Журналісти «Радіо Свобода» зафіксували на відео того, хто кинув гранату під Радою (ФОТО)

Журналісти «Радіо Свобода» зафіксували на відео того, хто кинув гранату під Радою (ФОТО)

1 Вересня 2015
2795

Журналісти «Радіо Свобода» зафіксували на відео того, хто кинув гранату під Радою (ФОТО)

2795
Журналісти «Радіо Свобода» зафіксували на відео того, хто кинув гранату під Радою (ФОТО)
Журналісти «Радіо Свобода» зафіксували на відео того, хто кинув гранату під Радою (ФОТО)

Журналісти «Радіо Свобода» Ірина Стельмах та Левко Стек зафіксували на відео чоловіка, який під час сутичок біля Верховної Ради кинув бойову гранату в бік силовиків, що охороняли будівлю парламенту. Про це повідомляє сайт «Радіо Свобода». Наразі повідомляється, що у злочині підозрюється Ігор Гуменюк.

 

Момент вибуху знятий з двох ракурсів: з будівлі Верховної Ради та з площі перед парламентом. На відео видно, як людина дістає з чорного рюкзака вибуховий пристрій і кидає його в бік кордону силовиків. Одразу після цього чоловік тікає з місця події. Це помітно на кадрах з другої камери. Впізнати людину важко. Обличчя приховане за медичною маскою.

 

Пізніше начальник столичного управління МВС Олександр Терещук повідомив про затримання того, хто кинув у бік правоохоронців і нацгвардійців бойову гранату. «Встановили, хто кинув гранату. Його затримали, зараз встановлюємо особу», - заявив він журналістам під стінами парламенту.

 

Згодом  очільник МВС Арсен Аваков повідомив про затримання 30 учасників сутичок, у тому числі - й мітингувальника, який кинув гранату в правоохоронців.

 

Відділ зв'язків з громадськістю київського міського управління міліції опублікував оперативне відео із затриманим за підозрою у використанні вибухівки біля будівлі Верховної Ради. Як повідомляється, у підозрюваного знайшли гранату та зірвану чеку від іншої, камуфляж і гроші. На міліцейських кадрах видно, що футболка та шорти на затриманому схожі на ті, що були на невідомому з відео «Радіо Свобода». Також у затриманого був при собі чорний рюкзак. На відео журналістів невідомий дістає гранату з такого ж рюкзака. Чи не найхарактернішою рисою людини на відео з-під стін парламенту був низький зріст, зазначає «Радіо Свобода». На кадрах, які опублікували правоохоронці, підозрюваний також помітно нижчий від інших.

 

Пізніше стало відомо, що у застосуванні бойової гранати підозрюється Ігор Гуменюк, боєць батальйону МВС особливого призначення «Січ». Водночас повідомляється, що він раніше подав рапорт про звільнення. ЗМІ також повідомляли, що Ігор Гуменюк є членом ВО «Свобода».

 

«Батальйон особливого призначення "Січ", не зважаючи на події, що відбулися 31 серпня цього року біля стін Верховної Ради, й надалі несе службу в зоні АТО згідно свого бойового розпорядження. Боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк перебував в процесі звільнення на підставі власноруч написаного рапорту про звільнення за власним бажанням», - повідомляється на сторінці батальйону в Facebook.

 

Нагадаємо, 31 серпня протестувальники під стінами Верховної Ради використали вибухові пакети і бойову гранату, унаслідок чого було поранено кілька десятків міліціонерів, постраждали і журналісти. Наразі відомо про п'ятьох поранених медійників.

 

Коли в натовп було кинуто вибуховий пристрій, наслідок вибуху травми дістав оператор ТСН («1+1») Дмитро Большаков, який вів зйомку з місця подій і працював із журналісткою Наталією Нагорною. Він отримав осколкове поранення в ногу. Як згодом повідомили «Детектор медіа» на «1+1», у Дмитра Большакова серйозне поранення гомілки вище п'ятки, осколок зачепив кістку.

 

Також було поранено знімальну групу 5-го каналу - журналіста Максима Волобоєва та оператора Миколу Лебедєва. Як повідомили «Детектор медіа» у прес-службі 5-го, одразу обидва працівники каналу дістали неважкі ушкодження.  Максим Волобоєв і Микола Лебедєв продовжили роботу біля парламенту, але їм на підмогу редакція надіслала ще одну знімальну групу на чолі з журналісткою Юлією Божко.

 

Більш серйозні осколкові поранення обох ніг унаслідок вибуху шумової гранати отримав оператор інформаційного бюро «Правий» Роман Малко«Поранений гранатою у обидві ноги», - повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

Каменем був поранений у голову французький журналіст, повідомив у Facebook народний депутат України Олексій Гончаренко«Надавши йому першу допомогу, ми передали його в швидку. 17-а київська лікарня переповнена», - написав нардеп.

 

Імені постраждалого журналіста Олексій Гончаренко не назвав. «Детектор медіа» з'ясувала, що йдеться про Антуана Делоне (Antoine Delaunay) - французького фотографа-фрілансера, який нині висвітлює події в Україні. У своєму Twitter пан Делоне повідомив, що йому в обличчя влучив камінь. 

 

Пізніше під час брифінгу повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про двох поранених французьких журналістів. «Поранення отримали два французькі журналісти одного з телеканалів. Зараз перебувають у лікарні», - зазначив він. Імен поранених журналістів і назв ЗМІ, які вони представляють, міністр не назвав.

 

Пізніше на своїй сторінці у Facebook Арсен Аваков написав про одного пораненого французького представника ЗМІ. «Постраждали журналісти 5-го каналу, каналу "1+1", французький кореспондент», - написав він, перелічуючи тих, хто отримав травми під час сутичок 31 серпня.

 

Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження у зв'язку з подіями біля Верховної Ради за чотирма статтями Кримінального кодексу України. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за попередньою правовою кваліфікацією - стаття 348 (вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов'язків), частина 3 статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), стаття 293 (групове порушення громадського порядку) та частина 2 статті 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

 

«Детектор медіа»

Фото - скріншот відео «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду