У Чернівцях міліція відкрила провадження щодо перешкоджання зйомці журналістки в пологовому будинку

У Чернівцях міліція відкрила провадження щодо перешкоджання зйомці журналістки в пологовому будинку

8 Вересня 2015
5510

У Чернівцях міліція відкрила провадження щодо перешкоджання зйомці журналістки в пологовому будинку

5510
У Чернівцях міліція відкрила провадження щодо перешкоджання зйомці журналістки в пологовому будинку
У Чернівцях міліція відкрила провадження щодо перешкоджання зйомці журналістки в пологовому будинку

У Чернівцях в Шевченківському райвідділі міліції відкрито кримінальне провадження за ч.1 статті 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) за заявою журналістки порталу 0372.ua Галини Єреміци. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Журналістка повідомила, що 20 серпня її роботі перешкоджали в пологовому будинку у Чернівцях. 22 серпня відомості про цей випадок внесені в ЄРДР.

 

ІМІ повідомляв, що лікар, завідуючий віділенням пологового будинку на вул.Рівненській у Чернівцях  Віктор Варвус намагався вирвати з рук журналістки Галини Єреміци фотоапарат, коли вона проводила зйомку на території медичної установи. Журналістці вдалося зняти факт перешкоджання, а також це зробила знімальна група телеканалу «Інтер».

 

Лікар Віктор Варвус

 

Пізніше лікар заявив, що журналістам не можна знімати в пологовому, мовляв, на це потрібен дозвіл. Радниця міського голови Ірина Карімова заявляла, що мер міста також готує звернення до прокуратури щодо інциденту. Планувалося провести зустріч журналістів з посадовими особами медичної сфери міста задля налагодження нормальної комунікації та ознайомлення медиків з правами і обов'язками журналістів, посадовців.

 

Галина Єреміца сказала ІМІ, що поки що її ще не викликали до міліції для надання пояснень.

 

Як повіджомляла «Детектор медіа», 29 квітня Шевченківський районний суд Чернівців припинив розгляд справи за позовом головного лікаря пологового будинку №1 міста Дмитра Манчуленка проти кількох місцевих ЗМІ, колективу лікарів та Чернівецької міської ради.  Головний лікар попросив залишити його позов про захист честі й гідності без розгляду, про що написав відповідну заяву. Заява була підтримана відповідачами і суддею.

 

Нагадаємо, Галина Єреміца протягом цього року вже заявляла про перешкоджання її роботі. 31 березня за наказом свого керівника охоронець відділення грубо випровадив журналістку, коли вона намагалась зняти конфлікт, який розгорівся між клієнтами та керівництвом відділення банку. Пані Єреміца подала заяву до Шевченківського райвідділу міліції про перешкоджання законній професійній журналістській діяльності згідно статті 171 Кримінального кодексу України.

 

13 травня журналістка отримала відповідь від прокуратури, у якій йдеться, що «вивченням матеріалів перевірки за зверненням встановлено, що в них відсутні будь-які відомості чи документи, які підтверджують зайняття журналістською діяльністю». Опитаний працівник банку начебто вказав, що Галина Єреміца не пред'явила посвідчення журналіста.  На цій підставі, як йдеться у відповіді за підписом прокурора Шевченківського району І.Корчинського, відсутні підстави для внесення відомостей до ЄРДР.

 

У травні журналістка подала скаргу прокурору Чернівецької області Миколі Якимчуку на бездіяльність працівників Шевченківського РВ ГУ МВС України в Чернівецький області та неправомірні дії працівників прокуратури району. У червні пані Єреміца звернулась зі скаргою до Шевченківського районного суду міста Чернівці на бездіяльність та неправомірні дії правоохоронних органів міста, які відмовили їй внести відомості про злочин, передбачений ст.171 КК України (перешкоджання професійній журналістській діяльності), до ЄРДР. 1 липня Шевченківський районний суд Чернівців зобов'язав Шевченківський райвідділ ГУ МВС України в Чернівецький області відкрити кримінальне провадження за заявою журналістки чернівецького інформаційного порталу 0372.ua Галини Єреміці про перешкоджання її роботі.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Буковинська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду