Лутковська звернулась до Верховного Суду РФ щодо тортур і дискримінації у справі Сенцова-Кольченка

Лутковська звернулась до Верховного Суду РФ щодо тортур і дискримінації у справі Сенцова-Кольченка

4 Вересня 2015
2938

Лутковська звернулась до Верховного Суду РФ щодо тортур і дискримінації у справі Сенцова-Кольченка

2938
Лутковська звернулась до Верховного Суду РФ щодо тортур і дискримінації у справі Сенцова-Кольченка
Лутковська звернулась до Верховного Суду РФ щодо тортур і дискримінації у справі Сенцова-Кольченка

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до голови Верховного Суду Російської Федерації В'ячеслава Лебедєва стосовно фактів застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації у справі громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Про це йдеться на сайті омбудсмена.

 

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Захист українського режисера планує оскаржити вирок суду в повному обсязі у Верховному Суді РФ.

 

Інкриміновані звинувачення українським громадянам, як відомо, ґрунтуються на свідченнях, отриманих із застосуванням тортур, про що неодноразово заявляли і Олег Сенцов, і Олександр Кольченко, а згодом і Геннадій Афанасьєв, нагадує український омбудсмен.

 

«На жаль, ці заяви не тільки не були враховані судом при оцінці доказів, але так і не було забезпечено їх розслідування відповідно до вимог Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження і покарання, і Конвенції про захист прав людини та основних свобод», - зауважила у своєму зверненні Валерія Лутковська.

 

На думку Уповноваженого ВРУ з прав людини, призначене Олегу Сенцову та  Олександру Кольченку покарання у вигляді позбавлення волі на строк 20 і 10 років відповідно вказує на те, що в рішенні суду чітко простежується дискримінація за національним походженням відносно українських громадян. Це можна прослідкувати на прикладі розгляду справ громадян Росії, активістів організацій «Реввійськрада» та «Автономна бойова терористична організація», терміни позбавлення волі яких за рішеннями судів були значно менші.

 

«Це дає підстави стверджувати, що одні й ті ж норми кримінального закону застосовуються по-різному до російських і українських громадян, що є прямим порушенням статті 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, яка зобов'язує державу-учасницю забезпечити рівноправність кожної людини перед законом, незважаючи на національне або етнічне походження. Особливо це стосується забезпечення права на рівність перед судом і всіма іншими органами, що здійснюють правосуддя», - зазначила Валерія Лутковська.

 

Омбдусмен України також зауважила, що у вказаній ситуації має місце і порушення статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка встановлює, що користування правами і свободами, визнаними в цій Конвенції, має бути забезпечене без будь-якої дискримінації за будь-якими ознаками, в тому числі і за ознакою національного походження. До того ж в Європейському суді з прав людини вже склалася практика винесення рішень проти держав, які не забезпечили права на свободу від катувань, доступ до правосуддя і свободу від дискримінації. Випадок з винесенням вироку громадянам України, на думку Валерії Лутковської, може стати ще одним таким прикладом.

 

«У зв'язку з викладеним, прошу Вас приєднати моє звернення до матеріалів справи при розгляді апеляційної скарги на вирок Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону щодо громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченко і в ході судового розгляду дати оцінку викладеним у ньому фактам застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації при призначенні покарання», - йдеться у зверненні Валерії Лутковської.

 

Крім того, український обмудсмен звернулась до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової і, виклавши у своєму листі вищенаведені факти, висловила прохання підтримати вказане клопотання перед Верховним Судом Російської Федерації про приєднання вказаного звернення до матеріалів справи при розгляді апеляційної скарги.

 

Також Валерія Лутковська надіслала листи підтримки засудженим громадянам України Олегу Сенцову та Олександру Кольченку, в яких повідомила про своє клопотання до Верховного Суду Російської Федерації, а також надіслала копії листів, які можуть бути використані їхніми адвокатами під час розгляду апеляційної скарги. 

 

Нагадаємо, за версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму. Водночас засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман,  Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при  президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії засуджено до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.

 

«Детектор медіа»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2938
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду