Мінінформполітики скаржиться у прокуратуру на затримання журналістів «Інтера» у Криму

Мінінформполітики скаржиться у прокуратуру на затримання журналістів «Інтера» у Криму

3 Вересня 2015
3629

Мінінформполітики скаржиться у прокуратуру на затримання журналістів «Інтера» у Криму

3629
Мінінформполітики скаржиться у прокуратуру на затримання журналістів «Інтера» у Криму
Мінінформполітики скаржиться у прокуратуру на затримання журналістів «Інтера» у Криму

Радник Міністра інформаційної політики України Сергій Костинський подав заяву до Прокуратури АР Крим (тимчасово знаходиться у Києві)за фактом чергового затримання «кримською поліцією» членів знімальної групи телеканалу «Інтер» Юлії Крючкової та Віталія Зятковського. Про це йдеться на сайті Мінінформполітики.

 

За словами Сергія Костинського, журналісти телеканалу «Інтер» затримувались в останні місяці в Криму вже двічі - 21 травня та 24 серпня.

 

«Кожного разу представники так званої кримської поліції перешкоджали журналістам висвітлювати мирні акції українських активістів, що були присвячені Дню вишиванки та Дню незалежності України», - сказав радник міністра.

 

Він наполягає на тому, що дії «поліцейських» носять системний характер й містять ознаки злочинів, передбачених статтею 171 Кримінального кодексу України «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста».

 

Сергій Костинський розказав, що в заяву також увійшли факти затримання українських активістів в Сімферополі та Керчі (Крим), й осудження останніх незаконно утвореним судовим органом.

 

Радник міністра вважає, що вчинені дії містять ознаки злочинів, передбачених статтею 161 «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками», статтею 170 «Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій», статтею 340 «Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій» Кримінального кодексу України.

 

«Закликаю мешканців Криму продовжувати надавати органам прокуратури докази злочинної діяльності посадових осіб окупаційної влади. Тимчасова окупація півострова не є причиною не дотримуватись на цій території українського законодавства», - заявив Сергій Костинський.

 

Нагадаємо, вранці 21 травня в Армянську, на адміністративному кордоні контрольованого Росією Криму і материкової України російські поліцейські затримали машину, в якій їхали журналісти каналу «Інтер» Юлія Крючкова і Віталій Зятковський. Крім того, були затримані четверо українських активістів. Як повідомили активісти Українського культурного центру, їх затримала поліція при спробі зробити селфі у вишиванках.

 

Пізніше стало відомо, що українського активіста Леоніда Кузьміна, ще двох активістів, а також оператора телеканалу «Інтер» в Криму Віталія Зятковського відпустили після допиту в РВВС міста Армянська (Крим). Після кількагодинного допиту правоохоронці російської окупаційної влади Криму відпустили двох журналістів телеканалу «Інтер» і чотирьох  українських активістів. Журналістка каналу Юлія Крючкова сказала, що «всі п'ять годин силовики встановлювали наші особи, незважаючи на те, що ми пред'явили посвідчення й акредитацію МЗС Росії».

 

24 серпня кореспондентку Юлію Крючкову та оператора Віталія Зятковського, що працюють у кримському корпункті українського телеканалу «Інтер», у Сімферополі (Крим) затримали російські поліцейські і відвезли до Центрального райвідділу внутрішніх справ для з'ясування їх особи.  Російські поліцейські затримали знімальну групу «Інтер», коли журналісти проводили зйомку в міському парку ім. Тараса Шевченка. Через деякий час журналістів відпустили.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду