Парламент ухвалив закон про прозорість медіавласності (ДОПОВНЕНО)

Парламент ухвалив закон про прозорість медіавласності (ДОПОВНЕНО)

3 Вересня 2015
3455

Парламент ухвалив закон про прозорість медіавласності (ДОПОВНЕНО)

3455
Парламент ухвалив закон про прозорість медіавласності (ДОПОВНЕНО)
Парламент ухвалив закон про прозорість медіавласності (ДОПОВНЕНО)

Сьогодні, 3 вересня, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення». За таке рішення проголосувало спочатку 225 депутатів, а після повторного голосування 237 народних депутатів.

 

Законопроект передбачає, зокрема:

- зобов'язати суб'єктів інформаційної діяльності (телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги) розкривати на своєму сайті та надавати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення інформацію про свою структуру власності та відомості про кінцевих вигодоодержувачів;

- надати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення право запитувати додаткові відомості про структуру власності суб'єктів інформаційної діяльності;

- встановити, що за ненадання інформації про структуру власності, невчасне її надання або надання неправдивої інформації телерадіоорганізація або провайдер програмної послуги сплачує штраф;

- зобов'язати Національну раду надавати детальне обґрунтування всім своїм рішенням щодо видачі, відмови у видачі та відмови у продовженні ліцензій.

 

Доповідач з цього питання голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила, це черговий важливий крок у реформуванні ЗМІ в Україні і є виконанням зобов'язань перед Радою Європи.

 

«Ми зробили багато для прозорості влади, тепер треба це зробити й стосовно ЗМІ. Комітет розглянув 153 поправки, 46 з них враховані, а 28 - враховані частково, решта відхилені. Інформація про власників згідно з проектом має оприлюднюватися на сайтах ЗМІ та Нацради. Тут мова йде про прозорість ЗМІ. Для того, щоб Україна мала інформацію про весь ланцюг власників і бенефіціарів ЗМІ, зокрема електронних медіа», - сказала вона.

 

Головуючий Андрій Парубій ставив на голосування майже всі відхилені Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики поправки Юрія Мороко за його наполяганням. Зал не підтримав жодної його поправки.

 

Також наполягали на голосуванні за свої поправки, відхилені Комітетом, Микола Княжицький та Юрій Левченко, які стосувалися того, що в Україні забороняється засновувати та брати участь в телерадіоорганізаціях юридичним і фізичним особами, які є резидентами країни, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, а також юридичним особам, учасниками (акціонерами) яких є такі юридичні або фізичні особи, на усіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами телерадіоорганізації. В результаті ці поправки були об'єднані з редакцією Комітету, що забороняється: «юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України, а також особам без громадянства».

 

Натомість поправку №35, на голосуванні якої наполіг народний депутат Богдан Онуфрик, відхилили. Поправка передбачала заборонити «органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам і пов'язаним з ними особами, а також юридичним особам, засновниками (учасниками) яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, посадові особи таких органів на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами телерадіоорганізації або провайдера програмної послуги, якщо рішення про їх створення або положення про них не передбачає повноважень засновувати телерадіоорганізації або провайдера програмної послуги».

 

Юрій Мороко назвав цей проект політичним, кон'юнктурним і корпоративним, зауваживши, що вважає вимогу розкривати власників ЗМІ - тиском на них. Вікторія Сюмар йому заперечила, зауваживши, що ЗМІ є соціально відповідальним бізнесом, і люди мають знати, хто стоїть за тим чи іншим телеканалом.

 

Підбиваючи підсумки голосування, Вікторія Сюмар на своїй сторінці у Facebook написала: «Найбільший кайф - добиватися ухвалення тих законів, яким всі прогнозують провал, бо надто "революційні" та стосуються інтересів найбагатших і найвпливовіших. Але - добилися: і заборони офшорів у власності ЗМІ, і заборони права резидентів Росіі, і обов'язкового оприлюднення всіх кінцевих бенефіціарів. Дякую за підтримку і РПР, і Андрій Парубій, і Микола Княжицький, і Оля Червакова, і Олег Ляшко, і ще багатьох та різних людей, які показали, що ми можемо».

 

Нагадаємо, 1 липня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув поправки, внесені народними депутатами до ухваленого у першому читанні за основу законопроекту №1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення». За результатами обговорення комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити цей законопроект у другому читанні та в цілому. При цьому Комітет завдяки поправкам розширив дію законопроекту на провайдерів програмних послуг та держслужбовців.

 

Аналіз варіанту законопроекту про прозорість медіавласності, ухваленого в першому читанні, читайте в матеріалі «Детектор медіа». Також ми плануємо проаналізувати ухвалений вже в другому читанні варіант закону.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3455
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телепу3зик
3129 дн. тому
Ну, все! Тепер заживемо!... ... А що від цього зміниться? Ну, знатимемо ми, хто власник каналу. І що? Перестанемо дивитися? Сумніваюсь...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду