Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання

Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання

6 Вересня 2015
3378

Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання

3378
Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання
Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання

9 вересня один з районних судів Москви розгляне скаргу про захист честі і гідності українського кінорежисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років. Про це адвокат режисера Дмитро Дінзе розповів в інтерв'ю «Радіо Свобода».

 

Пан Дінзе розповів, що у позові йдеться про те, що коли затримали Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка, ЗМІ поширювали прес-реліз ФСБ Росії про те, що була затримана група осіб, яка здійснювала терористичні акти.

 

«І були вказані конкретні прізвища. ЗМІ підхопили інформацію про те, що є якісь терористи, здійснювали теракти, і вони винні у вчиненні цих актів. Власне кажучи, про це говорили так, ніби їх вина вже визначена», - сказав адвокат.

 

Він наголосив, що вирок є єдиним документом, який визначає, чи винна людина, а російськими медіа була поширена брехлива, свідомо помилкова інформація.

 

«Захист Сенцова вважає, що ЗМІ - «Перший канал», НТВ, багато держканалів, не мали права поширювати цю інформацію в категоричному сенсі. Мається на увазі, що люди, наприклад, могли поширити інформацію про підозру у вчиненні злочину, але не говорити про їхню винуватість ... Виходячи з цього, відповідно, пред'явлено позовні вимоги до основних російським телеканалам », - зазначив Дмитро Дінзе.

 

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Захист українського режисера планує оскаржити вирок суду в повному обсязі у Верховному Суді РФ. 4 вересня адвокат Олега Сенцова оскаржив обвинувальний вирок режисерові.

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму. Водночас засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман,  Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при  президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова. Звільнити пана Сенцова та інших українських політв'язнів в РФ неодноразово закликали діячі культури України та світу.

 

4 вересня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до голови Верховного Суду Російської Федерації В'ячеслава Лебедєва стосовно фактів застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації у справі громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3378
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду