Нацраді не вдалося добитися в суді штрафів для каналів, які порушують умови прокатних посвідчень

Нацраді не вдалося добитися в суді штрафів для каналів, які порушують умови прокатних посвідчень

28 Серпня 2015
4271

Нацраді не вдалося добитися в суді штрафів для каналів, які порушують умови прокатних посвідчень

4271
Нацрада буде скаржитися на суддів
Нацраді не вдалося добитися в суді штрафів для каналів, які порушують умови прокатних посвідчень
Нацраді не вдалося добитися в суді штрафів для каналів, які порушують умови прокатних посвідчень

Голосіївський, Шевченківський і Святошинський районні суди міста Києва відмовилися розглядати 78 складених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення протоколів про адміністративні правопорушення під час показу фільмів і серіалів на дев'яти загальнонаціональних телеканалах. Через це Нацрада готує скарги на суддів. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

 

Нагадаємо, що 15 липня Нацрада за результатами позапланових перевірок склала протоколи про адміністративні правопорушення щодо недотримання умов прокатних посвідчень фільмів і серіалів дев'ятьма телеканалами - «1+1», «2+2», ICTV, «Україна», НЛО TV, Новий канал, НТН, СТБ, Business. Мовники транслювали фільми і серіали або без позначки кіновідеопродукції, або із позначкою, що не відповідає державному посвідченню на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Трансляція таких фільмів та серіалів також відбувалася у невідповідний час. Регулятор надіслав 78 складених адмінпротоколів до Голосіївського, Шевченківського і Святошинського районних судів міста Києва.

 

Однак суди повернули протоколи Нацраді з посиланням на те, що «протокол та додані до нього матеріали не відповідають вимогам статей 256, 257, 268 КУпАП у їх взаємозв'язку, а саме: протокол та додані до нього матеріали не сформовані у справу, що унеможливлює реалізацію права особи, яка притягається до відповідальності, ознайомитися з матеріалами справи».

 

У Нацраді звертають увагу на те, що статті, на які посилається суд, не містять вимог і обов'язку прошивати й нумерувати документи, так само цих вимог не містить жодна зі статей КУпАП, тому це є формальною підставою для відмови.

 

«Законодавство України передбачає, що з дня виявлення правопорушення до моменту винесення рішення судом має пройти не більше як три місяці. І сам суд на розгляд справи потребує 15 днів. Слід врахувати, що й ухвалення рішення Національною радою теж відбувається у подібних випадках із дотриманням певної процедури. ... Наразі маємо ситуацію, коли відповідь судів надійшла до Національної ради в термін, який унеможливлює повторне подання протоколів до суду через закінчення визначеного проміжку часу», - йдеться в повідомленні Нацради.

 

Нині Національна рада готує скарги до голів зазначених вище судів на дії тих суддів, які розглядали подання регулятора і, на думку Нацради, вирішили скористатися формальною підставою для повернення протоколів.

 

Слід зазначити, що Нацраді вже вдруге не вдалося добитися адміністративних стягнень з відповідальних осіб на каналах за порушення умов прокатних посвідчень. 15 квітня Нацрада складала чотири адмінпротоколи за фактами порушення ICTV, Новим каналом, НТН та «Україною» умов прокатних посвідчень фільмів і серіалів і передала їх до суду. Але через деякий час суди під різними формальними приводами повернули протоколи Нацраді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду