Нацрада подає до суду задля анулювання п’яти цифрових ліцензій каналу «112 Україна»

Нацрада подає до суду задля анулювання п’яти цифрових ліцензій каналу «112 Україна»

3 Вересня 2015
3078

Нацрада подає до суду задля анулювання п’яти цифрових ліцензій каналу «112 Україна»

3078
Нацрада подає до суду задля анулювання п’яти цифрових ліцензій каналу «112 Україна»
Нацрада подає до суду задля анулювання п’яти цифрових ліцензій каналу «112 Україна»

3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення звернутися до суду про анулювання ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (регіональне мовлення) ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ», об'єднаних у мережу «112 Україна».

 

Також Нацрада вирішила звернутися до суду з позовами про стягнення з компаній штрафів, накладених на компанії рішенням Нацради від 23 липня (загальна сума для п'яти компаній - 131 тис. 240 грн).

 

Представники компаній на засіданні були відсутні, оскільки Нацрада не змогла доставити їм запрошення на засідання (листи повернулися).

 

Нацрада мотивувала свої рішення тим, що тричі (21 серпня 2014 року, 26 березня 2015 року і 18 червня 2015 року) ухвалювала рішення про застосування до п'яти компаній санкції «оголошення попередження»), а 23 липня 2015 року застосувала санкцію накладення штрафу. Регуляторний орган неодноразово надсилав компаніям розпорядження про усунення порушень, рішення про накладення штрафу, але листи щоразу поверталися (востаннє - 3 вересня), а кур'єри отримували відмову компаній прийняти кореспонденцію.

 

Нацрада констатувала, що всі п'ять компаній не виконали рішення Нацради від 23 липня, оскільки відмовилися від сплати штрафів. Також ліцензіати, на переконання Нацради, не усунули порушення після застосування санкцій, не привели діяльність у відповідність до законодавства, що є підставою для подання регуляторним органом до суду позовів про анулювання ліцензій.

 

Окремими рішеннями Нацрада вчетверте відмовила ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» у переоформленні їхніх ліцензій у зв'язку зі зміною програмної концепції на інформаційну концепцію каналу «112 Україна» на підставі того, що конкурс, у якому перемогли ці п'ять мовників, проводився для категорії регіонального та місцевого мовлення з визначеними конкурсними умовами. Унаслідок цифрового конкурсу без частот залишилися понад 130 регіональних і місцевих мовників.

 

Водночас Нацрада дозволила каналу «112 Україна» переоформити його супутникову ліцензію, якою володіє шоста юридична особа каналу - ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"».

 

ТРК «112-ТВ» збільшила із 17 годин 5 хвилин на добу до 19 годин 19 хвилин обсяг інформаційно-аналітичних і публіцистичних передач, вилучила з концепції культурно-мистецькі (30 хвилин) і науково-просвітницькі (1 година 44 хвилини) програми, збільшила частку програм власного виробництва з 18 годин 40 хвилин до 19 годин 19 хвилин і мінімальну частку національного аудіовізуального продукту з 22 годин 16 хвилин до 24 годин на добу. Формат каналу з інформаційно-просвітницького став інформаційним.

 

Також компанія змінила власників. До складу власників додалося київське ТОВ «Медіа група 112 центр» із часткою 1%, а частка київського ТОВ «Медіа група 112» зменшилася до 99%.

 

Проте компанія не надала Нацраді інформації про своїх пов'язаних осіб, як зобов'язує закон. Тому Нацрада окремим пунктом свого рішення зобов'язала ТРК «112-ТВ» надати інформацію про пов'язаних осіб.

 

Серед членів Нацради виникла дискусія щодо доцільності переоформлення ліцензії ТРК «112-ТВ» за відсутності представників компанії. Відповідальний секретар регуляторного органу Катерина Котенко заявила, що не бачить підстав для голосування за переоформлення, оскільки їй незрозуміло, чи «живе» компанія, чому вона не отримує кореспонденцію та чому не приходить на засідання Нацради.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк їй відповів, що ця компанія, на відміну від п'яти цифрових ліцензіатів, отримує кореспонденцію та не зобов'язана бути присутньою на засіданні. Начальник юридичного управління Нацради Уляна Фещук уточнила, що присутність представників є обо'язковою, якщо не надіслано листа з проханням розглянути питання без його участі та є вагома причина для неявки на засідання.

 

Зрештою, Нацрада п'ятьма голосами ухвалила рішення переоформити ліцензію ТРК «112-ТВ» і зобов'язала її надати інформацію про пов'язаних осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3078
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду