«1+1» вважає, що правомірно використав концепцію «Ревізора» при створенні «Інспектора Фреймут»

«1+1» вважає, що правомірно використав концепцію «Ревізора» при створенні «Інспектора Фреймут»

16 Вересня 2015
2897
16 Вересня 2015
17:42

«1+1» вважає, що правомірно використав концепцію «Ревізора» при створенні «Інспектора Фреймут»

2897
«1+1» вважає, що правомірно використав концепцію «Ревізора» при створенні «Інспектора Фреймут»
«1+1» вважає, що правомірно використав концепцію «Ревізора» при створенні «Інспектора Фреймут»
Юристи телеканалу «1+1» згодні, що при створенні програми «Інспектор Фреймут» було використано ідею та концепцію програми «Ревізор», що виходить на Новому каналі. Але оскільки ідеї та концепції не охороняються авторським правом, таке використання є, на їхню думку, правомірним. Про це сказала адвокат і представник ТОВ «Телерадіокомпанія "Студія 1+1"» Лариса Варічева, коментуючи рішення апеляційного суду в справі за позовом Нового каналу проти «1+1». Її коментар поширила прес-служба «1+1».
 
Нагадаємо, 3 вересня Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу телеканалу «1+1» і скасував рішення Господарського суду міста Києва, знявши заборону на показ програми «Інспектор Фреймут» і скасувавши рішення про виплату грошової компенсації Новому каналу в розмірі понад 1,2 млн грн.
 
Лариса Варічева дала розлогий коментар щодо рішення суду:
 
«Київський апеляційний господарський суд, на відміну від господарського суду міста, розглядав справу незвично довго. Ми послідовно відстоювали нашу правову позицію, висловлюючи недовіру висновку експертизи, що була проведена у суді першої інстанції. При цьому ми наполягали на проведенні повторної експертизи, а суд навіть викликав для надання пояснень експерта - автора спірного висновку. Врешті решт, суд погодився із нашими доводами про те, що при призначенні експертизи судом першої інстанції були допущені певні порушення, а сам висновок є помилковим.
 
За час розгляду справи Київським апеляційним господарським судом було вивчено додаткові експертні висновки, надані сторонами, але згодом суд відхилив і їх, оскільки дійшов висновку, що сутність спору полягає зовсім в іншому питанні, для вирішення якого не потрібні спеціальні знання.
 
Ми згодні з висновками апеляційного суду про те, що при створенні телепередачі «Інспектор Фреймут» використана загальна ідея, концепція телепередачі «Ревізор»; проте ані ідеї, ані концепції не охороняються авторським правом, тому таке використання є цілком правомірним з боку Телерадіокомпанії «Студія 1+1». Ведуча Ольга Фреймут, безумовно, яскрава та творча особистість, яка вдало втілює цю ідею в життя, але телепередача «Ревізор» на «Новому каналі» продовжує виходити і без неї, тобто концепція передачі із успіхом реалізується іншою особою, і правомірно може бути реалізована будь-ким і будь-де».

 

Нагадаємо, з 2011 року телеведуча Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1+1».

 

У травні 2014 року стало відомо, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1». У юридичному департаменті Нового каналу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал «захищатиметься всіма доступними способами».

 

У вересні 2014 року на «1+1» стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування.

 

21 січня 2015 року Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов Нового каналу і зобов'язав телеканал «1+1» і компанію «1+1 продакшн» не створювати будь-яких аналогічних програмі «Ревізор» творів, у тому числі проекту «Інспектор Фреймут», заборонив випускати «Інспектор Фреймут», а також зобов'язав «1+1 продакшн» виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі 414 тис. 120 грн, а телеканал «1+1» - компенсацію в розмірі 803 тис. 880 грн. Загальна сума грошової компенсації в розмірі 1,2 млн грн. була розрахована Новим каналом як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор».

 

Канал «1+1» заявив, що не згоден з рішенням суду першої інстанції, і подав апеляцію.

 

Київський апеляційний господарський суд призначив повторну судову експертизу у сфері інтелектуальної власності, 2 червня це рішення підтвердив Вищий господарський суд України.

 

Після повторної експертизи 3 вересня Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу телеканалу «1+1» і відмовив у позові Новому каналу. Новий канал заявив, що подаватиме касаційну скаргу.

 

Тим часом «1+1» вже оголосив, що третій сезон соціального реаліті «Інспектор Фреймут» стартує цієї осені. Крім перевірок супермаркетів, шкіл і дитячих садків, команда проекту проведе інспекцію транспортної інфраструктури України, включаючи паркувальні майданчики.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2897
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду