаємо, що є доцільним одночасно з запропонованим законопроектом розробити проект змін в чинне законодавство з метою врегулювання питань, які зазначено вище, щоб уникнути можливих негативних наслідків його прийняття.»

 

Нагадаємо, законопроект № 2474а «Про заборону політичної реклами» внесли до Верховної Ради 4 серпня керівник парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк, народний депутат цієї ж фракції Єгор Соболєв, а також керівник фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко. Законопроект передбачає заборону реклами політичних партій в аудіовізуальних засобах масової інформації та на носіях зовнішньої реклами. Виключенням є перевиборча агітація в аудіовізуальних ЗМІ, яка здійснюється за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються для підготовки і проведення виборів.

 

20 серпня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2474а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі», розроблений Інститутом масової інформації, «Детектор медіаю» та Незалежною асоціацією телерадіомовників. Законопроект внесли народні депутати Ігор Луценко, Владислав Голуб, Ганна Гопко, Альона Шкрум, Олександр Черненко, Андрій Вадатурський, Оксана Юринець, Мустафа Найєм-Масі, Сергій Лещенко.

 

Цей проект обмежує політичну агітацію виключно виборчим періодом, забороняє політичну агітацію на зовнішній рекламі, забороняє розміщувати агітацію без позначки «політична реклама» та запроваджує штрафи ЗМІ за приховану політичну рекламу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду