До 15 вересня – реєстрація на міжнародний прес-тур щодо екологічних проблем південного заходу Білорусі

1 Вересня 2015
3148

До 15 вересня – реєстрація на міжнародний прес-тур щодо екологічних проблем південного заходу Білорусі

3148
До 15 вересня – реєстрація на міжнародний прес-тур щодо екологічних проблем південного заходу Білорусі

Журналістів Білорусі та Волинської й Рівненської областей України, які займаються або планують зайнятися питаннями охорони довкілля, запрошують взяти участь у прес-турі, який пройде в Білорусі з 26 по 30 жовтня 2015 року.

 

Прес-тур організовується МГО «Екопартнерство» (Мінськ) та екологічної мережею «Зой» (Женева) за підтримки Програми ООН з навколишнього середовища, Шведського агентства міжнародного розвитку та Міністерства природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь.

 

Заявки для участі приймаються до 15 вересня.

 

Під час п'ятиденного «мобільного» семінару «Екологічні проблеми південного заходу Білорусі та шляхи їх вирішення» учасники зможуть відвідати різні об'єкти, обмінятися досвідом, поспілкуватися з білоруськими і міжнародними фахівцями, підвищити рівень інформованості про міжнародні та місцеві екологічні ініціативи.

 

Передбачається виїзд на об'єкти південного заходу Білорусі (Брестська область), пов'язані з виникненням і вирішенням водно-екологічних проблем, у тому числі:

 

- Родовище крейди «Хотиславське» на кордоні з Україною (досвід оцінки впливу на навколишнє середовище, включаючи гідрогеологічний режим і Шацькі озера);

 

- Річки Прип'ять та Ясельда з відвідуванням автоматизованих постів спостереження за рівнем води та участю у семінарі, присвяченому аналізу і картографування ризик повеней у басейні Ясельда.

 

Крім аналізу та спільного висвітлення конкретних екологічних проблем і рішень, в програмі прес-туру запланований майстер-клас:

- обговорення специфіки екологічної журналістики в сучасному світі, її ролі у вирішенні екологічних проблем і відмінність від «журналістики катастроф», екологічної теми в загальних і «зелених» ЗМІ, підвищення ефективності матеріалів на екологічну тему;

- обговорення жанрів і техніки екологічної журналістики, специфіки грамотного висвітлення різних типів екологічних проблем;

- питання доступу до екологічної інформації, її джерела, використання положень Орхуської конвенції ЄЕК ООН, грамотна підготовка інформаційного запиту;

- порівняння досвіду, практики та підходів західноєвропейських ЗМІ з білоруським і українським досвідом;

- колективний аналіз публікацій, які будуть надані учасниками майстер-класу в анкеті-заявці, а також ідей майбутніх публікацій за підсумками прес-туру.

 

Ведучі майстер-класу

 

Алекс Кірбі (Лондон) - всесвітньо відомий екологічний журналіст із багаторічним досвідом роботи, колишній кореспондент «Бі-бі-сі», автор і ведучий безлічі екологічних програм і публікацій, засновник журналістської інформаційної мережі www.climatenewsnetwork.net . Автор кількох книг, серед яких «Геть старий побут! Рекомендації ООН, як не нашкодити клімату» і «Клімат в небезпеці: популярний путівник по доповідях МГЕЗК». Досвідчений викладач екологічної журналістики й зв'язків зі ЗМІ.

 

Сьюзан Боос (Цюріх) - кореспондент і редактор тижневика WOZ Wochenzeitung, Швейцарія, журналіст з великим досвідом роботи в Україні та Білорусі. Автор книг про проблеми Чорнобиля і Фукусіми, неодноразовий ведучий прес-турів ЮНЕП у Східній Європі та Центральній Азії.

 

Віктор Куклов (Мінськ) - заступник головного редактор «Народної газети», в якій протягом 10 років курирував щотижневі екологічні випуски, присвячені природоохоронним проблемам. З 2009 по 2014 рік очолював журнал «Рідна природа», який цілком оновився, ставши сучасним, актуальним, затребуваним виданням. Має великий досвід практичної роботи, учасник багатьох міжнародних екологічних проектів.

 

Для участі в прес-турі на конкурсній основі запрошуються журналісти та редактори усіх видів ЗМІ (радіо, газети, телебачення), що працюють або бажають працювати в області екологічної журналістики.

 

Примітка для тележурналістів: якщо ви плануєте проведення зйомок, бажано мати свій транспорт. Проживання та харчування оператора (другої людини від організації) оргкомітет не оплачує, але готовий забронювати місце в готелі і організувати харчування за попередньою заявкою.

 

При наявності достатнього інтересу серед учасників можлива централізована організація роботи одного оператора з наданням знятих матеріалів бажаючим.

 

Оргкомітет бере на себе всі витрати, пов'язані з проведенням прес-туру: проїзд до Мінська і назад (поїздом класу не вище купе), проживання, харчування та навчання. Добові не виплачуються.

 

Журналістам необхідно заповнити заявку на участь у прес-турі і до 15 вересня вислати її електронною поштою ac@ecopartnerstvo.by .

 

З усіх питань звертатися:

Алеся Чумакова, МГО «Екопартнерство», Мінськ, Білорусь

ac@ecopartnerstvo.by

роб.тел. 8017336 01 90

моб.тел. +375 29 997 44 91

www.ecopartnerstvo.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду