З початку року в Україні зафіксовано 224 порушення прав журналістів, розслідувані лише три – ІМІ

З початку року в Україні зафіксовано 224 порушення прав журналістів, розслідувані лише три – ІМІ

16 Вересня 2015
3194
16 Вересня 2015
13:51

З початку року в Україні зафіксовано 224 порушення прав журналістів, розслідувані лише три – ІМІ

3194
З початку року в Україні зафіксовано 224 порушення прав журналістів, розслідувані лише три – ІМІ
З початку року в Україні зафіксовано 224 порушення прав журналістів, розслідувані лише три – ІМІ

Інститут масової інформації (ІМІ) повідомляє про 224 зафіксованих факти порушень прав журналістів від початку 2015 року. Такі дані наведені у спільній заяві українських медіаорганізацій «Розслідуйте напади на журналістів і зупиніть агресію».

 

«Порівняно з 2014 роком за 8 місяців цього року у нас учетверо менше порушень. Здавалося б, що ситуація покращилася, але насправді вона була поганою і критичною минулого року. І якщо брати цю цифру 224 порушення, то виходить, майже щодня в Україні перешкоджають, б'ють, або погрожують якомусь журналісту чи представнику ЗМІ», - прокоментувала експерт ІМІ Ірина Чулівська «Радіо Свобода». 

 

За її словами, серед усіх випадків побиття, залякування, нападів і тиску на журналістів через їхню професійну до суду дійшли і були розслідувані, зокрема Генпрокуратурою, лише 3 справи.

 

За словами медіаексперта, найчастіше українські журналісти стають об'єктом фізичних посягань з боку учасників ДТП, мітингувальників, іноді - суддів, депутатів, міліціонерів.

 

Як зауважила пані Чулівська, найбільш ризикованим місцем для роботи українських журналістів нині є Крим і Донбас.

 

«У нас найгарячішою точкою насправді зараз є Крим для журналістів, там зараз найбільше ризиків для роботи українських журналістів. Просто в зоні АТО, де територія вже окупована, українських журналістів вкрай мало. Тому за цей рік зафіксовано 22 порушення щодо українських журналістів саме на окупованій території просто тому, що там українських журналістів майже немає», - заявила Ірина Чулівська.

 

Всього за роки Незалежності в Україні під час або через виконання своїх професійних обов'язків загинуло 64 журналісти. 

 

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», представники медійних організацій на зустрічі, що відбулася в Адміністрації Президента 16 вересня - в день вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе та інших загиблих українських журналістів, домовилися із силовиками, що протягом тижня буде створено робочу групу, яка контролюватиме розслідування злочинів проти журналістів, до якої увійдуть представники медійних громадських організацій, Адміністрації Президента України і силових структур.

 

Нагадаємо, 16-го вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіаорганізаціїзакликають громадян України провести акції солідарності та вшанувати пам'ять всіх загиблих журналістів за часи Незалежності.

 

Журналісти і медіаорганізації зазначають також, що в 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му - 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень минулого року, коли в полоні побували 20 з них, усі - в Донецькій області. Загалом протягом 2014 року у полоні побували 79 журналістів, загинуло - сім. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му).  

 

На даний момент у полоні терористів «ЛНР» вже дев'ять місяці знаходиться луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

 

Упродовж минулого року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім разів більше, ніж у 2013 році (8 випадків).

 

За сім місяців 2015 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 - побиття та нападів на журналістів, 39 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду