Журналісти не мали засобів безпеки, висвітлюючи протести під  Верховною Радою – Оксана Романюк

Журналісти не мали засобів безпеки, висвітлюючи протести під Верховною Радою – Оксана Романюк

1 Вересня 2015
2113

Журналісти не мали засобів безпеки, висвітлюючи протести під Верховною Радою – Оксана Романюк

2113
Журналісти не мали засобів безпеки, висвітлюючи протести під  Верховною Радою – Оксана Романюк
Журналісти не мали засобів безпеки, висвітлюючи протести під  Верховною Радою – Оксана Романюк

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що журналісти та редакції ЗМІ виявилися неготовими до висвітлення протестів під Верховною Радою 31 серпня, адже не мали про собі засобів безпеки. Про це вона заявила в коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, під час заворушень 31 серпня щонайменше п'ятеро медійників отримали травми різного ступеня тяжкості: Дмитро Большаков («1+1»), Максим Волобоєв та Микола Лебедєв (5 канал), Роман Малко (інформаційне бюро «Правий») й французький фотограф-фрілансер Антуан Делоне.

 

«Українські журналісти та редакції їх ЗМІ виявилися неготовими до подій, які сталися під Радою. Попри те, що у них уже був досвід роботі на Майдані, вони не мали з собою необхідних засобів безпеки - бронежилетів, касок, аптечок. Хтось працював у парламенті, і не був готовий до сутичок, але деякі виїжджали саме на акцію протесту, де вже використовувався газ, і вони мали б взяти це до уваги. За це відповідальні як редакції, які відправляли своїх працівників працювати на протест без засобів безпеки, так і самі журналісти, які не наполягли на необхідності відповідного спорядження», - зазначила пані Романюк.

 

Однак директорка ІМІ відзначила й позитивний момент - журналісти змогли надати першу допомогу і собі, і іншим постраждалим.

 

«Тренінги з надання медичної допомоги не були марними, багато журналістів змогли допомогти пораненим. Особливо я б хотіла відзначити знімальну групу ТСН, оператор якої Дмитро Большаков сам, за допомогою колеги-журналістки, зміг накласти собі джгут із ременя, та журналістів Анатолія Морозова, який професійно надав першу допомогу постраждалому французькому журналісту, що отримав поранення в голову, та Максима Требухова, який теж надав першу допомогу постраждалим колегам», - каже вона.

 

«Детектор медіа» запитала Оксану Романюк, яким має бути правильний порядок дій у разі виїзду журналіста для висвітлення акції протесту в Україні.

 

«Спочатку має бути ретельне планування, підготовка. Необхідні засоби безпеки. І нарешті, журналіст повинен вміти ними користуватись - розуміти, як застосовувати медикаменти з аптечки, як накладати джгут. І краще, щоб не доводилося шукати для цього підручні матеріали, а щоб при собі був справжній професійний джгут. Бо вчора одному з журналістів довелося використати власний ремінь при серйозному пораненні... Я вважаю, що принаймні наші великі телеканали могли б забезпечити кожну машину зі знімальною групою бронежилетом і каскою на кожному виїзді, ці речі можна тримати в багажнику, вони не займають багато місця. Журналіст же повинен мати в телефоні контакти колег, а також відповідальної особи з МВС за безпеку на цьому заході, щоб в разі чого до них звернутися», - зазначила виконавчий директор ІМІ.

 

Нагадаємо, представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи засобів масової інформації (ЗМІ) Дуня Міятович висловила стурбованість з приводу інциденту біля парламенту України в Києві, в якому кілька журналістів отримали поранення, і заявила, що сподівається на розслідування інциденту.

 

31 серпня мітингувальники під стінами Верховної Ради відібрали мікрофон у журналістки NewsOne Анастасії Дайнод під час її прямого включення, вважаючи, що вона представляє російський канал Lifenews.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2113
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду