Телебізнес по-одеськи: «1+1» звинувачує місцевих колег у піратстві

Телебізнес по-одеськи: «1+1» звинувачує місцевих колег у піратстві

28 Серпня 2015
4614

Телебізнес по-одеськи: «1+1» звинувачує місцевих колег у піратстві

4614
Керівництво «1+1» побачило на одеському телебаченні американські блокбастери та серіали, правами на які володіють загальнонаціональні канали. Нацрада планує призначити позапланові перевірки одеситів
Телебізнес по-одеськи: «1+1» звинувачує місцевих колег у піратстві
Телебізнес по-одеськи: «1+1» звинувачує місцевих колег у піратстві

27 серпня телеканал «1+1» поскаржився Національній раді з питань телебачення і радіомовлення на одеські кабельні та ефірні телеканали, які масово транслюють іноземні фільми, у тому числі світові блокбастери, та серіали, правами на показ яких на українському ТБ володіють загальнонаціональні телеканали.

 

 

 

 

«Доктор Хаус», «Величне століття» та «Голодні ігри» на одеських екранах

 

Як розповів генеральний директор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, менеджмент «1+1» звернув увагу на те, що в трьох південних областях - Одеській, Миколаївській та Херсонській - висока частка аудиторії так званого «іншого ТБ» - телеканалів, що не входять до панелі телевізійних вимірювань Nielsen. «Ми невипадково звернули увагу на ці області. Рівень перегляду інших каналів там дуже високий - 20-30%, коли зазвичай він становить 11-12%. І це не зона АТО, де відключено українське телебачення. Ми почали з'ясовувати ситуацію та виявили, що йдеться як про ретрансляцію російських каналів, так і про інші кричущі факти», - розповів передісторію пан Ткаченко.

 

На замовлення «1+1» юридична фірма Vindex в Одесі провела моніторинг одеських ефірних і кабельних телеканалів, який зафіксував неліцензійний показ на місцевих мовниках фільмів і серіалів іноземних правовласників (не російських, а таких мейджорів, як Disney, Paramount тощо), які мають діючі контракти з українськими загальнонаціональними телеканалами. За словами пана Ткаченка, йдеться про порушення прав не лише «1+1», а й ICTV, Нового каналу, «України», «Інтера». «Мова йде про піратство кричущих розмірів», - наголосив керівник «1+1» і додав, що вже передав висновки юристів Vindex колегам з інших каналів.

 

Олександр Ткаченко каже, що особисто пересвідчився в «безпринципності» одеських колег під час відпустки: «Відірватися від одеських екранів практично неможливо: один блокбастер, другий блокбастер, третій блокбастер. Вишенькою на торті було, коли я побачив на одному з одеських каналів "Роксолану" (турецький серіал «Величне століття», правами на який володіє «1+1». - ТК)».

 

Лише за п'ять днів серпня (12-19 серпня) юрфірма Vindex під час моніторингу зафіксувала 103 виходи фільмів і серіалів на 17 одеських телеканалах. Серед них - «Доктор Хаус», «Друзі», «Відчайдушні домогосподарки», «Чип і Дейл», «Том і Джеррі», «Голодні ігри», «Залізна людина», «Відступники», «007. Координати "Скайфол"» і десятки інших.

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко резонно зауважив, що така ситуація з місцевим телебаченням не тільки в Одесі. «Що робити з іншими кабельними телеканалами?», - поцікавився він. У відповідь йому пан Ткаченко знову наголосив на тому, що саме одеські канали найсуттєвіше відбирають аудиторію в загальнонаціональних мовників. Олександра Ткаченка підтримав член Нацради Олег Черниш, який у минулому працював на «1+1». «Звертаю увагу, що йдеться не лише про кабельні телеканали, а й ефірні. Прикметно, що в телепрограмі одеських каналів навіть не пишуть назви - просто "художній фільм", що означає, що там буде якийсь блокбастер», - зауважив він.

 

 

Розклад програм каналу «Здоровье»

 

Розклад програм каналу «Град»

 

Одеські телевізійники вважають, що завоювали глядача власними новинами

 

«Детектор медіа» звернулася до кількох одеських телеканалів з проханням прокоментувати претензії «1+1». Офрекордс представник одного з місцевих мовників сказав, що така ситуація з кінопоказом не лише в Одесі, а по всій Україні, та висловив здивування цікавістю «1+1» саме до одеського регіону.

 

Що стосується офіційних коментарів, то представники телеканалу«Град» нам сказали, що їх уповноважений надавати лише директор (він же співвласник) Анатолій Балінов. На жаль, зв'язатися з ним до публікації матеріалу «Детектор медіа» не вдалося. Генеральний директор телеканалу «Репортер» Олександр Ушканов теж не відповідав на дзвінки, а згодом був недоступний для зв'язку.

 

Генеральний директор «Первого городского канала» Дмитро Птяшко визнав, що в одеських каналів є проблеми з контентом, але не зміг підтвердити даних моніторингу Vindex щодо свого каналу: «Я не впевнений, що він (серіал «Величне століття») транслювався на нашому каналі та не можу підтвердити дані якогось моніторингу. Наш основний акцент мовлення - новинний. Ми 80% ефіру закриваємо самі. А те, що в місцевих каналів є проблеми з контентом, - така проблема дійсно існує». За його словами, якщо Національна рада призначить перевірку «Первого городского», то канал до такої перевірки готовий, оскільки більше всього в його ефірі новин власного виробництва.

 

Водночас пан Птяшко не згоден з думкою топ-менеджменту «1+1», що показ фільмів і серіалів забезпечує високі показники телеперегляду одеських каналів. «Я вважаю, що наш канал глядачі дивляться тому, що ми готуємо п'ять випусків новин за вечір. Одеські глядачі хочуть дивитися місцеві новини. В Одесі понад 20 каналів, є три-чотири, які готують новини. Тож, на мою думку, дані телеперегляду в Одесі зумовлені тим, що глядачі реагують на новини», - наголосив він.

 

Що зможе перевірити Нацрада?

 

Щоб Нацрада відреагувала на зафіксовані «1+1» ознаки порушення законодавства, регуляторному органу потрібна письмова скарга. Олександр Ткаченко пообіцяв найближчим часом передати такий документ не лише від «1+1», а й від інших загальнонаціональних каналів.

 

За словами начальника юридичного управління Нацради Уляни Фещук, у даному випадку Національна рада може перевірити наявність у мовників посвідчень на право демонстрування фільмів і серіалів. «Ми не можемо перевіряти дотримання авторських прав, але можемо перевірити наявність прокатного посвідчення», - пояснила вона.

 

Що стосується порушення авторських прав, то зазвичай з такими претензіями йдуть до суду. З огляду на те, що моніторинг для «1+1» проводила саме юридична компанія, телеканал, імовірно, готується до такого розвитку подій. А в скаргах до Нацради вбачається спроба «1+1» з допомогою регуляторного органу припинити те, що канал вважає порушенням своїх прав. Адже суди, ще й у господарських спорах, тривають роками.

 

Які санкції загрожують одеським каналам - заступник голови Нацради Григорій Шверк на брифінгу конкретно не сказав. «Якщо в них не буде прокатних посвідчень - будемо приймати рішення згідно з чинним законодавством», -- лише повідомив він. У практиці Нацради є досвід перевірки у 2015 році загальнонаціональних каналів на дотримання умов прокатних посвідчень щодо часу показу фільмів і серіалів. За фактом виявлених порушень Нацрада склала адміністративні протоколи і звернулася до суду щодо стягнення штрафів за адміністративні правопорушення уповноваженими особами на каналах. От тільки всі суди з різних формальних приводів досі відмовляли Нацраді в розгляді таких адмінпротоколів. Є в практиці Нацради й попередження - таку санкцію отримав півроку тому канал «Інтер» за сукупність порушень, серед яких - відсутність прокатного посвідчення на показ серіалу «Марьина роща - 2» та відхилення від програмної концепції.

 

До речі, за весь час роботи новий склад Нацради не отримував від свого представника в Одеській області Олександра Салабая інформації про ознаки порушень одеськими каналами законодавства під час показу фільмів і серіалів.

 

Російські канали як ще один фактор перегляду «іншого ТБ»

 

Пильна увага «1+1» до південного регіону виявила не лише так зване «піратство», а й ретрансляцію в кабельних мережах Одеси неадаптованих російських каналів. За зверненням «1+1» Нацрада 27 серпня призначила позапланові перевірки одеських провайдерів «Сана-плюс» і «Чорне море», які, за попередньою інформацією, ретранслюють телеканали «Перец» і СТС, що не входять до так званого «списку адаптованих каналів».

 

Керівник Спілки кабельного телебачення України, до якої входять згадані провайдери, Олександр Швець вважає питання неоднозначним. «З одного боку, ці два телеканали не входять до переліку заборонених телеканалів, а з іншого боку - вони не є телеканалами, які адаптовані. Наскільки мені відомо, на цих каналах уся іноземна реклама замінена, тобто вони є адаптованими», - вважає він. Член Нацради Владислав Севрюков у відповідь пану Швецю нагадав, що з 5 серпня відповідно до ухвалених до законодавства змін почав діяти Перелік програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, до якого «Перец» та СТС не входять. Тож усі члени Нацради одноголосно підтримали призначення перевірок «Сани-плюс» і «Чорного моря».

 

Олександр Швець відреагував також на зауваження «1+1» щодо показу неліцензійних фільмів і серіалів. На захист провайдерів він сказав, що ті мають договори з організацією колективного управління, якій сплачують роялті за використання аудіовізуальних творів у своїй діяльності. Григорій Шверк підтвердив журналістам, що до кабельників претензії в піратстві не стосуються, оскільки вони ретранслюють одеські телеканали, як і будь-які інші, не маючи можливості змінювати їхній контент.

 

На думку Нацради, «1+1» звернув увагу на комплексну проблему, яка потребує ретельного вивчення. Ґрунтовніші пояснення представників одеського телебізнесу, вочевидь, ми й почуємо в регуляторному органі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4614
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мнение
3162 дн. тому
Александр Ткаченко и шайка уродцев целенаправленно создают в Украине атмосферу полного культурного вакуума, где в неконкурентной среде зрителю какое-то время можно будет впаривать откровенно отстойное, сделанное на любительском и примитивном уровне убогое третьесортное фуфло. И тут уже дело даже не "подсанкционных" российских артистах или российских фильмах, которые запретили. Ведь, как видим, имея все права, Ткаченко и шайка отфильтровали и мировые киношедевры и разнообразную качественную кинопродукцию из всех стран. Зрителя же заставляют давиться сплошным Горбуновым ,который если вдруг неожиданно что-то не ведет, то значит обязательно является участником программы, заодно снимается во всех фильмах и сериалах, там же Горянский, Витовская, Сумская О., Ступка (мл). Еще везде у нас вездесущий 95 квартал...и циркулирующая с канала на канал щербатая лошадь Собчак. Всё! в сотнях театрах по стране ж у нас актеров нет .нет интересных людей, нет певцов и исполнителей кроме Вакарчука. Программное наполнение каналов вообще писец полный. Я уж не говорю о ставшим еженедельным "соревновании" за то, на каком же канале все-таки лучше смотрели один и тот же парад, концерт, выступление очередного деятеля и т.п. Что немыслимо ни в одной нормальной стране и в условиях цивилизованного конкуретного рынка тВ. Бывшие комсомольские работники, своей цензурой, квотами, списками артистов и фильмов, показом одного и того же на всех каналах загоняют страну в худшее подобие "совка" с одной на всех программой "Время" и единственно правильной партией.... Это полный писец!
такое
3162 дн. тому
а Александр Ткаченко не хочет ли рассказать: почему он и его канал, "имея права", показівает всякую неинтересную третьесортую херню зрителям, вместо качественного контента? или по 20-му кругу типа "юмор" , который часто в повторах ввиду заполитизированности уже утратил свою акртуальность? или еще турецкое низкопробное мыло? Александр Ткаченко наивно думал, что зритель везде будет смотреть, как его 1+1 держит людей за быдло, впихивая всякий непотреб и не показывая нормальную продукцию? нет! люди найдут 10-ки альтернатив! а вместо очередного стукачества, чем ткаченко только и занимается в последнее время, лучше бы задумался: почему его вшиво-пропогандисткое фуфло теряет популярность у зрителей и занялся бы ревизией дел и отстойного контента на свем канале!
Евгений
3163 дн. тому
И на это только сейчас обратили внимание? МВАХАХАХАХАХА
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду